Cele mai importante analize pentru planificarea sau monitorizarea sarcinii

Analizele medicale inainte si in timpul sarcinii permit identificarea  unor afectiuni care pot avea un impact negativ asupra sanatatii femeii sau a fatului. Ele sunt o componenta fundamentala, deoarece multe boli pot fi tratate sau gestionate pentru a reduce riscurile, daca sunt identificate din timp.

O gravida aparent sanatoasa poate avea boli care nu provoaca simptome, dar care pot avea consecinte grave daca nu sunt tratate.

Grupa si Rh-ul

Astfel, daca te pregatesti sa concepi un copil sau ai ramas deja insarcinata, va trebui ca atat tu, cat si partenerul sa faceti analizele care verifica grupa de sange si Rh-ul. Daca tu si partenerul tau aveti Rh-uri diferite, respectiv pozitiv si negativ, acesta este un risc major pentru viitorul bebelus.  Copiii conceputi de femei cu Rh negativ si barbati cu Rh pozitiv pot dezvolta boala hemolitica a nou-nascutului, o afectiune grava, care poate provoca leziuni cerebrale si moartea sugarului. Aceasta boala apare dupa ce o femeie cu Rh negativ este expusa la sangele fatului cu Rh pozitiv, mostenit de la tata. Organismul gravidei incepe sa produca anticorpi, pentru a respinge sangele cu Rh pozitiv al copilului. Acesti anticorpi sunt transmisi fatului in timpul sarcinii si pot face ca un nou-nascut cu sange Rh pozitiv sa respinga propriul sange dupa nastere. Aceasta boala poate fi prevenita prin tratarea gravidei si a nou-nascutului cu imunoglobuline, care impiedica formarea de anticorpi impotriva sangelui cu Rh pozitiv.

Pe langa grupa si Rh,  toate femeile ar trebui sa fie testate pentru anticorpii pentru anumite boli. Si asta chiar daca anterior au mai facut un test pentru anticorpi, deoarece concentratiile se modifica in timp. De exemplu, o femeie care a fost vaccinata anterior si a dobandit anticorpi pentru rujeola, oreion si rubeola poate necesita o vaccinare de rapel daca nu a fost vaccinata de mult timp, deoarece nivelurile de anticorpi scad in timp. In mod ideal, screening-ul de anticorpi ar trebui efectuat inainte ca femeia sa ramana insarcinata, pentru a putea fi vaccinata. Ulterior, in sarcina, sunt unele vaccinuri care nu sunt recomandate .

Anticorpi pentru rubeola

Se recomanda ca inainte de sarcina, sa fii testata pentru a vedea daca ai sau nu anticorpi pentru rubeola. In cazul in care ai ramas deja insarcinata, aceasta analiza iti va fi prescrisa la prima vizita la medic.

Este necesar sa faci aceasta analiza de fiecare data cand ramai insarcinata. Si asta chiar daca analizele anterioare aratau ca ai suficienti anticorpi impotriva rubeolei.  De retinut este faptul ca imunitatea impotriva rubeolei poate scadea in timp, in special in situatiile in care femeile sunt imune datorita vaccinarii mai degraba decat a imbolnavirii. Vaccinurile impotriva rubeolei nu sunt recomandate in timpul sarcinii. Prin urmare, este important ca boala sa se depisteze si, dupa caz, sa te vaccinezi, inainte de a ramane insarcinata.

Serologia sifilisului

Testul de sange pentru infectia cu sifilis trebuie efectuat la prima vizita prenatala. Sifilisul este o infectie cu transmitere sexuala care este adesea asimptomatica, ceea ce inseamna ca multe femei purtatoare ale bolii nu prezinta niciun simptom si nu stiu ca sunt infectate. Sifilisul poate avea efecte negative grave in timpul sarcinii. Odata depistat, se trateaza usor, cu ajutorul antibioticelor.

Infectii virale

Medicii recomanda ca toate femeile sa se testeze pentru infectia cu hepatita B, hepatita C si virusul imunodeficientei umane (HIV) inainte de a ramane insarcinate sau imediat ce sarcina a fost confirmata. Si asta deoarece acestea sunt boli cu implicatii grave, atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru fat.

Hepatita B

Deoarece hepatita B este foarte infectioasa si poate fi transmisa cu usurinta unui nou-nascut, se recomanda ca toate femeile insarcinate sa fie testate in primul trimestru, pentru hepatita B.

Hepatita C

De asemenea, se recomanda ca toate femeile insarcinate sa fie testate pentru anticorpi impotriva hepatitei C. Persoanele depistate pozitiv vor avea nevoie de o alta analiza, pentru a vedea daca sunt purtatoare infectioase sau cronice (neinfectioase) ale bolii.  Atentie! Nasterea chirurgicala nu reduce riscul transmiterii hepatitei C la nou-nascut.

HIV

Femeile trebuie testate pentru HIV in timpul primei vizite prenatale. Probabilitatea ca o femeie sa transmita HIV copilului ei este intre 25-30% daca nu sunt luate masuri de precautie. Cu toate acestea, riscul de infectare a bebelusului poate fi redus substantial, la aproximativ 2%, daca sunt luate masuri adecvate de prevenire, in timpul sarcinii, nasterii si alaptarii.

Toate femeile HIV pozitive  care planifica  o sarcina, dar si cele care sunt deja insarcinate, ar trebui sa fie indrumate catre un specialist in boli infectioase. Acesta va planifica o serie de masuri pentru a reduce riscul femeii de a transmite copilului infectia cu HIV.

Varicela

Screening-ul pentru anticorpii varicelei poate fi efectuat in cazul femeilor care nu au avut boala sau nu au fost niciodata vaccinate impotriva varicelei. De asemenea, se recomandat si celor care nu sunt sigure daca au fost vreodata infectate sau vaccinate pentru aceasta boala. Cu toate acestea, deoarece vaccinul impotriva varicelei nu este recomandat pentru administrare in timpul sarcinii, se recomanda ca screening-ul pentru anticorpii varicelei sa fie efectuat inainte ca femeia sa ramana gravida

Citomegalovirus (CMV)

Infectia cu citomegalovirus este una dintre cele mai intalnite infectii congenitale. Se poate transmite fatului prin placenta, existand riscul de:

  • stagnarea a cresterii intrauterine;
  • microcefalie;
  • hidrocefalie;
  • surditate;
  • ficat si splina marite;
  • intarzieri in dezvoltare.

Toxoplasma

Infectia cu toxoplasma a mamei si transmiterea ei catre fat reprezinta o problema semnificativa in sarcina. Majoritatea femeilor insarcinate care au toxoplasmoza  nu manifesta niciun simptom.  In ceea ce priveste riscul transmiterii la fat, acesta este mult mai crescut daca te infectezi in ultimul trimestru, fata de primul trimestru de sarcina. In acelasi timp, infectia cu toxoplasma produce complicatii mai severe, cu cat apare mai devreme in sarcina, existand riscul de avort spontan sau probleme ale copilului, dupa nastere, precum epilepsie, icter, infectii ale ochilor, ficat si splina marite.

Hemoleucograma

Analiza de sange verifica nivelul hemoglobinei (Hg) si se recomanda pentru depistarea anemiei, cauzata de lipsa fierului. De asemenea, hemoleucograma poate depista daca suferi de o boala de sange precum talasemie sau siclemie.

Glicemia

Verificarea glicemiei in preconceptie sau in timpul sarcinii are un rol deosebit de important in depistarea diabetului, in special al diabetului gestational, care se poate declansa in sarcina. In functie de valori, glicemia poate fi tinuta sub control cu ajutorul alimentatiei si a activitatii fizice.

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)

Este important ca verificarea hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) sa aiba loc inainte de sarcina. Si asta deoarece o probleme minora, dar nedepistata se poate agrava in sarcina. De asemenea, in sarcina, organismul femeii are nevoie de o cantitate suficienta de TSH, pentru a sustine nevoile de dezvoltare a fatului, astfel ca productia acestui hormon este suplimentata.

Sumarul de urina

Analiza sumarului de urina ofera informatii importante referitoare la starea de sanatate generala a femeii insarcinate, verificand daca exista

glucoza sau proteine in urina. Ele pot semnala prezenta diabetului zaharat sau a unei infectii urinare.

Surse:

www.myvmc.com

www.webmd.com