Totul despre sinuzita

Ce este sinuzita

Sinuzita este o inflamatie, insotita sau nu de infectie, a tesutului care captuseste sinusurile. Sinusurile sunt structuri din interiorul fetei care, in mod normal, sunt umplute cu aer si comunica cu cavitatile nazale. Infectiile bacteriene, virale si alergiile pot irita si tumefia mucoasa sinusala, blocand caile de comunicare cu cavitatea nazala si favorizand umplerea sinusurilor cu lichid. Acest lucru poate provoca presiune si durere a fetei si congestie nazala.

Uneori, sinuzita mai este numita si rinosinuzita.

Cauze

Sinusurile tale sunt patru cavitati pereche, legate prin pasaje inguste. Sinusurile produc mucus care se scurge din canalele din nas. Acest drenaj te ajuta sa iti mentii nasul curat si lipsit de bacterii, alergeni si alti germeni.

Printre cauzele care pot duce la blocarea sinusurilor se numara:

  • raceala obisnuita;
  • rinita alergica, care este umflarea mucoasei nasului cauzata de alergeni;
  • mici excrescente in mucoasa nasului, numite polipi nazali;
  • un sept deviat, care este o schimbare in cavitatea nazala;
  • virusurile;
  • bacteriile;
  • ciupercile;

Tipuri de sinuzita

Tipurile de sinuzita se clasifica in functie de durata manifestarilor, respectiv – acuta, subacuta, cronica sau recurenta-  si de factorul cauzator, respectiv bacterii, virusuri sau ciuperci.

Sinuzita acuta, subacuta, cronica si recurenta

Simptomele sinuzitei acute constau in congestie nazala, secretii nazale, durere/presiune faciala si scaderea simtului mirosului. Un astfel de episod dureaza mai putin de patru saptamani. De obicei, este cauzata de virusuri comune care provoaca inclusiv raceala obisnuita.

Simptomele sinuzitei subacute dureaza intre patru si 12 saptamani.

Simptomele sinuzitei cronice dureaza cel putin 12 saptamani. In acest caz, de obicei, bacteriile sunt cauza.

Simptomele recurente de sinuzita acuta revin de patru sau mai multe ori intr-un an si dureaza mai putin de doua saptamani de fiecare data.

Sinuzita bacteriana si virala

Virusii, precum cei care provoaca raceala obisnuita, cauzeaza majoritatea cazurilor de sinuzita. Bacteriile pot cauza sinuzita sau te pot infecta dupa un episod de sinuzita virala. Daca ai un nas care curge, nas infundat si dureri faciale care nu dispar dupa zece zile, este posibil sa ai sinuzita bacteriana. Simptomele pot parea sa se amelioreze, dar apoi revin si sunt mai rele decat simptomele initiale. Ca tratament, antibioticele si decongestionantele functioneaza, de obicei, bine asupra sinuzitei bacteriene.

Sinuzita fungica

Infectiile sinusurilor cauzate de ciuperci sunt, de obicei, mai grave decat alte forme de sinuzita. Ele pot aparea daca ai un sistem imunitar slabit.

Cum stii daca ai sinuzita, COVID-19, o raceala sau o alergie

Racelile, COVID-19, alergiile si infectiile sinusurilor au toate simptome similare. Poate fi dificil sa le deosebesti. Raceala obisnuita se dezvolta, atinge un varf si dispare incet. Dureaza de la cateva zile pana la o saptamana. Alergiile nazale provoaca stranut, mancarimi ale nasului si ochilor, congestie, secretie nazala apoasa si mucus in gat. De obicei, nu provoaca durerea faciala si cefaleea pe care o produce infectia sinusurilor. COVID-19 poate provoca simptome suplimentare, cum ar fi febra, stare  de astenie pronuntata si dificultati de respiratie.

Raceala, COVID-ul sau alergiile pot provoca toate inflamatii ale sinusurilor. De asemenea, poti te testezi singur pentru anumite infectii virale, cum ar fi COVID-19 si gripa.

Simptomele sinuzitei

Simptomele sinuzitei sunt similare cu cele ale unei raceli obisnuite. Acestea pot include:

  • scaderea simtului mirosului;
  • febra;
  • nas infundat sau care curge;
  • cefalee de la presiunea sinusala;
  • oboseala;

La copii, semnele de sinuzita includ:

  • simptome de raceala care nu se amelioreaza in decurs de 10 pana la 14 zile;
  • simptome alergice care nu raspund la medicamente;
  • tuse persistenta;
  • febra peste 39 ° C;
  • mucus gros verde sau galben care provine din nas.

Factori de risc pentru sinuzita

Sinuzita apare adesea atunci cand ceva, cum ar fi mucusul, blocheaza deschiderile sinusurilor. Oricine poate dezvolta sinuzita sau o infectie a sinusurilor. Cu toate acestea, anumite conditii de sanatate si factori de risc pot creste probabilitatea de a face sinuzita.

Posibilii factori ce pot contribui la dezvoltarea sinuzitei includ:

  • probleme structurale care afecteaza nasul, cum ar fi:
  • un sept deviat, care apare atunci cand peretele de tesut care separa cavitatea nazala stanga de cea dreapta este deplasat;
  • un pinten osos nazal;
  • polipi nazali, care de obicei sunt necancerosi;
  • sistem imunitar slabit;
  • antecedente de alergii;
  • raceli si alte infectii ale tractului respirator superior, care pot fi cauzate de virusi, bacterii sau ciuperci;
  • fibroza chistica, care determina acumularea de mucus gros in plamani si in alte mucoase;
  • expunerea la mucegai;
  • fumatul ;
  • infectie dentara;
  • calatoriile cu avionul, care te pot expune la o concentratie mare de germeni.

Uneori, o raceala, alergenii sau bacteriile pot cauza formarea de prea mult mucus. Aceasta acumulare de mucus dens poate incuraja bacteriile si alti germeni sa se dezvolte in cavitatea sinusurilor, ducand in cele din urma la o infectie a sinusurilor.

Diagnosticare

Un medic te va intreba despre simptomele tale si va efectua un examen fizic inainte de a pune un diagnostic. El poate verifica presiunea si sensibilitatea punctelor sinusale, niste zone la nivelul fetei,  distincte care comprimate cu degetul devin dureroase in prezenta unei inflamatii specifice a sinusurilor. De asemenea, poate examina interiorul nasului pentru a cauta semne de inflamatie.

In cele mai multe cazuri, medicul poate diagnostica sinuzita pe baza simptomelor si a examinarii fizice.

In cazul sinuzitei cronice, medicul  poate recomanda teste imagistice pentru a examina sinusurile si caile nazale. Aceste teste pot depista blocaje de mucus si orice structuri anormale, cum ar fi polipii.

Teste imagistice

Diferite teste imagistice pot fi utilizate pentru a stabili un diagnostic.

O radiografie ofera o imagine simpla a sinusurilor tale.

O scanare CT ofera o imagine 3-D a sinusurilor.

Un RMN foloseste magneti puternici pentru a crea imagini ale structurilor interne ale fetei.

Endoscopie nazala

Medicul poate folosi, de asemenea, un fibroscop, care este un tub iluminat care trece prin conductul nazal, pentru a vizualiza direct interiorul cailor nazale si al sinusurilor. Un medic poate recolta o proba pentru testarea culturii in timpul acestei proceduri. Testarea culturii poate detecta prezenta virusurilor, bacteriilor sau ciupercilor.

Teste de alergie

Un test de alergie identifica factorii de mediu care pot provoca o reactie alergica.

Analize de sange

O analiza de sange poate verifica afectiunile care slabesc sistemul imunitar.

Tratamentul sinuzitei

Medicamente prescrise pentru sinuzita pot fi:

Antibiotice: daca medicul ajunge la concluzia ca o infectie bacteriana este cauza sinuzitei, poate prescrie antibiotice. Antibioticele ajuta doar la infectiile bacteriene. Nu te vor ajuta daca sinuzita este cauzata de virusi sau alte probleme.

Calmante: multe persoane cu sinuzita iau medicamente pentru durere fara prescriptie medicala (OTC), cum ar fi ibuprofenul sau acetaminofenul, pentru a usura disconfortul. Urmeaza instructiunile de pe eticheta si nu le lua mai mult de 10 zile. Consulta medicul pentru a vedea care este potrivit pentru tine.

Dispozitiv sinusal bioelectronic: acesta functioneaza prin utilizarea microcurentilor, pentru a stimula terminatiile nervoase din sinusuri. Vandut fara reteta, ajuta la reducerea inflamatiei sinusurilor, durerii si congestiei.

Decongestionante: aceste medicamente scad cantitatea de mucus din sinusuri. Unele sunt disponibile ca spray-uri nazale. Altele sunt pastile.

Medicamente pentru alergii: multe cazuri de sinuzita sunt cauzate de alergii necontrolate. Daca nu ai fost niciodata diagnosticat cu alergii, ai putea face niste teste de alergii. In cazul in care testele ies pozitive, medicamentele (cum ar fi antihistaminicele) si evitarea declansatorilor episoadelor de sinuzita te vor ajuta. O alta optiune este sa iti faci injectii pentru alergii ( desensibilizare) , un tratament pe termen lung care te face, treptat, mai putin sensibil la agentii care declanseaza simptomele.

Steroizi: in unele cazuri, medicul iti poate prescrie corticosteroizi inhalatori pentru a reduce umflarea membranelor sinusurilor. Pentru cazurile severe de sinuzita cronica, poate fi necesar sa iei steroizi pe cale orala.

Interventie chirurgicala: ocazional, daca ai sinuzita cronica sau sinuzita acuta care continua sa revina, o operatie poate fi cea mai buna alegere. Chirurgul poate indeparta blocajele si poate mari pasajele sinusurilor, ceea ce le face mai usor sa se scurga.

Remedii de aplicat acasa pentru sinuzita

In timp ce medicamentele pot ajuta, multe cazuri de sinuzita dispar de la sine, fara niciun tratament medical. Daca suferi fecvent de aceasta afectiune, multe dintre recomandarile de mai jos te vor ajuta sa o previi.

Utilizeaza un umidificator in incaperile in care petreci mult timp. Urmeaza instructiunile pentru curatarea regulata a lui.

Inspira vapori de abur: poti fie sa faci dus si sa stai in baie, fie sa inspiri aburi dintr-un vas cu apa calda, dar nu prea fierbinte. Vaporii de abur usureaza caile nazale congestionate si umflate.

Foloseste caldura: pune pe fata un prosop cald si umed. Poate elimina o parte din presiune.

Incearca o solutie salina nazala: desi nu contin medicamente (solutia salina este apa sarata), ea poate ajuta la mentinerea cailor nazale umede.

Spala sinusurile: irigarea nazala cu apa usor sarata poate elimina mucusul (si alte resturi) si poate mentine sinusurile umede. Pentru asta, poti folosi, de exemplu, o seringa. Utilizeaza apa distilata, sterila sau fiarta.

Bea multe lichide: ele vor ajuta la subtirea mucusului, ceea ce reduce blocarea sinusurilor tale. Redu consumul de alcool. El agraveaza umflarea.

Odihna. Cand ai o infectie a sinusurilor, dormi mult si ofera corpului tau timp pentru a se recupera.

Tratamentul sinuzitei cronice

Exista si alte lucruri pe care le poti face singur pentru a reduce simptomele, in caz de sinuzita cronica. Astfel, poti apela la:

  • compresele calde ce pot ameliora durerea din nas si sinusuri;
  • bea multe lichide pentru a mentine mucusul subtire;
  • picaturi saline pentru nas sunt sigure de utilizat acasa;
  • picaturile sau spray-urile decongestionante fara prescriptie medicala pot ajuta. Atentie: nu le administra mai mult timp decat este recomandat.

Prevenirea sinuzitei

Nu exista o modalitate sigura de a preveni sinuzita, dar exista cateva lucruri care ar putea ajuta:

  • Nu fuma si evita fumul de tigara de la alti fumatori;
  • Spala-te des pe maini, in special in timpul sezonului de raceala si gripa, si incearca sa nu iti atingi fata.
  • Stai departe de lucrurile la care stii ca esti alergic;
  • Daca problemele tale cu sinusurile continua sa revina, intreaba-ti medicul despre avantajele si dezavantajele interventiei chirurgicale pentru curatarea si drenarea sinusurilor.
  • De retinut este faptul ca sinuzita in sine nu este contagioasa. Dar virusurile si bacteriile care o pot provoca sunt. De aceea, spala-te cat mai des pe maini si evita alte persoane daca esti bolnav.

 

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/sinusitis#treatment

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17701-sinusitis

https://www.webmd.com/allergies/sinusitis-and-sinus-infection