Capusele sunt niste insecte mici, cu opt picioare, inrudite cu paianjenii, dar care se hranesc cu sange, la care ajung prin muscatura. Dimensiunea lor poate varia de la cea a unui varf de ac, pana la cea a unei radiere de creion.
In functie de tipul de capusa, culoarea poate varia de la nuante de maro, la maro-roscat si negru. Pe masura ce sug mai mult sange, capusele cresc. Dupa ce o capusa se hraneste cu sange de la gazda ei timp de cateva zile, se umfla si poate deveni de culoare verzuie-albastra.
Capusele sunt insecte parazite, iar din cauza muscaturii lor pot infecta atat oamenii, cat si animalele cu bacterii, virusi si protozoare – organisme formate dintr-o singura celula – care pot provoca boli. Unele dintre aceste boli pot fi foarte grave, printre ele numarandu-se:
- Boala Lyme;
- tularemie;
- ehrlichioza;
- febra patata a Muntilor Stancosi;
- anaplasmoza;
Alte boli raspandite de capuse includ:
- febra de Colorado;
- virusul Powassan;
- eruptia cutanata asociata capuselor de sud;
- paralizia cauzata de capuse;
- virusul Heartland.
De obicei, capusele sunt mici si greu de observant, pana in momentul in care s-au prins de ceva timp de piele. Hranindu-se cu sangele gazdei devin mai mari si mai vizibile.
Tipuri de capuse
Exista multe feluri de capuse. Unele dintre cele mai des intalnite sunt:
- Capusa cu picioare negre, cunoscuta si sub denumirea de capusa de caprioara;
- Amblyomma americanum sau Steaua Singuratica;
- Capusa de caine.
S-ar putea sa nu stii ca ai fost muscat de o capusa. Majoritatea nu provoaca durere sau mancarime. Unele muscaturi de capusa nu provoaca boli, iar uneori, poti elimina capusa inainte ca aceasta sa transmita germeni.
Muscatura de capusa in sine poate sa nu provoace simptome, cu exceptia unui anumit tip de reactie a pielii, cum ar fi o eruptie cutanata sau un mic nodul. In schimb, simptomele apar ca urmare a infectiei pe care ti-o poate provoca muscatura de capusa.
De obicei, daca ai fost muscat de o capusa, vei observa roseata si umflare in jurul muscaturii. Aceasta va disparea odata ce capusa va cadea de pe piele.
Simptome ale muscaturii de capusa
In urma muscaturii de capusa, pot exista mai multe reactii, precum paralizie sau reactie alergica. Iata care sunt simptomele acestora:
Simptomele paraliziei provocate de muscatura de capusa includ:
- letargie;
- pierderea poftei de mancare;
- pupile dilatate;
- slabiciune;
- echilibru slab;
- vorbire neclara.
Simptomele unei reactii alergice la muscaturile de capuse includ:
- gat umflat;
- respiratie dificila;
Daca tu sau cineva din apropiere aveti dificultati de respiratie sau lesinati dupa o muscatura de capusa, sunati la numarul de urgenta.
Ce trebuie sa faci dupa o muscatura de capusa
Daca ai stat in aer liber si ai o mancarime, incearca sa nu o scarpini si sa te zgari. Mai intai, priveste cu atentie zona. Capusele aflate in stadii de larve sau nimfe – stadii incipiente – sunt foarte mici si ar putea arata doar ca un punct negru.
Cu exceptia cazului in care esti alergic la capuse, nu este nevoie sa te adresezi unui medic. Omoara capusa cat mai sigur si rapid posibil, monitorizandu-ti constant simptomele bolilor legate de capuse. Daca esti alergic la capuse, cel mai bine este sa mergi la medic, care va indeparta capusa.
Retine ca simptomele altor boli cauzate de capusa se pot dezvolta sau se pot agrava dupa ce capusa a fost indepartata.
Nu extrage, atinge sau indeparta fortat capusa, deoarece astfel de gesturi cresc riscul ca insecta sa-si injecteze saliva in pielea ta. Capusele trebuie ucise cu ajutorul unui spray care contine eter si lasate sa cada singure. Capusa ar trebui sa moara si sa cada in aproximativ 5 minute, dupa administrarea sprayului. Dupa cateva minute, verifica daca capusa isi mai misca picioarele, folosind o lupa. Daca picioarele capusei nu se misca, aceasta este moarta.
Daca nu ai lupa sau capusa nu este moarta, pulverizeaza capusa din nou, de cinci ori. Daca capusa nu cade, solicita asistenta medicala de urgenta pentru a o indeparta.
Nu smuci sau rasuci capusa si nu utiliza alte substante pentru a o indeparta, pentru ca este posibil ca insecta sa patrunda mai adanc in piele.
Semne si simptome ale muscaturii de capusa
Muscatura de capusa poate provoca o mica umflatura. Daca ai alte simptome, cum ar fi o eruptie extinsa cutanata, poate indica o reactie alergica sau o infectie cu o boala transmisa de capuse.
Intepaturile sunt adesea inofensive si nu provoaca niciun simptom. Cu toate acestea, capusele pot provoca reactii alergice, iar unele tipuri pot transmite boli oamenilor si animalelor de companie. Aceste boli pot fi periculoase sau chiar pune viata in pericol atunci cand nu sunt tratate prompt.
Capusele traiesc in aer liber, in iarba, copaci, arbusti, gramezi de frunze, sunt atrase de oameni si animale de companie si se pot muta cu usurinta de la unii la alti.
Multe dintre afectiunile cauzate de capuse au simptome comune care includ:
- febra;
- frisoane;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- oboseala;
- mancarime sau iritatie, dar de obicei nu imediat;
- eruptii cutanate: unele eruptii cutanate cauzate de capuse indica infectia.
Eruptiile cutanate in expansiune, care pot arata ca un ochi de taur, sunt semnalul eritemului migrator al bolii Lyme.
Cum arata muscatura de capusa
Muscatura de capusa ar putea fi greu de depistat pana cand insecta se hraneste cu sangele tau si devine mai mare. De aceea, este important sa verifici dupa ce ai stat in zone cu risc.
Capusele pot ajunge in orice parte a corpului tau, dar se muta in locurile lor preferate, respectiv cele cu piele moale si mult sange. In cazul oamenilor, acestea sunt:
- scalp si gat;
- picioare, mai ales in spatele genunchilor;
- in urechi sau in jurul lor;
- la subbrat;
- in jurul taliei.
Diagnosticare
Atunci cand evalueaza un pacient muscat de capusa, medicii ar trebui sa urmareasca semne si simptome ale bolii Lyme, dar si posibilitatea existentei altor afectiuni care provoaca aceleasi simptome.
De aceea, in diagnosticarea bolilor provocate de muscatura de capusa, sunt necesare analize de laborator ale probelor de sange.
Daca prima testare este negativa, nu se recomanda nicio testare suplimentara. Daca prima testare este pozitiva sau neconcludenta, analiza de laborator se repeta.
Majoritatea analizelor pentru boala Lyme sunt concepute pentru a detecta anticorpii produsi de organism ca raspuns la infectie. Dezvoltarea anticorpilor poate dura insa cateva saptamani, astfel incat pacientii pot fi testati negativ daca sunt infectati recent.
Anticorpii persista in mod normal in sange luni sau chiar ani dupa ce infectia a disparut. Prin urmare, testarea nu poate fi folosita pentru a determina vindecarea.
Infectia provocata de alte boli, inclusiv unele boli transmise de capuse sau unele boli virale, bacteriene sau autoimune, poate duce la rezultate fals pozitive ale testelor. Unele teste dau rezultate pentru doua tipuri de anticorpi, IgM si IgG. Rezultatele IgM pozitive nu trebuie luate in considerare daca pacientul a fost bolnav mai mult de 30 de zile.
Tratament
In unele cazuri, medicul poate decide sa inceapa tratamentul chiar inainte ca o boala sa fie diagnosticata. Acest lucru este valabil si in cazul in care se suspecteaza prezenta bolii Lyme.
In general, nu vei avea nevoie de antibiotice pentru a trata majoritatea muscaturilor de capusa.
Mergi la medic daca incepi sa ai semne sau simptome de boala transmisa de capuse, dupa cateva saptamani sau zile dupa ce ai fost in zone cu capuse. Aceste semne sau simptome includ:
- eruptie care devine mai mare;
- febra;
- dureri in articulatii sau muschi;
- oboseala extrema.
Prevenirea muscaturii de capusa
Iata cateva lucruri care te pot ajuta sa iti reduci riscurile de a fi muscat de capusa:
- Pastreaza pielea acoperita in zonele in care ar putea exista capuse. Poarta o camasa cu maneci lungi, baga-ti pantalonii in sosete si poarta o palarie cu boruri largi.
- Evita tufisurile si iarba inalta, mai ales dupa ploaie.
- Utilizeaza un repelent pentru insecte.
- Utilizeaza un insecticid care contine permetrina, pe haine.
- Scutura-ti hainele si verifica-ti pielea, de capuse, cand intri in casa.
Surse: