Foliculita este o afectiune comuna, dar poate deveni deranjanta si neplacuta pentru cei care se confrunta cu ea. Intelegerea cauzelor, a simptomelor si a tratamentelor disponibile te poate ajuta sa gestionezi mai bine aceasta problema si sa previi reaparitia ei.
Citeste in continuare si descopera informatii utile despre aceasta afectiune si cum o poti gestiona eficient, pentru a avea o piele frumoasa si sanatoasa.
Ce este foliculita?
Foliculita este o afectiune dermatologica comuna care se manifesta prin inflamarea foliculilor de par, adica a cavitatilor in care cresc firele de par. Desi foliculita poate parea o afectiune banala, disconfortul si aspectul neplacut al pielii pot afecta calitatea vietii celor care sufera de aceasta problema.
Aceasta inflamatie poate afecta orice zona a corpului unde exista par, dar este cel mai frecvent intalnita pe:
- scalp;
- fata;
- piept;
- spate;
- brate;
- picioare.
Tipuri de foliculita
Exista mai multe tipuri de foliculita, iar fiecare dintre acestea poate varia in severitate, de la forme usoare, care se rezolva de la sine, la forme mai severe, care pot necesita tratament medical corespunzator. Printre cele mai comune tipuri de foliculita se numara:
- foliculita superficiala – Afecteaza doar partea superioara a foliculului pilos si se manifesta prin pustule, adica mici umflaturi rosii.
- foliculita profunda – Aceasta forma afecteaza straturile mai adanci ale foliculului pilos si poate provoca durere si disconfort semnificativ.
In functie de cauza care conduce la aparitia foliculitei, exista:
- foliculita bacteriana – Cel mai adesea este cauzata de stafilococul auriu (foliculita stafilococica).
- foliculita determinata de Pseudomonas – Este frecvent determinata de bacteria Pseudomonas. Cauza dobandirii acestei infectii este reprezentata de utilizarea piscinelor sau a cazilor jacuzzi, ce nu au fost curatate si igienizate corespunzator.
- foliculita pityrosporum – Cauza o reprezinta infectia fungica. Afecteaza cel mai frecvent zona toracelui anterior si posterior. Pustulele caracteristice pot fi prezente in orice zona a corpului. In prezent, nu se cunoaste o cauza exacta a acestui tip de foliculita.
👉 Stafilococul auriu este o bacterie care se afla in mod normal pe piele. Insa, cand sistemul imunitar scade sau la nivelul pielii apar diferite leziuni, bacteria poate patrunde, conducand la infectie. Afla mai multe despre acest tip de infectie din articolul Infectia cu stafilococ – simptome, diagnostic, tratament.
Alte tipuri de foliculita includ:
- foliculita eozinofilica – Este intalnita la persoanele care au un sistem imunitar slabit.
- furunculele – Sunt cauzate de raspandirea infectiei cu stafilococ in straturile profunde ale pielii.
- carbunculele – Acestea constau in dispunerea mai multor furuncule in aceeasi zona, ca intr-o grupare.
- psuedofoliculita – Aceasta prezinta simptome comune cu foliculita, dar cauzele sunt mai degraba mecanice. Astfel, pseudofoliculita apare preponderent ca urmare a cresterii firelor de par in piele.
Cauzele foliculitei
Foliculita apare ca urmare a mai multor cauze, dintre care cea mai frecventa este reprezentata de infectia cu Staphylococcus aureus, o bacterie care se afla in mod normal la nivelul pielii. Insa, foliculita poate fi cauzata si de alte bacterii, de ciuperci, precum Candida sau virusuri (virusul herpetic). Este important de mentionat ca mecanismul de aparitie al foliculitei la adulti este similar cu cel al foliculitei la copii.
👉 Virusul herpetic poate determina mai multe tipuri de infectii. Cea mai cunoscuta este herpesul oral, care apare la nivelul buzelor. Citeste despre aceasta afectiune si de ce apare din articolul Herpesul oral: simptome, cauze, tratament.
Alti factori de risc care pot conduce la aparitia foliculitei pot fi reprezentati de:
- barbierit;
- epilat;
- purtarea hainelor confectionate din materiale sintetice;
- utilizarea unor produse cosmetice care blocheaza foliculii;
- transpiratia excesiva;
- igiena deficitara;
- sistemul imunitar slabit;
- utilizarea pentru perioade lungi de timp a cremelor cu antibiotic sau corticosteroizi.
Simptomele foliculitei
Simptomele foliculitei pot varia in functie de severitatea si tipul afectiunii. Cele mai comune simptome includ:
- pustule rosiatice, cu varf purulent (de culoare galbui);
- sensibilitate la atingere sau chiar durere;
- iritatia pielii din jurul pustulei (pielea este rosie);
- prurit (senzatia de mancarime).
In cazurile severe, foliculita se poate asocia cu cruste, in special daca la nivelul pustulei sunt prezente leziuni (mai ales prin stoarcere). De asemenea, lezarea regiunii afectate in mod repetat poate conduce la formarea cicatricilor. Uneori, vindecarea foliculitei se poate produce cu hiperpigmentarea pielii (aparitia unor pete de culoare mai inchisa decat nuanta pielii).
Complicatiile foliculitei
In unele cazuri, foliculita se poate agrava, mai ales daca nu este tratata corect. Asadar, printre posibilele complicatii se afla:
- infectiile recurente;
- cicatricile;
- distrugerea foliculului si a firului de par;
- furunculoza (aparitia de furunculi subcutanat).
Este important de mentionat ca foliculita se poate raspandi si la nivelul altor zone, in afara de cea afectata initial. Aceasta poate aparea ca urmare a tratamentului inadecvat sau a unei igiene deficitare.
Diagnosticarea foliculitei
Stabilirea diagnosticului se face de catre medicul dermatolog. In timpul consultului, medicul examineaza cu atentie aspectul si in functie de particularitatile clinice poate indica efectuarea unor investigatii, precum:
- examenul bacteriologic (pentru bacterii) sau micologic (pentru fungi);
- biopsia;
- hemoleucograma.
👉 Hemoleucograma este una dintre cele mai intalnite analize de sange. Afla semnificatia acesteia din articolul Hemoleucograma completa.
In cele mai multe dintre situatii, investigatiile nu sunt necesare. Insa, pentru episoadele repetate de foliculita este important a determina cu exactitate care este agentul patogen raspunzator pentru aparitia foliculitei. Astfel, tratamentul este orientat spre acesta, iar sansele de vindecare si recuperare cresc considerabil.
Foliculita tratament
Tratamentul foliculitei depinde de severitatea si cauza acesteia. In cazurile usoare, afectiunea poate disparea de la sine, fara tratament. Totusi, pentru cazurile mai severe sau recurente, exista mai multe optiuni de tratament disponibile. Este important a consulta medicul si a afla care sunt cele mai potrivite metode pentru tine.
Igiena corespunzatoare
Mentinerea unei bune igiene este esentiala pentru o piele sanatoasa. Aceasta presupune indeplinirea unor masuri, precum:
- curatarea zonei cu apa calduta si un sapun bland, fara substante iritante;
- utilizarea prosoapelor curate;
- hidratarea pielii cu o crema ce patrunde repede in piele.
Poti aplica chiar si comprese reci imbibate cu o solutie din apa si sare. Acestea reduc inflamatia si amelioreaza disconfortul.
Produse topice
Ameliorarea simptomelor care creeaza disconfort se obtine rapid prin utilizarea produselor topice. Astfel, pot fi folosite:
- cremele cu corticosteroizi;
- crema cu antibiotic pentru foliculita;
- cremele antifungice.
Alegerea produselor potrivite pentru tine se face impreuna cu medicul dermatolog, in functie de caracteristicile foliculitei pe care o prezinti.
Medicamente
In cazurile severe, medicul recomanda preparate orale. Antibioticele sau antifungicele orale sunt indicate in cazurile de infectii recurente.
👉 Antibioticele sunt substante medicamentoase utilizate pentru a trata infectiile bacteriene. Afla mai multe despre acestea din articolul Ce sunt antibioticele si cand se administreaza.
Tratamentul laser
Tratamentul cu laser poate fi utilizat pentru:
- inchiderea foliculului de par, pentru a preveni infectia acestuia;
- ameliorarea aspectului dat de cicatrici.
Este indicat a efectua acest tratament conform indicatiilor medicului dermatolog.
Cum se previne foliculita?
Prevenirea foliculitei implica adoptarea unor obiceiuri sanatoase de ingrijire a pielii si evitarea factorilor de risc cunoscuti. Iata cateva sfaturi utile pentru prevenirea acestei afectiuni:
- Mentine o igiena buna a pielii – Spala pielea regulat, mai ales dupa transpiratie abundenta sau expunerea la medii calde si umede. Foloseste un sapun antibacterian, daca te confrunti des cu foliculita si asigura-te ca pielea este bine uscata dupa spalare. Foloseste un prosop curat pentru uscarea pielii, prin tamponare.
- Evita frecarea pielii – Poarta haine largi si din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, pentru a permite pielii sa respire si pentru a evita iritatiile cauzate de frecare.
- Foloseste produse de ingrijire a pielii adecvate – Alege produse de ingrijire a pielii care sunt blande si non-comedogenice si nu contin substante iritante. Evita cremele sau uleiurile grele care pot bloca foliculii de par.
- Schimba lama de ras periodic – Daca te epilezi frecvent, asigura-te ca folosesti o lama de ras curata si ascutita. Foloseste gel de ras sau crema hidratanta pentru a reduce riscul de iritatie. Lasa gelul timp de cateva minute pe piele inainte de a utiliza lama. In acest mod, firul de par devine mai moale si riscul de aparitie al iritatiilor scade considerabil.
- Foloseste lama de ras in sensul de crestere al firelor de par – Aceasta metoda de indepartare a firelor nedorite de par este indicata daca nu doresti sa ai o piele iritata. Este indicat a efectua acest tratament conform indicatiilor medicului dermatolog.
- Evita expunerea la apa murdara – Bazinele de inot sau jacuzzi necuratate corespunzator pot fi surse de infectii bacteriene care pot provoca foliculita. Daca esti predispus la foliculita, evita astfel de medii sau asigura-te ca acestea sunt bine intretinute. Daca dispui de o cada cu hidromasaj acasa, asigura-te ca dupa fiecare baie, aplici o solutie antibacteriana si pornesti cada pentru cateva minute. Astfel, eviti multiplicarea bacteriana si scazi riscul de a avea infectii ale pielii.
- Evita expunerea excesiva la caldura si umiditate – Aceste conditii pot incuraja cresterea bacteriilor si ciupercilor care provoaca foliculita. Daca transpiri abundent, schimba-ti hainele cat mai repede posibil si spala-te pentru a indeparta transpiratia.
- Spala costumul de baie dupa fiecare utilizare – Nu purta nicioadata costumul de baie ud. Umezeala acestuia, impreuna cu caldura generata de corpul tau transforma costumul intr-un mediu propice pentru multiplicarea bacteriana. De aceea, este important a nu purta costumul ud pentru perioade lungi de timp si de a-l spala dupa fiecare purtare.
- Adopta o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos – Un sistem imunitar puternic te poate ajuta sa previi infectiile, inclusiv foliculita. Asigura-te ca ai o dieta bogata in vitamine si minerale si ca faci exercitii fizice regulat pentru a mentine o sanatate generala buna.
Este important a retine ca fiecare piele este diferita, iar ceea ce functioneaza pentru o persoana poate sa nu fie o solutie pentru alta. De aceea, este esential sa gasesti un plan de tratament personalizat, in colaborare cu un specialist. Daca ai intrebari sau nelamuriri legate de foliculita, o discutie cu medicul tau dermatolog este primul pas pentru a primi raspunsurile de care ai nevoie si pentru a gasi solutiile cele mai potrivite pentru tine. Sanatatea pielii tale este importanta, iar tu meriti cea mai buna ingrijire!
Bibliografie:
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/folliculitis/symptoms-causes/syc-20361634, accesat la data 9.08.2024;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17692-folliculitis, accesat la data 9.08.2024;
www.webmd.com, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-folliculitis, accesat la data 9.08.2024.