Boala gura, mana, picior este o infectie virala frecventa, care provoaca mici vezicule rosii dureroase in gura si gat, precum si pe maini, picioare si zona scutecului. In majoritatea cazurilor, boala este provocata de virusul Coxsackie A16.
Boala gura, mana, picior este contagioasa si se raspandeste usor prin contactul cu mainile nespalate, fecale, saliva, mucus sau lichid din vezicule. Copiii cu varsta de sub 7 ani sunt cei mai expusi riscului de a face boala gura, mana, picior. Din acest motiv, infectiile sunt frecvente in gradinite, scoli, tabere de vara si in alte locuri in care copiii intra in contact direct.
Pe langa vezicule, copiii au adesea febra, timp de cateva zile, si se pot deshidrata deoarece ii doare gatul la inghitire. De obicei, simptomele dispar in decurs de o saptamana pana la 10 zile, iar copiii se recupereaza complet.
Nu exista nici un remediu pentru boala gura, mana, picior si niciun vaccin care sa o previna, dar medicul iti poate recomanda ingrijire la domiciliu pentru a ajuta copilul sa se simta mai bine pe perioada recuperarii.
Semne si simptome
Boala gura, mana, picior este o boala frecventa a copilariei, dar care poate afecta si adultii.
Primele semne ale bolii gura, mana, picior pot fi:
- durere in gat;
- temperatura ridicata;
- lipsa poftei de mancare si refuzul de a bea si manca;
A doua etapa incepe, de obicei, cateva zile mai tarziu si poate include:
- ulcere bucale, care pot fi dureroase;
- eruptie de pete mici pe maini si picioare si, uneori, pe coapse si fund.
Eruptia de pete poate fi de culoare roz, rosie sau mai inchisa decat pielea din jur, in functie de nuanta pielii. Petele se pot transforma in vezicule, care pot fi albe sau mai deschise decat pielea din jur si pot fi dureroase.
Simptomele sunt de obicei aceleasi la adulti si copii, dar pot fi mai grave la bebelusi si la copiii sub 5 ani.
Boala gura, mana, picior provoaca adesea o eruptie cutanata cu leziuni dureroase, asemanatoare veziculelor, pe palme.
De obicei, perioada de la infectia initiala pana la momentul in care apar simptomele, perioada de incubatie, este de 3 pana la 6 zile. Copiii pot face febra si pot dezvolta dureri in gat. Uneori isi pierd pofta de mancare si nu se simt bine.
La una sau doua zile dupa debutul febrei, se pot dezvolta rani dureroase in partea din fata a gurii sau a gatului. Poate aparea si o eruptie pe maini si picioare si uneori pe fese.
Ranile care se dezvolta in partea din spate a gurii si gatului pot fi simptom al unei boli virale asociate numita herpangina. Alte caracteristici ale herpanginei includ febra ridicata, aparuta brusc si, in unele cazuri, convulsii. In cazuri rare, ranile se dezvolta pe maini, picioare sau alte parti ale corpului.
Diagnosticare
Medicul poate diagnostica boala gura, mana, picior pe baza varstei tale sau a copilului, a simptomelor si a aspectului eruptiei cutanate. De obicei, nu este nevoie de analize de sange.
Cauze
De obicei, boala gura, mana, picior este cauzata de infectia cu virusul Coxsackie A16. Acest virus apartine unui grup de virusuri numite enterovirusuri nonpolio. Si alte tipuri de enterovirusuri pot provoca, de asemenea, boala mana, gura, picior. Virusul se raspandeste prin:
- contact de la persoana la persoana;
- contact cu fecalele unei persoane infectate;
- contact cu lichidul din vezicule;
- contact cu lichidele din tuse si stranut;
- contact cu obiecte sau suprafete contaminate cu virus.
Virusul poate ramane in fecale cateva saptamani dupa ce persoana s-a vindecat. Copilul este cel mai contagios in prima saptamana de boala, dar virusul poate ramane in organism saptamani intregi dupa ce simptomele dispar. Asta inseamna ca copilul inca ii poate infecta pe altii. Unii oameni, in special adultii, pot transmite virusul fara a prezenta niciun simptom al bolii.
Focare ale bolii sunt mai frecvente vara si la inceputul toamnei. In climatele tropicale, focarele apar in timpul sezonului ploios.
Factori de risc
Varsta este principalul factor de risc pentru boala gura, mana, picior. Boala afecteaza mai ales copiii cu varste mai mici de 5 ani, dar oricine se poate imbolnavi. Copiii din institutiile de ingrijire sunt deosebit de vulnerabili, deoarece infectia se raspandeste prin contact de la persoana la persoana.
Se crede ca adultii si copiii mai mari au imunitate impotriva bolii mana, gura, picior. Ei formeaza adesea anticorpi dupa expunerea la virusii care provoaca boala.
Tratament
De obicei, boala se amelioreaza de la sine in 7 pana la 10 zile.
Pentru a reduce simptomele se recomanda:
- sa consumi lichide, pentru a preveni deshidratarea si sa eviti bauturile acide;
- sa mananci alimente moi, cum ar fi iaurtul, si sa eviti alimentele calde si picante;
- sa iei paracetamol sau ibuprofen pentru a ameliora durerea in gura sau gat.
Cere sfaturi unui farmacist despre tratamente, cum ar fi geluri pentru ulceratii, spray-uri si apa de gura, pentru a calma durerea. Farmacistul iti poate spune care sunt potrivite pentru copii.
Complicatii
Cea mai frecventa complicatie a bolii mana, gura, picior este deshidratarea. Boala poate provoca rani la nivelul gurii si gatului, producand durere la inghitire. Daca copiii devin prea deshidratati, pot avea nevoie de lichide intravenoase, administrate la spital.
De obicei, boala gura, mana, picior este o boala usoara, provocand febra si simptome doar pentru cateva zile. Uneori, enterovirusul care produce boala intra in creier si provoaca complicatii grave, precum:
- meningita virala: aceasta este o infectie rara si o inflamatie a membranelor (meningele) si a lichidului cefalorahidian din jurul creierului si maduvei spinarii.
- Encefalita: aceasta boala severa poate pune viata in pericol, implicand inflamatia creierului. Encefalita este rar intalnita.
Cand sa te adresezi medicului
Mergi la medic daca copilul este foarte iritabil, este lent sau pare ca starea lui se inrautateste pe zi ce trece. De asemenea, anunta medicul si in cazul in care observi semne de deshidratare, cum ar fi o gura uscata sau lipicioasa, ochi infundati si eliminarea unei cantitati mici de urina sau mai putine scutece udate.
Prevenire
Cea mai buna modalitate de a preveni raspandirea bolii mana, gura, picior este de a practica o buna igiena, astfel:
- spala-te pe tine si pe copil cat mai des pe maini, timp de cel putin 20 de secunde;
- asigura-te ca te speli pe maini dupa ce ai folosit toaleta sau dupa ce ai schimbat un scutec;
- spala-te pe maini inainte de a pregati sau a manca alimente si dupa ce iti sufli nasul, stranuti sau tusesti. Cand nu ai la dispozitie sapun si apa, utilizeaza dezinfectant pentru maini;
- arata-le copiilor tai cum sa se spele pe maini si ajuta-i sa o faca des;
- explica-le copiilor de ce este mai bine sa nu-si bage degetele, mainile sau orice alte obiecte in gura;
- dezinfecteaza zonele comune. Curata mai intai zonele si suprafetele cu trafic intens, cu apa si sapun. Apoi, curata cu o solutie diluata, cu inalbitor cu clor si apa. Virusul poate trai zile intregi pe suprafetele din zonele comune, inclusiv pe manerele usilor si pe obiecte comune, cum ar fi jucariile;
- evita contactul apropiat. Deoarece boala gura, mana, picior este foarte contagioasa, persoanele cu aceasta boala ar trebui sa evite sau sa limiteze contactul cu alte persoane in timp ce au simptome.
Daca ai aceasta boala, nu merge la serviciu. Boala se transmite cu usurinta altor persoane. Tu sau copilul tau va puteti intoarce la activitatile zilnice dupa ce va simtiti mai bine.
Surse: