Potasiul este unul dintre cei mai importanti electroliti din organismul uman, avand multiple roluri esentiale pentru buna functionare a organismului fiecaruia dintre noi, de la mentinerea unui ritm cardiac normal, pana la o contractie musculara eficienta si o transmitere adecvata a impulsului nervos. Astfel, potasiul este un mineral esential nu doar pentru activitatea celulara normala, ci si pentru echilibrul tuturor sistemelor din organism.
Intrucat potasiul este atat de important vietii, dezechilibrele in nivelul acestuia din sange (potasemia) pot avea efecte extrem de daunatoare asupra sanatatii. Fie ca este vorba despre un surplus (hiperpotasemie/ hiperkaliemie) sau un deficit de potasiu (hipopotasemie/ hipokalemie), trebuie intotdeauna recunoscut un nivel anormal de potasiu si tratat cat mai curand posibil.
In cele ce urmeaza, poti afla mai multe despre importanta potasiului pentru organism, sursele alimentare de potasiu, simptomele unui dezechilibru, precum si metodele de diagnostic si tratament in caz de hipo sau hiperkaliemie.
- Ce este potasiul. Rolul potasiului in organism
- Surse de potasiu. Doza zilnica recomandata
- Potasiu crescut si scazut (hiperkaliemia si hipokalemia)
- Simptomele in surplus si carenta de potasiu
- Cum sa monitorizezi nivelul de potasiu din organism
- Tratamentele pentru potasiu crescut si scazut
- Diferenta dintre potasiu si vitamina K
Ce este potasiul. Rolul potasiului in organism
Potasiul, denumit si kaliu, joaca o multitudine de roluri in organismul nostru. Mai jos regasesti mai multe informatii despre ce este potasiul si prin ce roluri cheie se evidentiaza.
Ce este potasiul
Potasiul este un mineral esential pentru organism. Acesta se regaseste in principal in interiorul celulelor (intracelular), unde ajuta la indeplinirea mai multor functii:
- Reglarea presiunii osmotice;
- Mentinerea echilibrului acido-bazic;
- Transmiterea impulsurilor nervoase;
- Contractia muschilor;
- Mentinerea ritmului cardiac normal.
Datorita tuturor acestor functii enumerate mai sus, potasiul este indispensabil pentru functionarea normala a inimii, rinichilor, muschilor, sistemului nervos, dar si altor organe si sisteme componente ale organismului.
Prin urmare, mentinerea unui nivel ideal de potasiu inseamna mentinerea unei functionari optime a corpului.
Rolul potasiului in organism
Potasiul indeplineste mai multe roluri cruciale in organism:
- Mentine tensiunea (presiunea) arteriala normala – prin rolul sau de electrolit preponderent intracelular, potasiul contribuie la reglarea cantitatii de apa din celule; scaderea nivelului de potasiu poate conduce la retentie de lichid in vas, fapt ce creste presiunea arteriala a sangelui;
- Intervine in procesul de contractie musculara – kaliul este necesar in timpul contractiei musculare; tocmai de aceea, deficitul de potasiu poate cauza crampe musculare dureroase, slabiciune si oboseala musculara;
- Intervine in procesul de transmitere a impulsurilor nervoase – potasiul ajuta la transmiterea impulsurilor electrice la nivel neuronal, functie esentiala nu doar pentru contractia musculara, ci si pentru functia multor altor organe si sisteme;
- Regleaza ritmul cardiac – acest electrolit este necesar pentru generarea potentialului de actiune (fenomen electric) ce declanseaza bataile inimii (fenomen mecanic); niveluri scazute de potasiu pot provoca batai neregulate ale inimii (aritmii);
- Mentine echilibrul lichidelor organismului (homeostazia) – potasiul joaca un rol extrem de important in reglarea cantitatii de apa din celule (si, implicit, in distributia acesteia intre spatiile intra si extracelular);
- Intervine in metabolismul proteic – joaca un rol in metabolizarea aminoacizilor si sinteza proteinelor.
Surse de potasiu. Doza zilnica recomandata
Pentru a putea mentine un nivel optim al potasiului, este nevoie ca aportul acestuia sa fie asigurat in special din dieta. Se regaseste in mod natural in multe alimente, atat din dietele omnivore, cat si vegetariene.
Sursele alimentare bogate in potasiu includ:
- Verdeturile – spanac, rucola, salata verde, patrunjel;
- Leguminoasele – fasole, mazare, naut;
- Cartofii;
- Fructele proaspete – banane, portocale, kiwi, cirese, pepene galben;
- Fructele uscate – prune, stafide, caise;
- Carnea slaba – carne de pui sau de curcan;
- Pestele – somon, ton, salau, cod;
- Produsele lactate – branza, lapte, iaurt, smantana;
- Nucile si semintele – alune, nuci obisnuite si pecan, seminte de dovleac, seminte de floarea-soarelui;
- Cerealele integrale – orez brun, grau, ovaz.
Doza zilnica recomandata de potasiu
Doza zilnica recomandata difera in functie de sex si varsta. La o femeie adulta, sunt necesare in jur de 2600 mg pe zi, in timp ce la un barbat adult, doza poate ajunge pana la 3400 mg. In cazul copiilor, desigur, doza este redusa, plecand de la 400 mg la sugari si ajungand pana la 2300 mg la adolescenti.
Majoritatea oamenilor isi pot acoperi necesarul de potasiu strict prin alimentatie. Totusi, unele categorii de persoane pot avea nevoie de suplimente de potasiu (ex: persoanele in varsta, cele cu afectiuni renale). Este intotdeauna important de cunoscut doza zilnica recomandata in functie de fiecare situatie particulara.
Potasiu crescut si scazut (hiperkaliemia si hipokalemia)
Nivelul normal de potasiu in sange este masurat in miliechivalenti (mEq) si se situeaza intre 3,5 si 5 mEq/L. In acest interval, procesele fiziologice ce depind de potasiu pentru o buna functionare se vor desfasura in mod normal.
Atunci cand este prezent un nivel crescut de potasiu, dezechilibrul poarta denumirea de hiperkaliemie (hiperpotasemie). Atunci cand, in schimb, este un nivel scazut de potasiu, se instaleaza starea denumita hipokaliemie (hipopotasemie).
Atat hiperkalemia, cat si hipokalemia se pot distinge prin semne si simptome specifice, fapt ce poate grabi vizita la medic.
Hiperkaliemia
Prin hiperkaliemie se intelege o crestere a nivelului de potasiu peste limita normala, deci, de obicei, peste cei 5 mEq/L.
Cauzele pot fi diverse (atat interne, cat si externe) si includ:
- Boala renala (acuta, cronica);
- Acidoza metabolica (scaderea pH-ului sangvin, cu initierea sistemelor corectoare);
- Traume musculare severe;
- Unele medicamente (ex: inhibitori ai enzimelor de conversie, diuretice cu retentie de potasiu);
- Consum excesiv de suplimente de potasiu.
Hipokaliemia
Prin hipokaliemie se intelege o scadere a nivelului de potasiu sub nivelul normal, deci sub cei 3,5 mEq/L. Poate fi cauzata de:
- Pierderi crescute de potasiu prin urina;
- Diaree severa sau varsaturi (instalarea alcalozei metabolice);
- Nutritie inadecvata (aport scazut de potasiu prin dieta);
- Hiperaldosteronism;
- Unele medicamente (corticosteroizi, diuretice).
Simptomele in surplus si carenta de potasiu
Atat hipopotasemia (potasiu scazut), cat si hiperpotasemia (potasiu crescut) se pot identifica prin simptomele si semnele specifice.
Hiperkaliemia (hiperpotasemia/ potasiu crescut) simptome
Hiperkaliemia poate determina urmatoarele simptome:
- Slabiciune musculara, cu crampe musculare dureroase;
- Furnicaturi sau amorteli la nivelul extremitatilor;
- Aritmii;
- Senzatie de lesin (lipotimie).
Hipokalemia (hipopotasemia/ potasiu scazut) simptome
Hipokalemia poate determina urmatoarele simptome:
- Stari de slabiciune, oboseala generalizata;
- Tulburari digestive, precum constipatie si greata;
- Aritmii (tahicardie, palpitatii);
- Crampe musculare dureroase;
- Spasme musculare;
- Paralizie musculara (in cazurile severe).
Cum sa monitorizezi nivelul de potasiu din organism
Monitorizarea nivelului de potasiu este un prim pas catre preventia aparitiei simptomatologiei din hiper sau hipopotasemie, precum si catre mentinerea unei stari de sanatate optima. Acest lucru se poate realiza atat prin teste de sange (potasiu seric), cat si prin masurarea valorilor potasiului in urina (potasiu urinar).
Teste de sange (potasiu seric)
Nivelul de potasiu seric poate fi masurat printr-o simpla analiza de sange. Pentru a realiza acest lucru, se punctioneaza o vena distala (plica din zona cotului, venele de la nivelul mainii) si se recolteaza o cantitate potrivita de sange intr-o eprubeta.
Ulterior, proba este trimisa catre un laborator apropiat, unde se va masura nivelul de potasiu la momentul recoltarii. Testul potasiului seric este util atat pentru diagnosticarea hipo sau hiperkalemiei, cat si pentru monitorizarea eficientei tratamentului in cazul initierii terapeutice a unor niveluri anormale de potasiu.
Teste de urina
Nivelul de potasiu poate fi masurat si in urina, printr-o analiza simpla si neinvaziva. Se recolteaza urina intr-un urocultor si se trimite catre laborator. Ulterior, se masoara cantitatea de potasiu eliminata prin urina intr-un interval de 24 ore.
Testul este util pentru evaluarea in special a cauzelor renale de pierdere de potasiu, precum si a pierderilor din boli cronice sau postmedicamentoase (tratament cu diuretice, diabet zaharat etc). Nu in ultimul rand, testul permite stabilirea unui tratament adecvat pentru restabilirea echilibrului de potasiu.
Tratamentele pentru potasiu crescut si scazut
In cazul unui potasiu seric marit sau scazut (mic), este nevoie, adesea, de implementarea unui tratament pentru corectarea nivelului anormal si readucerea potasiului la valorile normale.
Adesea, acest tratament include atat pastile cu potasiu, cat si o alimentatie bogata in potasiu si, alternativ, produse naturiste.
Pastile si alte medicamente
In caz de hiperkaliemie, medicul poate prescrie urmatoarele medicamente care scad potasiul:
- Diuretice cheltuitoare de potasiu (furosemid) – elimina excesul de potasiu si lichide prin urina;
- Preparate care leaga potasiul la nivel intestinal, reduc absorbtia sa din alimente si ii grabesc eliminarea (polistiren sulfonat de calciu, patiromer);
- Bicarbonat – corecteaza acidoza metabolica din urma hiperpotasemiei;
- Insulina si glucoza – deplaseaza potasiul inapoi intracelular, unde este locul sau principal.
Pentru hipokaliemie se administreaza urmatoarele medicamente care contin potasiu/se pun in aplicare urmatoarele:
- Suplimente de potasiu oral sau intravenos – restabilesc nivelul normal de potasiu; se pot regasi fie ca suplimente cu potasiu sau combinatii de potasiu-magneziu, sodiu si potasiu sau potasiu si alte minerale (in functie de necesitati);
- Medicamente care retin potasiul (ex: spironolactona);
- Tratamentul cauzei de baza – oprirea diureticelor cheltuitoare de potasiu, corectarea tulburarilor digestive care determina greata si diaree.
Alimente bogate in potasiu
Consumul unei diete bogate in potasiu este indicat atat terapeutic, in hipokaliemie, cat si pentru prevenirea unor potentiale dezechilibre de potasiu la persoanele sanatoase. Alimentele recomandate, bogate in potasiu, includ:
- Verdeturile, leguminoasele, cartofii;
- Fructele proaspete si uscate;
- Carnea slaba si pestele;
- Lactatele;
- Nucile si semintele;
- Cerealele integrale.
Tratamente naturiste
Un aport adecvat de potasiu prin alimentatie este esential pentru mentinerea echilibrului de potasiu din organism. In anumite situatii, insa, remediile naturiste pot sari in ajutor si pot facilita atingerea unor valori normale de potasiu sau pot ameliora simptomatologia data de dezechilibrele in nivelul kaliului.
Printre principalele tratamente naturiste disponibile la momentul actual si cunoscute ca fiind eficiente se numara:
- Ceaiul de coada-calului – ajuta la eliminarea excesului de potasiu prin urina (unul din ceaiurile care scad potasiul in hiperkalemie);
- Magneziul – contribuie la reglarea potasiului intracelular si previne aritmiile (hiper/hipokalemie);
- Aloe vera (sub diverse forme de consum) – poate creste diureza si, implicit, eliminarea de potasiu (tratament naturist pentru scaderea potasiului);
- Ceaiul de musetel si sunatoare – ajuta la calmarea crampelor musculare cauzate de deficitul de potasiu.
Este important de retinut faptul ca aceste remedii trebuie utilizate doar in combinatie cu tratamentul conventional si numai cu acordul si sub supravegherea medicala. Un regim alimentar sanatos alaturi de tratamentul medicamentos indicat raman cele mai bune modalitati de combatere a dezechilibrelor in nivelul potasiului seric si de mentinere a unui nivel optim al acestuia in sange.
Diferenta dintre potasiu (K) si vitamina K
Desi are simbolul chimic “K”, potasiul nu ar trebui confundat cu vitamina K, denumirea generică a unui grup de vitamine liposolubile.
In concluzie, potasiul este un mineral vital organismului, iar mentinerea unui nivel adecvat este esentiala pentru o stare de sanatate optima. Recunoasterea simptomelor unui deficit sau surplus de potasiu si tratamentul prompt pot preveni complicatiile nedorite. Atat o alimentatie echilibrata, bogata in surse de potasiu, cat si monitorizarea periodica a nivelului seric de potasiu sunt indicate pentru a preveni un dezechilibru al potasiului si a mentine starea de bine per total.