10 Mituri despre sanatate: cat e adevar, cat nu e

Daca stai cu geamurile deschise, te trage curentul

Curentul este miscarea aerului care se produce atunci cand, de exemplu, sunt lasate deschise un geam si o usa sau mai multe geamuri, in acelasi timp. Curentul se simte ca o masa de aer rece, producandu-se o variatie de temperatura ce genereaza miscarea aerului cu o anumita viteza. La nivelul corpului, aceasta variatie de temperatura produce fenomenul de convectie, respectiv schimbul de temperatura.

Curentul de aer poate fi atat cald, cat si rece, in functie de temperatura sau anotimpul de afara. In contact cu corpul, organismul reactioneaza producand mai multa caldura, care sa o compenseze pe cea pierduta din cauza convectiei. Cand nu poate suplimenta caldura, corpul nostru induce vasoconstrictie periferica. Ne confruntam cu ea atunci cand simtim ca ne ingheata mainile sau picioarele.

In schimb, daca stam in asa-zisul curent cu aer rece, ne putem confrunta cu termogeneza si vasoconstrictia, care produc contractura musculara. De asemenea, se poate produce o scadere a imunitatii. Si asta din cauza vasoconstrictiei, proces in care celulele implicate in apararea organismului nu mai ajung in zonele unde este nevoie de ele.

In ceea ce priveste contractura musculara generata de curent, ea duce la aparitia junghiului. Si asta din cauza ca fibrele musculare pot fi afectate de frison. Frisonul este procesul de contractie-relaxare rapida a muschilor.

In ceea ce priveste riscul de a raci din cauza curentului, acest lucru se poate intampla doar daca circulatia aerului poarta cu ea un agent patogen. In lipsa prezentei unui virus, nu se poate produce o asa-zisa viroza.

In concluzie, mitul ca te trage curentul este doar partial adevarat, existand doar unele posibile efecte asupra sanatatii, in anumite conditii.

Daca te vaccinezi impotriva unei boli, te imbolnavesti de acea boala

Vaccinurile contin parti slabite sau inactive ale unui anumit organism, denumite antigen, care declanseaza un raspuns imun in organism. Vaccinurile mai noi contin, mai degraba, modelul pentru producerea antigenelor decat antigenul in sine. Indiferent daca vaccinul contine antigenul in sine sau modelul acestuia, astfel incat organismul sa il poata reproduce, el nu va provoca niciodata boala la persoana care se vaccineaza. In schimb, va determina sistemul imunitar sa raspunda, existand posibilitatea sa se produca unele reactii ca urmare a vaccinarii.

Unele vaccinuri necesita mai multe doze, la intervale de saptamani sau luni. Acest lucru este uneori necesar pentru a permite producerea de anticorpi cu viata lunga si dezvoltarea celulelor de memorie. In acest fel, organismul este antrenat sa lupte cu organismul care provoaca boala specifica, construind memoria agentului patogen, astfel incat sa lupte rapid cu acesta in viitor, cand va fi expus.

Totodata, in ceea ce priveste unele vaccinuri, precum cele antigripale sau impotriva noului coronavirus, au existat situatii in care unele persoane au contractat virusul dupa ce s-au vaccinat sau au fost expuse virusului cu putin timp inainte de a se vaccina, ori in perioada in care organismul trebuia sa obtina protectie in urma vaccinarii. Astfel de situatii pot duce la imbolnavire inainte ca vaccinul sa inceapa sa-si produca efectele si sa protejeze organismul. Anticorpii se dezvolta in organism la aproximativ 2 saptamani dupa vaccinare.

De asemenea, in cazul in care te-ai vaccinat antigripal, te poti imbolnavi daca esti esti expus la un virus gripal care nu este inclus in vaccinul antigripal sezonier.

Daca mananci morcovi, vezi mai bine

Morcovii sunt bogati in vitamina A, un nutrient esential pentru o vedere buna. Consumul de morcovi ofera insa o cantitate mica de vitamina A, necesara pentru o vedere buna. Vitamina A poate fi gasita si in lapte, branza, galbenus de ou si ficat. Deci, consumul mai multor morcovi nu ajuta la imbunatatirea vederii.

Astfel, daca urmezi o dieta in general echilibrata, atunci consumul suplimentar de morcovi nu au niciun efect asupra vederii.

Aparitia mitului are la baza un sambure de adevar. Legatura este ca morcovii contin betacaroten, pe care corpul il transforma in vitamina A, iar vitamina A este importanta pentru o vedere sanatoasa. Alimentele bogate in betacaroten si vitamina A iti vor imbunatati vederea numai daca corpul tau are deficit de vitamina A.

Daca esti racit, te tratezi cu antibiotic

Racelile sunt cauzate de virusi si niciun antibiotic din lume nu poate lupta cu ei. Antibioticele pot trata doar o infectie provocata o bacterie.

In schimb, daca esti racit si te tratezi cu antibiotic, s-ar putea mai mult sa iti dauneze starii de sanatate. In timp, medicamentul devine mai putin eficient, iar intr-o zi, cand vei avea nevoie de unul pentru o boala cauzata de o bacterie, este posibil ca antibioticul sa nu mai functioneze pentru tratarea acesteia.

Motivul are de-a face cu bacteriile in sine. Cand vin in contact din nou si din nou cu antibiotice, pot suferi modificari, pentru a supravietui. Aceste noi tulpini devin rezistente la unele tipuri de antibiotice.

Antibioticele au si efecte secundare, unele foarte grave. Problemele minore includ ameteli, varsaturi, infectii si diaree. Problemele mai grave includ reactii alergice, dificultati de respiratie si leziuni ale colonului ca urmare a cresterii infectiei cu unele tulpini bacteriene multirezistente sau micotice in organism.
In schimb, cand sunt folosite corect, antibioticele pot salva vieti.

De exemplu, pot trata bronsita, pneumonia, faringita streptococica sau infectia urechii, atata timp cat sunt cauzate de bacterii.

Daca iesi afara cu parul ud, vei raci

Parul umed intr-un mediu rece te poate face sa-ti fie frig si sa te simti inconfortabil, dar nu iti va produce o raceala. Si asta deoarece o asa-zisa raceala poate fi provocata doar daca intri in contact cu un virus ce provoaca raceala, gripa sau COVID-19.

Acest lucru se intampla, de obicei, atunci stai in apropierea unor persoane bolnave care stranuta, tusesc sau isi sufla nasul.
Astfel, parul ud nu te predispune la virusi si nu iti creste riscul de a te imbolnavi.

Daca citesti la lumina slaba sau stai aproape de tv, iti strici vederea

Statul la televizor mai aproape decat este necesar iti poate provoca o durere de cap, dar nu iti va afecta vederea. Copiii, mai ales daca sunt miopi, pot face acest lucru pentru a vedea televizorul mai clar. S-ar putea, de fapt, sa aiba nevoie de ochelari.

Totodata, lumina slaba ar putea ingreuna concentrarea ochilor, ceea ce poate provoca oboseala oculara pe termen scurt. Nu exista dovezi stiintifice care sa arate ca citirea la lumina slaba dauneaza pe termen lung ochilor tai.

De asemenea, cititul la lumina insuficienta poate duce la uscarea, pe termen scurt, a ochilor deoarece clipesti mai rar. Din nou, acest lucru este inconfortabil, dar nu dauneaza structurii sau functiei ochilor.

Daca iti trosnesti degetele, iti vor tremura mainile

Trosnirea articulatiilor degetelor nu este dureroasa si e inofensiva. Ea poate deveni insa un obicei si chiar un tic, atunci cand este practicata excesiv. In plus, exista riscul unor dislocari sau al leziunilor tendoanelor, atunci cand apare durerea. Cu toate acestea, trosnirea degetelor nu va face sa iti tremure mainile.
In schimb, cu trecerea timpului, articulatiile se degradeaza. Poti preveni acest lucru prin dieta si exercitii fizice.

Daca mananci sau bei ceva rece, faci rosu in gat

Cele mai multe dureri de gat, respectiv asa-numitul rosu in gat, sunt cauzate de un virus sau o bacterie si nu de consumatul unor alimente sau bauturi reci. Mai mult, alimentele reci, cum ar fi inghetata, sunt recomandate in mod obisnuit pentru a calma si amorti durerea in gat.

Astfel, decat sa evitam alimentele si bauturile reci, mai bine suntem atenti la igiena mainilor, astfel incat ele sa fie curate inainte de consuma alimente.

Daca bate vantul, racesti

Racelile sunt mai frecvente in lunile reci de iarna, si mai putin frecvente vara, deci sunt asociate temporar cu frigul.
Daca stai prea mult timp afara in frig atunci cand bate vantul, s-ar putea sa incepi sa tremuri, mainile sa devina reci si degetele albe.

Din cauza vantului, vei respira mai greu, mai repede, iar ritmul cardiac va creste. Toate acestea se intampla pe masura ce sistemul nervos simpatic se activeaza pentru a pastra caldura. Simptome sunt similare cu cele pe care le experimentezi atunci cand esti racit. Odata ce intri in casa, la caldura, simptomele dispar, iar temperatura corpului se regleaza.

O raceala se produce doar daca intri in contact cu o persoana bolnava sau atingi obiecte cu germeni care, ulterior, patrund in organismul tau.

Cu toate acestea, vantul nu poate produce o raceala. Se poate intampla insa ca in cazul in care o persoana stranuta sau tuseste in apropierea ta si bate vantul, sa fie posibil sa se transmita mai repede picaturile infectioase de mucus, care te pot astfel imbolnavi. In rest, prezenta vantului nu reprezinta un risc de raceala.

Daca renunti la fumat, te ingrasi

Multi oameni se ingrasa atunci cand renunta la fumat, luand in greutate intre 2 si 4,5 kilograme in lunile care urmeaza dupa ce renunta la fumat.

Cum fumatul este un obicei, oamenii simt nevoia sa manance pentru a inlocui tigarile. Poti insa controla acest lucru.

Pe de alta parte, nicotina din tigari accelereaza metabolismul. Ea creste cantitatea de calorii pe care corpul tau le foloseste in repaus cu aproximativ 7% pana la 15%. Fara tigari, corpul tau poate arde alimentele mai incet.

Totodata, tigarile reduc pofta de mancare, iar cand te lasi de fumat, acest lucru nu se mai intampla.

Surse:

  • www.who.int
  • www.webmd.com
  • www.winchesterhospital.org
  • www.mayoclinichealthsystem.org
  • www.medlineplus.gov