Totul despre Vitamina D: rolul ei in corp

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor si a dintilor, pentru sistemul imunitar, pentru sanatatea creierului si pentru echilibrarea nivelului de inflamatie din corp. De asemenea, poate oferi o rezistenta crescuta la anumite boli.

Organismul produce vitamina D ca raspuns la expunerea la soare, dar  anumite alimente si suplimente pot creste aportul de vitamina D.

In ciuda denumirii sale, vitamina D nu este o vitamina, ci un hormon sau prohormon. Ea este solubila in grasimi, facand parte dintr-o familie de compusi care include vitaminele D1, D2 si D3.

La Poliana ai analize de incredere la preturi corecte tot timpul. Vezi oferta testului de vitamina D.

Rolul vitaminei D

Vitamina D are mai multe functii esentiale, printre ele fiind si reglarea absorbtiei calciului si a fosforului si asigurarea functiei normale a sistemului imunitar. Calciul si fosforul sunt nutrienti necesari pentru a mentine oasele, dintii si muschii sanatosi.

Lipsa vitaminei D poate duce la deformari osoase, cum ar fi rahitismul la copii si dureri osoase cauzate de o afectiune numita osteomalacie, la adulti.

Vitamina D reduce riscul aparitiei unor boli

Pe langa beneficiile sale principale, cercetarile sugereaza ca vitamina D poate juca si un rol in:

  • Reducerea riscului de scleroza multipla: o revizuire din 2018 a unor studii a constatat ca nivelurile scazute de vitamina D sunt legate de un risc crescut de aparitie a sclerozei multiple.
  • Reducerea riscului de boli de inima: nivelurile scazute de vitamina D au fost legate de cresterea riscului de aparitie a bolilor de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral. Nu este clar daca deficienta de vitamina D contribuie la instalarea acestor boli de inima sau pur si simplu indica o sanatate precara, atunci cand exista o afectiune cronica.
  • Reducerea riscului de aparitie a unor boli grave: desi studiile sunt mixte, vitamina D poate reduce probabilitatea gripei severe si a infectiilor cu COVID-19. O analiza recenta a constatat ca nivelurile scazute de vitamina D contribuie la sindromul de detresa respiratorie acuta.
  • Sprijinirea sanatatii imunitare: persoanele care au niveluri scazute de vitamina D ar putea prezenta un risc crescut de infectii si boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, diabetul de tip 1 si bolile inflamatorii intestinale.

Vitamina D si depresia

Cercetarile au aratat ca vitamina D ar putea juca un rol important in reglarea starii de spirit si in scaderea riscului de depresie.

O analiza realizata pe aproximativ 7.500 de persoane a constatat ca cei care s-au confruntat cu emotii negative si care au primit suplimente de vitamina D au observat o imbunatatire a simptomelor. Suplimentele de vitamina D pot ajuta persoanele cu depresie care au si o deficienta de vitamina D.

Un alt studiu a identificat nivelurile scazute de vitamina D ca un factor de risc pentru simptome mai severe de fibromialgie, anxietate si depresie

Vitamina D si pierderea in greutate

De obicei, exista o probabilitate ridicata ca persoanele cu greutate corporala mai mare sa aiba un nivel scazut de vitamina D. Studiile au aratat ca persoanele cu obezitate, care au primit suplimente de vitamina D, in plus fata de un plan de dieta de slabire, au pierdut mai multa greutate si masa de grasime, comparativ cu membrii grupului placebo, care au urmat doar planul de dieta. Cercetatorii sugereaza ca excesul de calciu si vitamina D ar fi putut avea un efect de suprimare a apetitului.

Cercetarile actuale nu sustin ideea ca vitamina D ar contribui la pierderea in greutate, dar pare sa existe o relatie intre vitamina D si kilogramele in plus.

Deficitul de vitamina D

Desi organismul poate sintetiza vitamina D din lumina soarelui, exista persoane care dezvolta deficiente. Factorii care pot influenta acest lucru includ:

  • Lipsa expunerii la soare: oamenii care locuiesc in zone cu clima nordica sau in zone cu poluare ridicata s-ar putea sa nu primeasca la fel de multa vitamina D. Cei care lucreaza in ture de noapte sau nu ies afara pot dezvolta si ei o deficienta.
  • Culoarea pielii: pigmentarea pielii reduce capacitatea organismului de a absorbi razele ultraviolete B (UVB). Cei cu tonuri de piele mai inchise sintetizeaza mai putina vitamina D din lumina soarelui decat persoanele cu pielea mai deschisa.
  • Varsta: capacitatea pielii de a sintetiza a vitamina D scade odata cu varsta. De asemenea, adultii mai in varsta pot petrece mai mult timp in interior.
  • Alaptarea: bebelusii nu pot obtine suficienta vitamina D din laptele matern. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca sugarii alaptati exclusiv sau partial la san sa primeasca 400 de unitati internationale (UI) pe zi de vitamina D, pana cand sunt intarcati. Dupa intarcare, ar trebui sa primeasca cel putin 1.000 ml/zi formula fortificata cu vitamina D sau lapte integral. Copiii care primesc mai putin de atat ar trebui sa ia 400 UI suplimente de vitamina D.
  • Greutatea corporala: Nivelurile ridicate de grasime din organism pot limita capacitatea acestuia de a absorbi vitamina D din piele.
  • Anumite afectiuni medicale: vitamina D este solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca aportul este dependent de grasimile dietetice absoarbite de intestin. Conditiile care limiteaza absorbtia grasimilor pot scadea aportul de vitamina D din dieta.
  • Operatie de bypass gastric: aceasta interventie chirurgicala ocoleste o parte a intestinului superior care absoarbe cantitati mari de vitamina D. Acest bypass poate provoca deficienta de vitamina D.

Simptomele deficientei de vitamina D

Majoritatea persoanelor cu deficienta de vitamina D nu prezinta simptome. Cu toate acestea, o deficienta cronica poate provoca osteomalacie, ceea ce poate duce la:

  • dureri osoase;
  • dureri articulare;
  • slabiciune musculara sau spasme;
  • probleme cu dezvoltarea oaselor sau a dintilor.

In timp, oasele slabite pot duce la aparitia osteoporozei si pot creste riscul de caderi si fracturi, in special la adultii in varsta.

Deficitul de vitamina D poate duce, de asemenea, la hiperparatiroidism, afectiune care apare atunci cand glandele paratiroide creeaza un dezechilibru hormonal ce creste prea mult nivelul de calciu din sange.

Vitamina D la sugari si copii

Copilaria este o perioada de crestere rapida a oaselor. Din acest motiv, este esential sa se asigure copiilor cantitati adecvate de vitamina D.

Deficitul cronic de vitamina D poate provoca rahitism, care este o inmuiere a tesuturilor osoase, care poate duce la malformarea oaselor si a articulatiilor.

Deficitul de vitamina D are, de asemenea, legatura cu hipertensiunea arteriala la copii. Un studiu din 2018 a gasit o posibila legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si rigiditatea peretelui arterial.

De asemenea, Academia Americana de Alergie, Astm si Imunologie sugereaza ca exista o legatura intre cantitatea scazuta la vitamina D si un risc crescut de sensibilizare alergica.

Vitamina D in sarcina

Exista cercetari care sugereaza ca gravidele cu deficit de vitamina D pot avea un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie si de a naste prematur, dar sunt necesare mai multe studii clinice pentru a confirma acest lucru.

In acelasi timp, exista cercetatori care sustin ca un nivel redus de

vitamina D poate duce la aparitia diabetului gestational. De asemenea, poate exista o asociere intre aportul adecvat de vitamina D si riscul redus de dezvoltare a alergiilor la nou-nascuti. Cu toate acestea, alte dovezi au aratat ca un aport ridicat de vitamina D ar putea creste acest risc.

Excesul de vitamina D: Riscuri

Excesul de vitamina D apare, de obicei, atunci cand sunt administrate suplimente. Este putin probabil ca excesul sa apara din dieta sau prin expunerea la soare, deoarece corpul regleaza cantitatea de vitamina D.

Toxicitatea vitaminei D poate duce la o crestere a nivelului de calciu din sange. Acest lucru poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi:

  • greata;
  • apatie;
  • varsaturi;
  • durere abdominala;
  • deshidratare;
  • confuzie;
  • sete crescuta.

Alimente care contin vitamina D

Printre alimentele bogate in vitamina D se regasesc:

  • pestele gras, cum ar fi somonul, macroul si tonul;
  • galbenusuri de ou;
  • branza;
  • ficatul de vita;
  • ciuperci;
  • lapte fortificat;
  • cereale si sucuri fortificate.

 Cantitatea de vitamina D de care ai nevoie

De la sfarsitul lunii martie/inceputul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii septembrie, majoritatea oamenilor ar trebui sa-si asigure toata vitamina D de care au nevoie, din lumina soarelui. In schimb, intre octombrie si inceputul lunii martie, corpul nu produce suficienta vitamina D din lumina soarelui.

Copiii de la varsta de 1 an si adultii au nevoie de 10 micrograme de vitamina D pe zi. Acestea includ femeile insarcinate si care alapteaza si persoanele cu risc de deficienta de vitamina D.

Bebelusii pana la varsta de 1 an au nevoie de 8,5 pana la 10 micrograme (mg) de vitamina D pe zi.

Se recomanda ca adultii de pana la 70 de ani sa ia un supliment de 600 IU (15 mg) de vitamina D, iar cei de peste 70 de ani, un supliment de 800 IU (20 mg).

De asemenea, se recomanda ca femeile insarcinate sa ia 600 IU (15 mg) de vitamina D.

Un microgram este de 1.000 de ori mai mic decat un miligram (mg). Cuvantul microgram este uneori scris cu simbolul grecesc μ urmat de litera g (μg).

Uneori, cantitatea de vitamina D este exprimata ca unitati internationale (UI). Un microgram de vitamina D este egal cu 40 UI. Deci, 10 micrograme de vitamina D este egal cu 400 UI.

Ce boli poate preveni vitamina D

Exista cercetari privind utilizarea vitaminei D pentru afectiuni specifice care arata beneficiile acesteia in prevenirea unor boli precum:

Cancer: cercetarile privind beneficiile vitaminei D pentru prevenirea cancerului sunt mixte si sunt necesare mai multe studii pentru a determina daca suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer.

Sanatatea cognitiva: cercetarile arata ca nivelurile scazute de vitamina D din sange sunt asociate cu declinul cognitiv. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a determina beneficiile suplimentelor cu vitamina D pentru sanatatea cognitiva.

Tulburari osoase mostenite: suplimentele de vitamina D pot fi utilizate pentru a ajuta la tratarea tulburarilor ereditare care rezulta din incapacitatea de a absorbi sau procesa vitamina D, cum ar fi hipofosfatemia familiala.

Scleroza multipla: cercetarile sugereaza ca suplimentarea pe termen lung cu vitamina D reduce riscul de scleroza multipla.

Osteomalacie: suplimentele de vitamina D sunt utilizate pentru a trata adultii cu deficienta severa de vitamina D, ceea ce duce la pierderea continutului de minerale osoase, dureri osoase, slabiciune musculara si oase moi (osteomalacie).

Osteoporoza: studiile sugereaza ca persoanele care primesc suficienta vitamina D si calciu in alimentatia lor pot incetini pierderea minerala osoasa, pot ajuta la prevenirea osteoporozei si pot reduce fracturile osoase. Adreseaza-te medicului daca ai nevoie de un supliment de calciu si vitamina D pentru a preveni sau trata osteoporoza.

Psoriazis: aplicarea vitaminei D sau a unui preparat local care contine un compus de vitamina D pe piele poate trata psoriazisul in placi la unele persoane.

Rahitism: aceasta afectiune rara se dezvolta la copiii cu deficit de vitamina D. Suplimentarea cu vitamina D poate preveni si trata problema.

 

Surse:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-929/vitamin-d

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-vitamin-d

https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618#faq

https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/