Metabolismul lent este adesea invocat cand vine vorba de problemele care tin de greutate dar, de cele mai multe ori, aceasta este o gandire eronata. Specialistii spun ca fiziologia umana este mult mai complexa decat atat, iar rolul metabolismului in corp nu se rezuma doar la acumularea sau pierderea de kilograme intr-un anumit ritm.
Mitul 1: Mesele dese, la fiecare 3 ore, stimuleaza rata metabolica
Un mit des intalnit este acela ca mesele dese sunt secretul unui metabolism accelerat. Este adevarat ca digestia este un proces laborios si ca organismului consuma o anumita cantitate de calorii pentru a digera alimentele. Totusi, specialistii cred ca frecventa cu care este consumata hrana nu are nicio legatura cu rata metabolica, ci doar cu un mai bun control al apetitului alimentar. Cel mai important factor de luat in considerare este cantitatea si valoarea nutritiva a alimentelor consumate.
Mitul 2: Construirea de masa musculara prin exercitii fizice intense stimuleaza metabolismul
Este adevarat ca dezvoltarea musculaturii prin exercitii fizice intense are un efect benefic asupra organismului, dar nu influenteaza major rata metabolismului, dupa cum cred multi oameni. De exemplu, daca avem o crestere musculara de un kilogram se vor arde aproximativ 13 calorii pe zi atunci cand nu facem sport. Avand in vedere acest aspect, unele persoane e posibil sa nu mai fie motivate sa faca miscare. Este o abordare total gresita deoarece, desi nu accelereaza neaparat metabolismul, construirea unei mase musculare puternice va ajuta sa va protejati articulatiile si oasele, sa pastrati o pozitie dreapta a corpului, sa va mentineti echilibrul si, nu in ultimul rand, sa aveti un corp mai atragator.
Mitul 3: Cresterea in greutate este cauzata doar de incetinirea metabolismului odata cu inaintarea in varsta
Aceasta confuzie s-a creat din pricina faptului ca, pe masura ce imbatranim, masa musculara scade si este inlocuita cu depozite adipoase. Varsta nu are insa un impact major asupra metabolismului pana in jur de 50 de ani. Intre 30 si 50 de ani, metabolismul incetineste cu aproximativ 7 calorii pe an. Astfel, diferenta dintre metabolismul la varsta de 30 de ani, comparativ cu cel de la varsta de 40 de ani, este de doar 70 de calorii pe zi. Pentru a compensa diferenta, faceti sport, ajustati caloriile zilnice sau, ideal ar fi, ambele combinate. Nu uitati: atata vreme cat vom continua sa facem miscare, putem fi in forma la orice varsta!
Sursa text: WebMD
Foto: Freepik.com