Pneumonia este o boala inflamatorie a plamanilor, ce apare ca urmare a unei infectii. Este o patologie ce se caracterizeaza printr-o frecventa mare, in special in anotimpul rece. Simptomele specifice afecteaza semnificativ starea generala si creeaza un disconfort crescut. O pneumonie netratata determina aparitia complicatiilor si agravarea simptomelor. Persoanele cu riscul cel mai mare de a prezenta complicatii sunt copiii, varstnicii si femeile insarcinate. De aceea, este important a cunoaste nu doar cum poate fi identificata pneumonia, dar si cum poate fi prevenita. Citeste in continuare si afla cum este afectat organismul de aceasta boala si in ce fel o poti preveni.
- Ce inseamna pneumonie
- Tipuri de pneumonie
- Pneumonie cauze
- Simptome pneumonie
- Diagnostic pneumonie
- Complicatiile pneumoniei
- Tratarea pneumoniei
- Prevenirea pneumoniei
Ce inseamna pneumonie
In popor, pneumonia mai este cunoscuta ca „aprindere de plamani” sau „raceala la plamani”. Aceasta este o afectiune infectioasa care poate afecta unul sau ambii plamani. Boala se caracterizeaza printr-o puternica reactie inflamatorie la nivelul plamanului. Astfel, alveolele pulmonare, mici saculeti cu aer, la nivelul carora se face schimbul gazos intre sange si aer, se umplu cu lichid (exudat inflamator) sau puroi. Aceasta cauzeaza aparitia manifestarilor specifice, a caror severitate poate varia in functie de:
- varsta;
- cauza pneumoniei;
- starea generala de sanatate;
- functionalitatea sistemului imunitar.
Pneumonita si pneumonia
Denumirile acestor doua afectiuni sunt foarte asemanatoare, dar, in realitate, sunt diferite din punctul de vedere al mecanismului de aparitie. Pneumonia este o infectie determinata de un agent patogen. Spre deosebire de aceasta, pneumonita se caracterizeaza printr-o reactie inflamatorie non-infectioasa, ce apare la nivelul plamanilor.
Printre factorii de risc care pot determina aparitia pneumonitei se afla:
- alergenii;
- substantele chimice iritante;
- inhalarea prafului;
Tipuri de pneumonie
Pneumonia comunitara
Pneumonia comunitara apare in urma infectiei cu un agent patogen din comunitate. De multe ori, tratamentul ales consta intr-un antibiotic empiric, cu spectru larg. Simptomele pot fi mai severe, comparativ cu pneumonia nosocomiala, dar raspunsul la tratament este satisfacator.
Pneumonia nosocomiala
Pneumonia nosocomiala se instaleaza ca urmare a contactului cu un microorganism dobandit in spital. Aceasta apare la cel putin 48 de ore dupa internare. Desi simptomele pot avea o intensitate mai redusa, doar anumite antibiotice sunt eficiente.
Pneumonia asociata ventilatorului
Pneumonia asociata ventilatorului se manifesta la pacientii ventilati mecanic. Acestia dobandesc boala dupa cel putin 48 de ore de la intubatia endotraheala. Cauza principala este reprezentata de disparitia reflexului de tuse; astfel, apare migrarea microorganismelor de la nivelul cavitatii bucale la nivelul cailor aeriene inferioare.
Pneumonie de aspiratie
Pneumonia de aspiratie apare cand in plamani sunt inhalate acid gastric, alimente, saliva, secretii orofaringiene. Continutul care intra in plamani are in compozitia sa bacterii, iar prezenta acestora favorizeaza aparitia unui proces infectios. In mod normal, aspiratul este eliminat prin tuse, insa, in unele situatii, reflexul de tuse este afectat. Aceasta apare frecvent in afectiuni precum:
- miastenia gravis;
- boala Parkinson;
- consumul cronic de alcool;
- consumul de droguri;
- afectiunile esofagiene (refluxul gastroesofagian);
- tulburarile neurologice;
👉 Refluxul gastroesofagian are o multime de cauze, iar tratarea acestuia se face in functie de mecanismul care il declanseaza. Citeste articolul Refluxul gastroesofagian si afla care sunt factorii care conduc la aparitia acestuia.
Pneumonie bilaterala
Pneumonia bilaterala consta in afectarea ambilor plamani. Aceasta este, de cele mai multe ori, o pneumonie interstitiala. Este o forma severa, care necesita tratament cat mai repede.
Pneumonia interstitiala
Pneumonia interstitiala este o afectiune care se caracterizeaza prin inflamatia interstitiului. Acesta reprezinta tesutul pulmonar care se afla intre alveolele pulmonare. Prezenta inflamatiei la nivelul spatiului interstitial afecteaza respiratia, determinand dispnee (dificultati la respiratie).
Cauzele pneumoniei interstitiale pot fi multiple: agenti patogeni (in special, virusuri), substante chimice sau praf. De aceea, tratamentul acestei boli este stabilit in functie de factorul etiologic.
Pneumonie trenanta
Pneumonia trenanta este o forma de pneumonie caracterizata de persistenta modificarilor imagistice peste 10 zile de la inceperea tratamentului cu antibiotic sau mai mult de 30 de zile de la stabilirea diagnosticului. Factorii de risc care pot conduce la pneumonie trenanta sunt:
- varsta inaintata;
- prezenta comorbiditatilor;
- boala cronica;
- sistemul imunitar slabit;
- complianta redusa;
- prezentarea tarzie la medic;
- fumatul;
- consumul cronic de alcool.
Pneumonie cauze
Pneumonia bacteriana
Pneumonia bacteriana poate debuta ca:
- afectiune primara – bacteriile ajung la nivel pulmonar, se multiplica si determina simptomele specifice;
- afectiune secundara – apare o suprainfectie bacteriana, in prezenta unei infectii virale sau fungice.
Exista mai multe specii bacteriene care pot determina pneumonie, dar cele mai intalnite sunt:
- Mycoplasma pneumoniae;
- Streptococcus pneumoniae (pneumonie pneumococica);
- Staphylococcus aureus (pneumonie stafilococica);
- Chlamydia pneumoniae;
- Legionella pneumophila;
- Haemophilus influenzae.
👉 Staphylococcus este o bacterie larg raspandita, iar frecventa infectiilor cauzate de aceasta este crescuta. Citeste articolul Infectia cu stafilococ – simptome, diagnostic, tratament si afla care este tratamentul optim pentru distrugerea acestei bacterii.
Pneumonie atipica
Pneumonia atipica este o afectiune care se manifesta diferit, comparativ cu pneumonia clasica. Aceasta prezinta:
- manifestari variate;
- aspect imagistic caracteristic;
- raspuns distinct la tratament.
Principalele microorganisme care pot determina pneumonie atipica sunt:
- Chlamydia psittaci;
- Chlamydia pneumoniae;
- Mycoplasma pneumoniae;
- Legionella pneumophila.
Pneumonia virala
Virusurile pot cauza si ele pneumonie. Simptomele date de acestea au o intensitate mai scazuta, comparativ cu cele din pneumonia bacteriana, si pot disparea spontan, in cateva saptamani. Principalele virusuri care pot determina pneumonie pot fi:
- virusurile gripale;
- virusul sincitial respirator;
- virusul SARS-CoV-2.
👉Virusul SARS-CoV-2 determina infectii respiratorii ale caror simptome pot avea manifestari variate, in functie de fiecare persoana. Boala determinata de acesta se numeste Covid-19. Citeste articolul Covid-19 si persoanele cu boli tiroidiene si afla cum influenteaza aceasta infectie tulburarile glandei tiroide.
Pneumonie variceloasa
Pneumonia variceloasa este o complicatie a varicelei, adica a infectiei cu virusul varicelo-zosterian. Aceasta se manifesta preponderent la pacientii imunocompromisi, precum cei diagnosticati cu boli autoimune sau HIV (virusul imunodeficientei umane), dar poate aparea si la femeile insarcinate.
Pneumonie fungica
Pneumonia fungica este intalnita in special la persoanele care prezinta imunodeficiente. Printre fungii des intalniti in cadrul acestei afectiuni se afla:
- Cryptococcal pneumoniae;
- Pneumocystis pneumonia;
- Pneumocystis jirovecii;
- Histoplasma capsulatum.
Pneumonie parazitara
Pneumonia parazitara este determinata de paraziti. In cele mai multe dintre situatii, pneumonia este cauzata de parazitul Toxoplasma gondii, dar au fost intalnite si alte specii, precum:
- Strongyloides stercoralis;
- Ascaris lumbricoides;
- Paragonimus westermani;
- Dirofilaria immitis.
Simptome pneumonie
Pneumonie nou-nascut
Nou-nascutii nu au sistemul imunitar complet dezvoltat, ceea ce face ca pneumonia sa fie o patologie destul de frecventa in randul acestora. In stadiile initiale de evolutie, aceasta se poate manifesta prin simptome asemanatoare unei raceli. Ulterior, cand starea generala a celui mic se agraveaza, este stabilit si diagnosticul de pneumonie. La bebelusi, cauza frecventa de pneumonie este reprezentat de infectia virala.
Simptomele intalnite la bebelusi pot fi:
- tahipnee (frecventa crescuta a respiratiilor);
- dispnee (dificultati la respiratie);
- apnee (pauze ale respiratiei);
- contractia muschilor accesori in timpul respiratiei (muschii abdomenului);
- tuse;
- febra;
- diminuarea apetitului si refuzul alimentatiei;
- anurie (lipsa mictiunilor: scutecul este uscat) pentru minimum 12 ore;
- iritabilitate;
- tulburari de somn.
Pneumonia la copii
Copiii mai mici de 5 ani prezinta adesea pneumonie de cauza virala. Dupa aceasta varsta, cauza principala a aparitiei pneumoniei este reprezentata de infectia bacteriana. La copii, simptomele specifice pneumoniei pot fi:
- febra;
- dispneea;
- tahipneea;
- durerea pleuritica (durerea toracica);
- tusea;
- varsaturile (in special dupa un episod sever de tuse);
- scaderea apetitului;
👉 Mai multe informatii despre febra la copii vei gasi citind articolul Febra: tot ce trebuie sa stii.
Pneumonia la adulti
Manifestarea pneumoniei la adulti poate lua forma urmatoarelor simptome:
- dispnee;
- tahipnee;
- junghi toracic (durere toracica)
- tuse expectoranta;
- sputa sanguinolenta sau de culoare galbuie;
- transpiratii nocturne;
- febra;
- frison;
- stare generala alterata.
Diagnostic pneumonie
Stabilirea diagnosticului de pneumonie se face de catre medic. In cadrul consultatiei, acesta realizeaza:
- anamneza detaliata;
- examenul clinic complet;
- investigatii medicale.
Anamneza
Rolul anamnezei este de a oferi medicului cat mai multe informatii despre:
- debutul bolii;
- simptomele prezente;
- severitatea simptomelor;
- factorii de risc;
- istoricul medical;
- starea generala de sanatate a pacientului;
- alergiile prezente.
Examen clinic
Examenul clinic consta, in principal, in auscultatia plamanilor. Alte manevre care pot fi aplicate sunt:
- percutia;
- evaluarea ampliatiilor si a vibratiilor cutiei toracice;
- identificarea frecventei respiratorii.
Analize pneumonie
Confirmarea diagnosticului de pneumonie se face prin intermediul investigatiilor imagistice. Cea mai utilizata este radiografia. Astfel, pot fi observate modificarile pulmonare specifice acestei patologii. Suplimentar, medicul poate recomanda si efectuarea unor analize medicale, precum:
- hemoleucograma;
- dozarea markerilor de inflamatie (proteina C reactiva, viteza de sedimentare a hematiilor);
- masurarea saturatiei oxigenului in sange;
- analiza gazelor sanguine;
- analiza microbiologica a sputei (secretiei eliminate in timpul tusei);
👉 Viteza de sedimentare a hematiilor este o analiza utilizata des in practica medicala. Afla ce semnificatie are si cand este indicata, din articolul Ce trebuie sa stii despre VSH (viteza de sedimentare a hematiilor).
Complicatiile pneumoniei
Lasata netratata sau administrand incorect tratamentul, starea de sanatate se poate agrava si pot aparea complicatii, precum:
- pneumonia cu pleurezie (formarea lichidului in spatiul pleural aflat in jurul plamanilor);
- abcesul pulmonar;
- insuficienta respiratorie acuta;
- insuficienta multipla de organ;
- septicemia;
- agravarea bolilor cronice existente anterior de instalarea pneumoniei;
Complicatiile sunt diferite in functie de fiecare pacient si de starea generala de sanatate a acestuia. De cele mai multe ori, acestea necesita tratament suplimentar si pot prelungi perioada de vindecare.
Tratarea pneumoniei
Tratamentul pneumoniei este stabilit de medic, in functie de cauza care a condus la aparitia simptomelor. Printre optiunile terapeutice se afla:
- antibioticele;
- antiviralele;
Ameliorarea simptomelor pneumoniei se poate face prin administrarea:
- analgezicelor (medicatie impotriva durerii);
- antipireticelor (medicatie care scade febra);
- antiinflamatoarelor;
- oxigenului prin sonda sau masca nazala.
In cazurile severe, poate fi necesara ventilatia mecanica. Aceasta asigura volumul necesar de oxigen si favorizeaza vindecarea. De asemenea, este important consumul optim de lichide. Rolul acestora este de a preveni deshidratarea, care poate agrava starea generala.
Tratament naturist pneumonie
Optiunile naturiste pot ameliora unele simptome specifice pneumoniei, dar nu asigura vindecarea. Pot fi utilizate alaturi de medicatia alopata, dar nu este indicat a o inlocui. Printre cele mai utilizate preparate se afla:
- ceaiul pentru pneumonie (ghimbir, lichen de piatra, nalba, menta, eucalipt);
- capsulele sau comprimatele;
Respiratia se imbunatateste, daca aerul prezinta un grad optim de umiditate, ca urmare a favorizarii eliminarii secretiilor. Pentru aceasta, sunt recomandate:
- baile fierbinti;
- inhalatiile;
- utilizarea unui umidificator.
Odihna este un alt element important, pentru o vindecare cat mai rapida. In timpul somnului, organismul se reface. Astfel, este indicat a respecta un program de somn, dar si a fi atent la necesitatile corpului.
In cat timp se vindeca pneumonia?
Perioada de vindecare a acestei boli este variabila, in functie de fiecare persoana. Pentru unii pacienti, ameliorarea simptomelor are loc in 1-2 saptamani, in timp ce, pentru altii, poate dura pana la o luna.
Recuperarea dupa pneumonie la copii
La copii, perioada de recuperare dupa pneumonie variaza intre 1-2 luni, in functie de severitatea afectiunii. In aceasta perioada, este important a respecta indicatiile medicului si a asigura o alimentatie bogata in nutrienti, precum si o hidratare adecvata.
Cat timp dureaza tusea dupa pneumonie?
Dupa vindecarea pneumoniei, poate ramane o tuse reziduala. Rolul acesteia este de a elimina secretiile formate. Tusea poate fi prezenta cateva saptamani sau luni. Daca simptomele creeaza disconfort, este indicat a consulta medicul.
Prevenirea pneumoniei
Vaccinarea
Pneumonia poate fi prevenita atat la copii, cat si la adulti. Cea mai eficienta metoda de a preveni aceasta afectiune este reprezentata de vaccinare. Mergi periodic la medic si afla care este perioada optima pentru realizarea vaccinurilor si cum il poti pregati pe cel mic pentru acestea.
Alimentatia
O alta masura eficienta pentru prevenirea pneumoniei sau a oricarei alte infectii consta in mentinerea unei alimentatii echilibrate nutritional. Suplimentarea dietei cu alimente pline de nutrienti asigura o functionare optima a sistemului imunitar. Pentru aceasta, asigura-te ca introduci in dieta fructe si legume crude, pentru un aport optim de vitamine si minerale. De asemenea, opteaza pentru surse de proteine, precum:
- peste;
- pui;
- lactate;
- leguminoase (fasole, mazare).
Alege carbohidrati complecsi si evita consumul alimentelor cu un continut crescut de zahar. De asemenea, este indicat a renunta la fumat si a consuma alcool cu moderatie.
Igiena
Igiena este foarte importanta in prevenirea infectiilor. Spala mainile inainte de a manca sau de a atinge fata. Dezinfecteaza periodic clantele, intrerupatoarele sau zonele atinse frecvent, precum tastatura sau mouse-ul.
Pneumonia este o afectiune complexa, cauzata de un proces inflamator si infectios dat de un microorganism (bacterie, virus, fung) sau de un parazit. Simptomele acesteia creeaza un disconfort semnificativ, iar tratamentul medicamentos este necesar pentru ameliorarea acestora si pentru vindecare. Desi exista o multitudine de optiuni terapeutice, preventia are un rol foarte important. Pentru aceasta, adopta un stil de viata sanatos, respecta regulile de igiena si opteaza pentru vaccinurile necesare. Programeaza un consult medical si afla care sunt cele eficiente metode pentru a-ti pastra sanatatea.
Bibliografie:
- cdc.gov, https://www.cdc.gov/pneumonia/atypical/index.html, accesat la data 09.01.2023;
- webmd.com, https://www.webmd.com/lung/ss/slideshow-pneumonia-home-treatment, accesat la data 09.01.2023;
- clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4471-pneumonia, accesat la data 09.01.2023;
- gov, https://medlineplus.gov/pneumonia.html, accesat la data 09.01.2023;
- mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pneumonia/symptoms-causes/syc-20354204, accesat la data 09.01.2023;
- nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/pneumonia/, accesat la data 09.01.2023.