Boala Lyme este transmisa prin muscatura unei capuse cu picioare infectate, cunoscuta in mod obisnuit sub numele de capusa de caprioara. Boala Lyme este cauzata de patru specii principale de bacterii. Borrelia burgdorferi si Borrelia mayonii provoaca boala Lyme in Statele Unite, in timp ce Borrelia afzelii si Borrelia garinii sunt cauzele principale ale bolii in Europa si Asia.
Capusa se infecteaza dupa ce se hraneste cu sangele infectat al unei caprioare, pasari sau soarece. Pentru a transmite infectia la om, o capusa trebuie sa fie prezenta pe piele timp de aproximativ 36 pana la 48 de ore. Multi oameni depistati cu boala Lyme nu isi amintesc despre muscatura de capusa.
Numele bolii provine de la orasul in care a fost recunoscuta pentru prima data, in 1975, respectiv orasul Old Lymem in statul Connecticut, SUA. Ulterior, s-a constatat ca Boala Lyme este cea mai frecventa boala transmisa de capuse in Europa si Statele Unite. Un risc crescut de a face aceasta boala o au oamenii care locuiesc sau petrec mai mult timp in zone cu multi copaci. In plus, persoanele cu animale domestice care viziteaza zonele verzi au, de asemenea, un risc mai mare de a face boala Lyme.
Simptome
Semnele si simptomele bolii Lyme variaza. Ele apar de obicei in etape, dar acestea se pot suprapune. Caracteristica bolii Lyme este, insa, eruptia cutanata ce seamana cu un ochi de taur.
Semne si simptome precoce
In urma muscaturii unei capuse, apare o umflatura mica, rosie, asemanatoare cu cea a ciupiturii de tantar. Indepartarea capusei face ca umflatura sa dispara in cateva zile. Aceasta aparitie este una normala si nu indica prezenta bolii Lyme.
Cu toate acestea, exista semne si simptome care pot aparea in decurs de o luna dupa ce o persoana a fost infectata. Acestea sunt:
- Eczema
Poata aparea de la trei pana la 30 de zile dupa o muscatura de capusa infectata. Se manifesta ca o zona rosie in expansiune care, uneori, se limpezeste in centru, formand un model de ochi de taur.
Eruptia cutanata (eritem migrans) se extinde lent pe parcursul zilelor si se poate raspandi pe o suprafata a corpului de pana la 30 de centimetri in diametru.
De obicei, nu provoaca mancarime sau durere, dar zona se poate simti calda la atingere.
Eritemul migrans este unul dintre semnele distinctive ale bolii Lyme. Cu toate acestea, nu toata lumea cu boala Lyme dezvolta eruptie cutanata. Pe de alta parte, unele persoane dezvolta eruptie cutanata in mai multe zone ale corpului.
Alte simptome ale bolii Lyme sunt:
- febra;
- frisoane;
- oboseala;
- dureri musculare;
- cefaleea;
- rigiditatea gatului si ganglioni limfatici mariti.
Semne si simptome tardive
Daca primele simptome nu sunt tratate, in urmatoarele saptamani sau luni pot aparea noi semne ale infectiei Lyme. Acestea includ:
- Eritem migrans, cand eruptia poate aparea pe alte zone ale corpului.
- Dureri articulare. Crizele de durere articulara severa si umflarea articulatiilor afecteaza in special genunchii, dar durerea se poate muta de la o articulatie la alta.
- Probleme neurologice. La saptamani, luni sau chiar ani dupa infectie, s-ar putea dezvolta: inflamatia membranelor din jurul creierului (meningita), paralizia temporara a unei parti a fetei (paralizia lui Bell), amorteala sau slabiciune la nivelul membrelor si afectatarea mobilitatii.
Semne si simptome mai putin frecvente
La cateva saptamani dupa infectie, unii oameni dezvolta:
- probleme cu inima, cum ar fi bataile neregulate ale inimii;
- inflamatia ochilor;
- inflamatie hepatica (hepatita);
- oboseala severa;
Daca ai fost muscat de o capusa, cel mai bine este sa mergi la medic. Si asta pentru ca simpla muscatura poate duce la boala Lyme. Cu cat capusa ramane mai mult prinsa de piele, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta boala. Infectia Lyme este putin probabila daca reusesti indepartarea capusei in 36 – 48 de ore.
De asemenea, tratamentul pentru boala Lyme este mai eficient daca este inceput devreme.
Totodata, este necesar sa mergi la medic chiar daca ai avut simptome, dar acestea au disparut. Chiar daca ele nu mai sunt vizibile, nu inseamna ca si boala a disparut. Netratata, boala Lyme se poate raspandi in alte parti ale corpului timp de cateva luni pana la ani dupa infectie, cauzand artrita si probleme ale sistemului nervos. Capusele pot transmite si alte boli, cum ar fi babesioza si febra capuselor de Colorado.
Diagnosticul bolii Lyme
Diagnosticul bolii Lyme incepe cu o revizuire a istoricului de sanatate al pacientului. Medicul va efectua, de asemenea, un examen fizic pentru a identifica prezenta unei eruptii cutanate sau a altor simptome caracteristice bolii Lyme. Nu se recomanda testarea pentru boala Lyme in timpul infectiei localizate timpurii. Testele de sange sunt relevante la cateva saptamani dupa infectia initiala, cand sunt prezenti anticorpi.
Medicul poate recomanda urmatoarele teste:
- Testul imunosorbent legat de enzime (ELISA) este utilizat pentru a detecta anticorpii impotriva Borrelia burgdorferi.
- Testul Western blot sau imunoamprenta este utilizat pentru a confirma un test ELISA pozitiv. Acesta verifica prezenta anticorpilor la proteinele specifice Borrelia burgdorferi.
- Testarea PCR a lichidului articular sau LCR ( lichidului cefalorahidian): reactia in lant a polimerazei (PCR) este utilizata pentru a evalua persoanele cu artrita Lyme persistenta sau simptome ale sistemului nervos. Se efectueaza pe lichidul articular sau lichidul cefalorahidian (LCR). Testarea PCR pe LCR pentru diagnosticul bolii Lyme nu este recomandata in mod obisnuit din cauza sensibilitatii scazute. Un test negativ nu exclude diagnosticul. In schimb, majoritatea oamenilor vor avea rezultate pozitive PCR in lichidul articular daca sunt testate inainte de terapia cu antibiotice.
Tratamentul bolii Lyme
Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat cu antibiotice al bolii Lyme sunt importante si pot ajuta la prevenirea bolii Lyme tardive. Schemele urmeaza patru manifestari importante ale bolii Lyme, respectiv, tintesc tratarea:
- eritemului migrans;
- boala Lyme neurologica;
- cardita Lyme;
- artrita Lyme;
Unii pacienti raporteaza simptome persistente de durere, oboseala sau dificultati de gandire chiar si dupa tratamentul pentru boala Lyme.
Boala Lyme este cel mai bine tratata in stadiile incipiente. Tratamentul pentru boala diagnosticata timpuriu este administrarea de antibiotice pe cale orala, pentru o perioada cuprinsa intre 10 si 14 zile. El are rolul de a elimina infectia.
Medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Lyme includ doxiciclina, amoxicilina sau cefuroxima. Cefuroxima si amoxicilina pot fi prescrise si pentru tratarea femeile care alapteaza.
De asemenea, antibioticele intravenoase (IV) sunt utilizate pentru unele forme de boala Lyme, inclusiv pentru cele cu afectare cardiaca sau a sistemului nervos central.
Dupa imbunatatirea starii pacientului si pentru a termina tratamentul, medicii vor prescrie trecerea la antibioticul oral. O cura completa de tratament dureaza de obicei 14 pana la 28 de zile.
De exemplu, artrita Lyme, un simptom in stadiu avansat al bolii Lyme care poate aparea la unii oameni, este tratata cu antibiotice orale timp de 28 de zile.
Este boala Lyme contagioasa?
Boala Lyme este o infectie cauzata de bacterii transmise de capuse de caprioara. Aceste bacterii se gasesc in fluidele corporale, dar nu exista dovezi ca boala Lyme poate fi transmisa unei alte persoane prin stranut, tuse sau sarut. De asemenea, nu exista dovezi ca boala Lyme poate fi transmisa sexual sau prin transfuzie de sange.
De asemenea, conform CDC, nu exista rapoarte despre transmiterea bolii Lyme prin laptele matern.
Prevenirea
Cel mai bun mod de a preveni boala Lyme este de a evita zonele in care exista capuse de caprioara, in special zonele impadurite, stufoase, cu iarba inalta.
De asemenea, riscul de infectare poate fi redus cu ajutorul a catorva masuri de precautie simple:
- Cand te afli in zone impadurite sau cu iarba, poarta pantofi, pantaloni lungi bagati in sosete, bluze cu maneci lungi, palarie si manusi. Incerca sa ramai pe poteci si sa eviti sa mergi prin zone cu tufisuri joase si iarba inalta. Daca ai si cainele cu tine, tine-l in lesa.
- Foloseste insecticide. Aplica pe piele repelent pentru insecte, cu o concentratie de 20% sau mai mare. Parintii ar trebui sa aplice repelent copiilor, evitandu-le mainile, ochii si gura.
- Pastreaza-ti curtea curata si tunde periodic gazonul.
- Verifica imbracamintea ta si pe cea a copiilor, precum si blana animalelor de companie.
Daca ai petrecut timp in zone cu verdeata, este util sa faci dus imediat ce intri in casa. Capusele raman adesea pe piele ore intregi inainte de a se prinde in piele. Dusul si stergerea cu prosopul ar putea elimina capusele neprinse in piele. In cazul in care observi o capusa pe piele, o poti scoate cu ajutorul unei pensete. Prinde usor capusa de cap, dar nu o strange sau strivi, ci trage-o cu grija si constant. Odata ce ai indepartat intreaga capusa, aplica antiseptic in zona muscaturii.
Vestea proasta este ca boala Lyme nu ofera imunitate si o poti face de mai multe ori.
Surse de informatie:
- cdc.gov;
- mayoclinic.org
- healthline.com/