Prevenirea bolilor renale: 8 reguli pentru a-ti proteja rinichii

Rinichii sunt doua organe, cu forma de fasole, fiecare de marimea unui pumn, situate chiar sub cutia toracica, cate unul pe fiecare parte a coloanei vertebrale. Ei indeplinesc mai multe functii, cea mai importanta fiind aceea de filtrare a deseurilor, excesului de apa si a altor impuritati din sange. Aceste deseuri sunt stocate in vezica urinara si ulterior sunt eliminate prin urina.

Pe langa filtrare, rinichii regleaza pH-ul, sarea si nivelurile de potasiu din organism. De asemenea, produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de globule rosii.

Rinichii tai mai sunt responsabili si pentru activarea unei forme de vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul necesar pentru sanatatea oaselor si reglarea functiei musculare.

Sanatatea rinichilor este importanta pentru sanatatea generala. Mentinandu-ti rinichii sanatosi, corpul tau va filtra si elimina in mod corespunzator reziduurile si va sustine unii hormoni, pentru a ajuta corpul sa functioneze normal.

Protejarea rinichilor in contextul altor afectiuni

Un risc mai mare de a dezvolta o boala de rinichi o au persoanele care sufera de:

  • diabet;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • boli de inima;
  • antecedente familiale de insuficienta renala.

Iti poti proteja rinichii prevenind sau tratand afectiunile care provoaca leziuni renale, cum sunt cele de mai sus. Este posibil ca boala renala precoce sa nu aiba niciun simptom, asa ca controalele de rutina pot fi singura modalitate de a sti ca rinichii tai sunt sanatosi. De asemenea, mergi la medic daca te confrunti cu o infectie urinara. Lasata netratata, o infectie a tractului urinar poate provoca leziuni.

De asemenea, iata ce poti face tu, in viata de zi cu zi, pentru a mentine sanatatea rinichilor si a preveni aparitia de boli si dureri de rinichi.

Reguli pentru protejarea rinichilor

  1. Controale regulate pentru mentinerea sanatatii rinichilor

Medicul poate verifica starea de sanatate a rinichilor tai cu ajutorul unei analize de sange si a unei probe de urina. Astfel, cu ajutorul testarii albuminuriei (albumina/creatinina) se verifica daca exista o proteina numita albumina in urina. De asemenea, o analiza de sange numita rata de filtrare glomerulara (GFR) arata cat de bine functioneaza rinichii tai pentru a elimina deseurile din organism.

La adulti, rata filtrarii glomerulare – valori normale este, de obicei, mai mare de 90 mL/min/1.73 m2, dar scade pe masura inaintarii in varsta.

Daca esti expus riscului de a dezvolta o boala de rinichi, cere medicului tau sa faci un test care sa iti arate cat de crescut este acest risc.

  1. Protejarea rinichilor: controlarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala iti poate afecta rinichii si iti poate creste riscul de a dezvolta afectiuni renale. Daca tensiunea arteriala ramane ridicata, medicul iti va prescrie administrarea de medicamente. Efectuarea unor modificari simple in stilul tau de viata, cum ar fi reducerea consumului de sare si alcool, scaderea in greutate in exces si exercitiile fizice pot ajuta la tinerea sub control a tensiunii arteriale.

  1. Protejarea rinichilor: gestionarea zaharului din sange

Nivelurile de zahar din sange pot fi influentate de mai multi factori, inclusiv cei pe care nu ii poti controla, cum ar fi hormonii, bolile sau stresul. Pe termen lung, nivelurile ridicate ale zaharului din sange pot face ca vasele de sange din interiorul rinichilor sa devina inguste si infundate si pot determina leziuni ale acestora, afectand sanatatea rinichilor.

Daca ai diabet, cel mai bun mod de a-ti proteja rinichii este sa reduci nivelul zaharului din sange cat mai mult posibil. Planul tau de tratament poate include modificari ale dietei, exercitii fizice si medicamente pentru a-ti scadea glicemia.

  1. O dieta sanatoasa pentru rinichi sanatosi

Consuma alimente sanatoase precum fructe proaspete, legume proaspete sau congelate, cereale integrale si produse lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi. Mananca mese sanatoase si redu cantitatea de sare si zaharuri adaugate. Iata cateva sfaturi care ar putea sa te ajute in alimentatia ta pentru protejarea rinichilor:

  • gateste cu un amestec de condimente in loc de sare;
  • alege garnituri vegetale, cum ar fi spanac, broccoli sau ardei;
  • coace alimentele in loc sa le prajesti;
  • consuma alimente fara sosuri sau grasimi adaugate;
  • alege alimente cu mai putin zahar sau fara zahar adaugat;
  • alege laptele si produsele lactate degresate sau cu continut scazut de grasimi;
  • consuma alimente din cereale integrale, cum ar fi grau integral, orez brun, ovaz si porumb integral, in fiecare zi;
  • citeste etichetele produselor alimentare.
  1. Exercitii fizice regulate pentru sanatatea renala

Exercitiile fizice te pot ajuta sa iti mentii o greutate sanatoasa, sa controlezi tensiunea arteriala si colesterolul, sa iti dezvoltati puterea si rezistenta si sa reduci riscul de a dezvolta boli precum diabet, boli de inima si boli de rinichi. Exista multe tipuri de exercitii care te pot ajuta sa ramai sanatos, inclusiv mersul pe jos, treburile casnice, practicarea unui sport sau exercitii aerobice.

  1. Renunta la fumat

Exista numeroase riscuri asociate cu fumatul. Fumatul poate provoaca boli in fiecare organ al corpului, inclusiv in rinichi. Fumatul dauneaza vaselor de sange din corp, iar acest lucru duce la un flux sanguin mai lent, inclusiv la rinichi.

De asemenea, fumatul iti expune rinichii la un risc crescut de cancer. Daca fumezi si renunti la fumat, riscul tau va scadea. Cu toate acestea, va dura multi ani pentru a reveni la nivelul de risc al unei persoane care nu a fumat niciodata.

  1. Nu folosi in exces medicamente pentru durere

Utilizarea de prea multe medicamente pentru durere, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, poate provoca boli de rinichi. Utilizarea pe termen lung a unor astfel de medicamente, in special in doze mari, reduce fluxul de sange catre rinichi, ceea ce dauneaza tesutului renal.

  1. Bea multe lichide

Consumul a doi litri de apa pe zi este un obiectiv bun pentru a ramane hidratat. Aportul regulat si constant de apa este sanatos pentru rinichii tai. Apa ajuta la curatarea sodiului si a toxinelor din rinichi. De asemenea, reduce riscul de boala cronica de rinichi.

Necesitatea consumului de apa depinde in mare masura de sanatatea si stilul tau de viata. Factori precum clima, exercitiile fizice, sexul, sanatatea generala si stari precum sarcina sau alaptarea sunt importante de luat in considerare atunci cand iti planifici aportul zilnic de apa.

Persoanele care au avut anterior pietre la rinichi ar trebui sa bea putin mai multa apa pentru a ajuta la prevenirea depunerilor de saruri.

Concluzii

Rinichii tai sunt vitali pentru starea generala de sanatate. Aceste organe sunt responsabile pentru multe functii, de la filtrarea si procesarea deseurilor corporale pana la producerea de hormoni. De aceea, ingrijirea rinichilor tai ar trebui sa fie o prioritate pentru sanatate.

Mentinerea unui stil de viata activ, constient de sanatate este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a te asigura ca rinichii tai raman sanatosi.

Daca ai o afectiune cronica de sanatate care creste riscul de afectare a rinichilor sau de aparitie a unor boli renale, ar trebui sa mergi periodic la medic, pentru a-ti urmari functia renala.

 

Surse:

www.worldkidneyday.org

www.niddk.nih.gov

www.kidney.org

www.uhhospitals.org

www.healthline.com