Torticolis sau intepenirea gatului este cauzata, de obicei, de o postura incorecta, de suprasolicitare sau de o pozitie incomoda in timpul somnului. De asemenea, poate fi cauzat de un incident sau o infectie bacteriana sau virala, iar torticolis este in acest caz un simptom. In cele mai multe cazuri, rigiditatea dispare in cateva saptamani.
Gatul tau este format din vertebre care se extind de la craniu la partea superioara a trunchiului. Discurile cervicale absorb socul dintre oase. Oasele, ligamentele si muschii gatului iti sustin capul si permit miscarea. Orice anomalii, inflamatii sau leziuni pot provoca dureri de gat sau rigiditate. Daca ai dureri de gat care dureaza mai mult de o saptamana, sunt severe sau sunt insotite de alte simptome, anunta medicul si prezinta-te la consultatie.
Simptome
Simptomele torticolisului pot varia ca severitate si durata. Adesea, durerea de gat este acuta si dureaza doar cateva zile sau saptamani. Alteori, poate deveni cronica. Durerea poate fi usoara fara a interfera prea mult cu activitatile sau viata de zi cu zi sau poate fi severa afectand activitatile cotidiene. Simptomele de torticolis pot include:
- Intepenirea gatului: persoanele cu torticolis descriu adesea senzatia ca gatul lor este „intepenit” sau „blocat”. Durerea de gat poate provoca reducerea mobilitatii.
- Durere ascutita: torticolis se poate simti ca o durere ascutita sau ca un junghi care este localizat intr-o anumita zona.
- Durere la miscare: durerea este adesea exacerbata prin miscarea, rasucirea sau extinderea coloanei cervicale, fie dintr-o parte in alta, fie in sus si in jos.
- Durere radianta sau amorteala: durerea de gat poate radia catre cap, trunchi, umar si brate. Daca durerea de gat implica comprimarea unui nerv, este posibil sa simti amorteala, furnicaturi sau slabiciune in oricare dintre brate sau maini. Durerea de gat care provine de la un nerv lezat poate fi simtita ca o durere arzatoare sau ascutita care incepe de la gat si se extinde pe brat.
- Durere de cap: incepe de la gat si poate produce asa-numita cefalee cervicogena. Durerea de gat asociata cu durere de cap poate fi, de asemenea, un simptom al unei migrene, mai ales daca este vorba de o durere de o parte a craniului ( hemicranie).
- Durere la palpare. Durerea de gat se accentueaza la palparea coloanei cervicale, respectiv in timpul examenului clinic efectuat de medic.
Cauze ale torticolis
Torticolis poate aparea din mai multe motive, respectiv:
Tensiune si incordare musculara: apare, de obicei, din activitati si comportamente precum:
- postura incorecta;
- lucratul la birou prea mult timp, fara a schimba pozitia;
- dormitul cu gatul intr-o pozitie incomoda;
- smucirea gatului in timpul exercitiilor fizice;
Gatul este deosebit de vulnerabil la ranire, in special in timpul caderilor, accidentelor de masina si practicarii unor sporturi, cand muschii si ligamentele gatului sunt fortate sa se miste in afara locului lor normal.
Daca oasele gatului, respectiv vertebrele cervicale, sunt fracturate, maduva spinarii poate fi, de asemenea, deteriorata. Leziunile gatului cauzate de smucirea brusca a capului se numesc si “lovitura de bici”.
Atac de cord
Durerea de gat poate fi, de asemenea, un simptom al unui atac de cord. Este insotita adesea de alte simptome ale unui atac de cord, cum ar fi:
- dificultati de respiratie;
- transpiratie;
- greata;
- varsaturi;
- durere de brat sau maxilar.
Daca te doare gatul si ai alte simptome de atac de cord, suna la 112 sau mergi imediat la camera de garda a unui spital din apropiere.
Meningita
Meningita este o inflamatie a tesutului subtire care inconjoara creierul si maduva spinarii. La persoanele care au meningita, se poate manifesta ca:
- gat intepenit;
- durere de cap;
- greata;
- varsaturi;
- sensibilitate la lumina;
Meningita poate fi fatala si este o urgenta medicala. Daca ai astfel de simptome, solicita imediat ajutor medical.
Alte cauze ale torticolis
Alte cauze ale torticolis pot fi si:
Artrita reumatoida: provoaca durere, umflare a articulatiilor si noduli ososi. Cand acestea apar in zona gatului, pot fi insotite de torticolis.
Osteoporoza: slabeste oasele si poate duce la mici fracturi. Aceasta afectiune apare, adesea, la maini sau genunchi, dar poate aparea si la gat.
Fibromialgia: este o afectiune care provoaca dureri musculare in intregul corp, in special in regiunea gatului si a umerilor.
Pe masura ce imbatranesti, discurile cervicale pot degenera. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de spondiloza sau osteoartrita gatului. Acest lucru poate ingusta spatiul dintre vertebre. De asemenea, adauga stres articulatiilor tale.
Cand un disc iese in afara, consecutiv unei o traume sau leziuni, se poate pune presiune asupra maduvei spinarii sau a terminatiilor nervoase. Apare astfel hernia de disc cervical, cunoscuta si sub numele de disc rupt.
Stenoza spinarii: apare atunci cand coloana vertebrala se ingusteaza si exercita presiune asupra maduvei spinarii sau a terminatiilor nervoase care iese din vertebre. Aceasta poate fi produsa de o inflamatie pe termen lung, cauzata de artrita sau alte afectiuni.
In cazuri rare, torticolis sau durerea gatului apar din cauza:
- anomaliilor congenitale;
- infectiilor;
- abceselor;
- tumorilor;
- cancerului coloanei vertebrale.
Cand sa te adresezi medicului
Daca simptomele persista mai mult de o saptamana, consulta un medic. Adreseaza-te, de asemenea, unui medic daca ai:
- dureri severe de gat fara o cauza aparenta;
- un nod in gat;
- febra;
- durere de cap;
- ganglioni mariti de volum;
- greata;
- varsaturi;
- probleme la inghitire sau la respiratie;
- slabiciune;
- amorteala;
- furnicaturi;
- durere care iradiaza pe brate sau pe picioare;
- incapacitatea de a-ti misca bratele sau mainile;
- incapacitatea de a-ti atinge barbia la piept;
- disfunctie a vezicii urinare sau a intestinului.
Daca ai avut un accident sau ai cazut si te doare gatul, solicita imediat asistenta medicala.
Diagnosticare si tratament
Un medic iti va efectua un examen fizic si va analiza istoricul medical complet. Informeaza medicul despre toate medicamentele si suplimentele pe care le-ai luat pe baza de prescriptie medicala si fara prescriptie medicala.
Chiar daca nu pare a fi legat de torticolis, informeaza medicul despre orice rani sau accidente recente pe care le-ai avut.
Tratamentul durerii de gat depinde de cauza acesteia. Pe langa un istoric amanuntit si un examen fizic, este posibil sa ai nevoie, de asemenea, de unul sau mai multe investigatii imagistice pentru a-l ajuta pe medic sa determine cauza durerii de gat si sa puna un diagnostic. Astfel, medicul ti-ar putea prescrie:
- analize de sange;
- radiografie;
- scanare CT;
- examinare RMN;
- electromiografie, care permite medicului sa verifice starea de sanatate a muschilor si a nervilor care ii controleaza;
- punctie lombara (punctie spinala).
In functie de rezultate, medicul tau curant te poate trimite la un specialist.
Tratamentul pentru durerea de gat poate include:
- terapie cu gheata sau caldura;
- exercitii fizice si kinetoterapie;
- medicamente pentru durere;
- injectii cu corticosteroizi;
- relaxante musculare;
- purtarea unui guler;
- antibiotice, daca torticolis este cauzat de o infectie;
- tratament in spital, daca o afectiune cum ar fi meningita sau atacul de cord este cauza;
- interventie chirurgicala, care este rareori necesara.
Exista si o serie de terapiile alternative, precum:
- acupunctura;
- tratament chiropractic;
- masaj;
- stimularea nervoasa electrica transcutanata.
Remedii pentru acasa
O intepenire a gatului este o problema comuna, care afecteaza aproximativ 10% din populatie, la un moment dat. Exista multe motive pentru durerea de gat, ceea ce face dificila determinarea cauzei exacte.
Daca te trezesti cu gatul intepenit, probabil ca ai un spasm muscular sau o contractie. Aceasta este cunoscuta ca o incordare musculara. O entorsa a gatului afecteaza ligamentele sau tesuturile dure care conecteaza si stabilizeaza oasele. Tendinita – inflamatia in tesutul care leaga muschiul de os si controleaza miscarea – este un alt factor care contribuie la durerea de gat.
Remediile la domiciliu vor ajuta, de obicei, cu majoritatea rigiditatii gatului in stadiu incipient. Iata ce ai putea face:
- Aplica o punga de gheata pentru a amorti zona si pentru a calma muschii inflamati.
- Apeleaza la un analgezic, eliberat fara prescriptie medicala.
- Aplica comprese calde.
- Incearca sa nu faci miscari bruste sau sa iti rasucesti gatul. Acest lucru poate provoca inflamatie.
- Incearca sa faci exercitii usoare, miscand capul inainte si inapoi, apoi in sus si in jos.
- Cere cuiva sa iti maseze zona dureroasa.
- Poarta un guler pentru gat, timp de cateva ore pe zi, pentru a odihni muschii gatului intepenit.
- Dormi fara perna sau foloseste una special conceputa pentru a sustine gatul.
Prevenire
Este posibil sa previi intepenirea gatului. Majoritatea durerilor de gat sunt o combinatie de postura incorecta, ranire sau uzura generala, pe masura ce imbatranesti. Daca te confrunti des cu rigiditatea gatului, incearca sa faci cateva ajustari simple, precum:
Urmareste-ti postura: umerii ar trebui sa fie in linie dreapta peste solduri. Urechile ar trebui sa fie aliniate cu umerii tai.
Regleaza-ti mobilierul de birou: computerul ar trebui sa fie la nivel cu ochii tai. Ia in considerare ridicarea sau coborarea monitorului de birou sau a laptopului. Cand stai, regleaza-ti scaunul pentru a te asigura ca genunchii sunt pozitionati usor sub solduri.
Utilizeaza casti: daca tii telefonul intre urechi si umar, sau privesti in jos la telefon, tii gatul intr-o pozitie incomoda, care ar putea provoca incordare musculara.
Ia frecvent pauza.
Statul in masina sau la birou iti poate afecta corpul. Ridica-te la fiecare ora, misca-te si intinde-te usor.
Daca transporti genti grele, asigura-te ca greutatea este distribuita uniform intre ambele parti ale corpului, respectiv pe ambii umeri. Greutatea in exces poate duce la incordarea gatului.
Gaseste o pozitie confortabila in timpul somnului. Capul trebuie aliniat cu corpul. Incearca sa pui o perna mica sub gat. Poate ajuta sa dormi pe spate si sa asezi perne suplimentare sub coapse, pentru a alinia muschii coloanei vertebrale. Investeste intr-o saltea si o perna de inalta calitate, care ofera suportul corect.
Fa regulat sport. Miscarea poate ajuta la atenuarea tensiunii musculare si a rigiditatii. Exercitiile fizice sunt, de asemenea, un eliberator natural de stres. Activitatile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, inotul, ciclismul sau yoga pot fi utile in prevenirea torticolis.
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/
healthline.com
webmd.com
verywellhealth.com