Totul despre potasiu: cum actioneaza asupra organismului

Potasiul este un mineral foarte important pentru buna functionare a tuturor celulelor, tesuturilor si organelor din corpul uman. Este, de asemenea, un electrolit, o substanta care conduce electricitatea in organism, impreuna cu sodiul, calciul si magneziu;. Potasiul este esential pentru functionarea inimii si joaca un rol cheie in contractia scheletului si a muschilor, fiind important pentru functia digestiva si musculara. Exista multe alimente ce contin potasiu, inclusiv toate tipurile de carne, unele tipuri de peste (cum ar fi somonul sau codul) si multe fructe, legume si leguminoase. Produsele lactate sunt, de asemenea, surse de potasiu.

Pe de alta parte, a avea prea mult potasiu in sange este o problema medicala ce poarta numele de hiperkaliemie, in timp ce a avea prea putin este o problema cunoscuta sub numele de hipokaliemie. Mentinerea echilibrului corect al potasiului in organism depinde de cantitatea de sodiu si magneziu din sange. Prea mult sodiu, comun in dietele occidentale care folosesc multa sare, poate creste necesarul de potasiu. Diareea, varsaturile, transpiratia excesiva, malnutritia, sindroamele de malabsorbtie, precum boala Crohn, pot provoca, de asemenea, deficit de potasiu. Utilizarea anumitor feluri de medicamente pentru inima, numite diuretice de ansa pot produce, de asemenea, deficit de potasiu.

Majoritatea oamenilor isi asigura necesarul de potasiu printr-o dieta sanatoasa, bogata in legume si fructe. Persoanele in varsta au un risc mai mare de hiperkaliemie, deoarece rinichii lor sunt mai putin eficienti in eliminarea potasiului, pe masura ce imbatranesc. Persoanele in varsta ar trebui sa fie atente atunci cand iau medicamente care pot afecta nivelurile de potasiu, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene.

Daca ai tensiune arteriala mare, sangele impinge prea tare peretii venelor si arterelor. In timp, acest lucru te poate predispune la un accident vascular cerebral sau la dezvoltarea bolilor de inima sau insuficienta cardiaca. Hipertensiunea arteriala este adesea numita „ucigasul tacut” deoarece rareori cauzeaza simptome si multi oameni nu stiu ca o au. Consumul de prea mult sodiu poate face parte din problema, dar potasiul te poate ajuta sa scapi de sodiul in exces si sa scazi tensiunea din peretii vaselor de sange, rezultand o tensiune arteriala mai buna.

Dincolo de acest lucru, potasiul contribuie la o serie de functii in organism, printre care:

Buna functionare a muschilor

Muschii tai au nevoie de un nivel echilibrat de potasiu, in interiorul celulelor lor, si de sodiu, in afara lor. Cand acest echilibru este perturbat, va fi  mai greu pentru muschi sa lucreze.

Potasiul este implicat in impulsurile electrice transmise de muschi, astfel ca le permite sa se contracte in mod corespunzator. Daca ai un aport scazut de potasiu, poti avea slabiciune musculara si crampe.

Potasiu, pentru functionarea inimii

Cel mai important muschi, inima, are nevoie de potasiu. El ajuta celulele sa trimita semnalele electrice potrivite, astfel incat inima sa pompeze corect.

Potasiul ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi

Aceste formatiuni dure, numite pietre la rinichi,  sunt formate, de obicei, din calciul din urina si pot duce la probleme foarte grave. O forma de potasiu, numit citrat de potasiu, leaga acel calciu. Acest lucru ajuta la prevenirea formarii cristalelor care s-ar putea transforma in pietre la rinichi.

Potasiul ajuta la prevenirea osteoporozei

Din cauza osteoporozei, oasele devin mai putin dense, fiind predispuse la fracturi. Alimentele bogate in potasiu – in principal anumite fructe si legume – pot incetini evolutia osteoporozei. Si asta datorita faptului ca potasiul reduce cantitatea de calciu eliminata de corpul tau in urina. Mentinerea calciului ajuta la pastrarea sanatatii oaselor.

Ajuta la buna functioare a nervilor si a creierului

Potasiul joaca rolul cheie in functionarea sistemului electric interior. Iti ajuta nervii sa se activeze corespunzator atunci cand sunt stimulati. Acest lucru se intampla prin intermediul semnalelor electrice care merg de la celula la celula.

Ca parte a sistemului nervos, creierul are nevoie de potasiu. Mineralul ajuta celulele creierului sa comunice intre ele, dar si cu celulele aflate mai departe in corp.

Tensiune arteriala crescuta

Unele studii au asociat nivelurile scazute de potasiu din dieta cu hipertensiunea arteriala. Exista, de asemenea, dovezi ca suplimentele de potasiu ar putea provoca o scadere usoara a tensiunii arteriale. Alte studii sugereaza ca cresterea aportului de potasiu reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, posibil din cauza efectelor de scadere a tensiunii arteriale ale potasiului. Nu toate studiile au ajuns insa la aceasta concluzie. Doua studii mari nu au gasit niciun efect asupra tensiunii arteriale. Este posibil insa ca administrarea de potasiu sa ajute la scaderea tensiunii arteriale doar daca ai deficit de minerale. Inainte de a lua potasiu sau orice supliment pentru hipertensiune arteriala, discuta cu medicul tau curant.

Boala de inima

Studiile arata ca persoanele cu un raport sodiu-potasiu mai mare au un risc mai mare de boli de inima si mortalitate de orice cauza. Alte studii arata ca pacientii cu infarct care au niveluri moderate de potasiu, intre 3,5 si 4,5 mEq/L, au un risc mai mic de deces.

Accident vascular cerebral

Persoanele care au un aport ridicat de potasiu din dieta au un risc mai scazut de accident vascular cerebral, in special de accident vascular cerebral ischemic. Cu toate acestea, suplimentele de potasiu nu par sa produca acelasi beneficiu.

Boala inflamatorie intestinala

Persoanele care sufera de boala inflamatorie intestinala (colita ulcerativa sau boala Crohn) au adesea probleme in absorbtia nutrientilor din intestine si pot avea niveluri scazute de potasiu si alti nutrienti importanti. Daca suferi de boala inflamatorie intestinala, medicul iti poate verifica nivelul de potasiu si iti poate recomanda un supliment.

Tratarea hipokaliemiei

Cea mai importanta utilizare a potasiului este tratarea simptomelor de hipokaliemie, care este nivelul scazut de potasiu din organism. Simptomele hipokaliemiei includ:

  • slabiciune;
  • lipsa de energie;
  • crampe musculare;
  • tulburari ale stomacului.
  • batai neregulate ale inimii si un rezultat anormal al electrocardiogramei.

Hipokaliemia apare de obicei atunci cand organismul pierde prea mult potasiu prin urina sau intestine. Este rareori cauzata de lipsa de potasiu din dieta. Hipokaliemia poate pune viata in pericol si trebuie intotdeauna tratata de un medic.

Daca nu ai suficient potasiu in corp, muschii tai se pot slabi. S-ar putea sa te simti obosit si sa ai crampe sau constipatie.

Este posibil sa ai hipokaliemie deoarece nu obtii suficient potasiu din alimente, dar este mai probabil sa se intample din cauza varsaturilor severe sau a diareei (cum se poate intampla cu afectiuni precum boala Crohn sau colita ulceroasa), diuretice sau laxative sau abuz de alcool. Daca ai un continut scazut de potasiu, alimentele sunt o sursa naturala excelenta de a regla cantitatea, dar medicul iti poate recomanda un supliment, cel putin temporar si posibil permanent, daca cauza pentru care ai un continut scazut de potasiu este administrarea anumitor medicamente.

Exces de potasiu in organism (hiperkaliemie)

O persoana sanatoasa va elimina in mod natural un surplus de potasiu din organism, astfel incat majoritatea oamenilor nu trebuie sa-si faca griji. Dar daca ceva ingreuneaza eliminarea potasiului, poate aparea hiperkaliemia.

Cei expusi riscului sunt oamenii cu afectiuni renale si cei care iau anumite tipuri de medicamente (inclusiv inhibitori ECA si unele diuretice). De asemenea, incapacitatea de a produce o cantitate suficienta din anumiti hormoni poate provoca, de asemenea, hiperkaliemie.

Hiperkaliemia nu provoaca intotdeauna simptome, dar atunci cand se manifesta, poate provoca batai neregulate ale inimii sau greata. Tratamentele includ medicamente sau, in cazuri extreme, dializa, proces in care un aparat filtreaza sangele.

Alimente ce contin potasiu

Potasiul este prezent in multe alimente vegetale, dar procesarea reduce nivelul acestui nutrient. Oricine are o dieta bogata in alimente procesate poate avea un aport scazut de potasiu.

Multe alimente procesate sunt, de asemenea, bogate in sodiu (mai ales, din cauza NaCl), asa ca o persoana cu o dieta foarte procesata poate avea nevoie sa-si mareasca aportul de potasiu.

In general, fructele uscate si legumele sunt surse bune de potasiu. Iata cateva exemple:

  • jumatate de cana de caise uscate asigura 23% din necesarul zilnic de potasiu;
  • cana de linte fiarta asigura 16% din necesarul zilnic de potasiu
  • jumatate de cana de prune uscate – 15%
  • cana de piure de dovleac – 14%
  • un cartof mediu copt, fara coaja – 13%
  • cana cu fasole conservata – 13%
  • cana cu suc de portocale – 11%
  • jumatate de cana de boabe fierte de soia – 9%
  • banana medie – 9%
  • cana cu lapte – 1%.

Suplimentele de potasiu

In cele mai multe cazuri, o dieta sanatoasa ofera suficient potasiu, mai ales daca dieta este saraca in sodiu. Uneori, medicul poate recomanda administrarea de suplimente. Exista unele dovezi ca acestea pot ajuta la:

  • gestionarea tensiunii arteriale;
  • prevenirea accidentului vascular cerebral;
  • prevenirea pietrelor la rinichi;
  • sanatatea oaselor;
  • gestionarea nivelului de glucoza din sange.

Cu toate acestea, confirmarea faptului ca suplimentele de potasiu pot ajuta la tratarea sau prevenirea acestor probleme de sanatate necesita mai multe studii. Intreaba intotdeauna un medic inainte de a utiliza suplimente de potasiu, acest lucru fiind deosebit de important pentru persoanele care au boli de rinichi sau care iau si alte medicamente.

Deficienta

O deficienta de potasiu sau hipokaliemie poate duce la diferite probleme de sanatate, inclusiv:

  • tensiune arteriala crescuta;
  • un risc de pietre la rinichi;
  • niveluri scazute de calciu in oase.

Pentru o persoana sanatoasa, o deficienta implica un nivel de potasiu mai mic de 3,6 milimoli pe litru (mmol/l). Aceasta valoare este mai mica pentru persoanele cu boli de rinichi.

O persoana cu o deficienta usoara de potasiu poate prezenta:

  • constipatie;
  • oboseala;
  • slabiciune musculara;
  • un sentiment general de rau sau „stare de rau”.

Daca nivelul de potasiu scade sub 2,5 mmol/l la o persoana altfel sanatoasa, medicii considera ca aceasta este o deficienta moderata pana la severa. Ea poate duce la:

  • productie mare de urina;
  • intoleranta la glucoza;
  • paralizie musculara;
  • probleme de respiratie;
  • modificari ale ritmului cardiac, la persoanele cu boli de inima;
  • confuzie, la persoanele cu boli de rinichi.

O deficienta severa insa poate pune viata in pericol, deoarece poate afecta inima.

Mai multe suplimente de potasiu sunt pe piata, inclusiv acetat de potasiu, bicarbonat de potasiu, citrat de potasiu, clorura de potasiu si gluconat de potasiu. Suplimentele sunt disponibile sub forma de tablete, capsule, tablete efervescente, pulberi si lichide. Potasiul poate fi gasit si in multivitamine.

Cum se administreaza potasiul

Suplimentele de potasiu, altele decat cantitatea mica inclusa in multivitamine, trebuie luate numai sub supravegherea medicului. De asemenea, nu administra suplimente de potasiu unui copil, decat daca medicul prescrie acest lucru.

Iata necesarul unui aport zilnic adecvat de potasiu, din surse alimentare

  • Sugari, de la nastere pana la 6 luni: 400 mg/zi
  • Sugari, 7 luni pana la 12 luni: 700 mg/zi
  • Copii, 1 pana la 3 ani: 3 grame (3.000 mg)/zi
  • Copii, intre 4 si 8 ani: 3,8 grame (3.800 mg)/zi
  • Copii, intre 9 si 13 ani: 4,5 grame (4.500 mg)/zi
  • Adulti, 19 ani si peste: 4,7 grame (4.700 mg)/zi
  • Femei insarcinate: 4,7 grame (4.700 mg)/zi
  • Femei care alapteaza: 5,1 grame (5.100 mg)/zi

Riscurile supradozajului

In doze mari, potasiul poate fi periculos. Nu lua suplimente de potasiu fara a discuta cu medicul. La doze normale, potasiul este destul de sigur pentru organism, dar unii oameni au alergii la suplimentele de potasiu.

Atentie insa ca persoanele cu boli de rinichi, diabet, boli de inima, boala Addison, ulcer gastric sau alte probleme de sanatate nu ar trebui sa ia niciodata suplimente de potasiu fara a discuta mai intai cu un medic.

In caz de supradozaj, semnele si simptomele includ slabiciune musculara sau paralizie, batai neregulate ale inimii, confuzie, senzatie de furnicaturi la nivelul membrelor si coma.

Alte posibile reactii adverse sunt: slabiciune sau paralizie musculara, anomalii de conducere cardiaca si aritmii cardiace, inclusiv bradicardie sinusala, stop sinusal, ritm idioventricular lent, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventriculara si asistola.

 

 

Surse:

www.webmd.com

www.medicalnewstoday.com

www.mountsinai.org