Chlamydia: semne, simptome, tratament

Ce este Chlamydia

Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala, intalnita frecvent, care poate aparea atat la barbati, cat si la femei. Este cauzata de o bacterie numita Chlamydia trachomatis. Infectia este usor de tratat si de vindecat, cu ajutorul antibioticelor. Lasata netratata, Chlamydia poate provoca probleme grave, inclusiv infertilitate si sarcina extrauterina. La femeile insarcinate, poate provoca nasterea prematura. De asemenea, te poti infecta cu Chlamydia chiar daca in trecut ai mai avut infectia pe care ai tratat-o.

Semne si simptome

Se estimeaza ca 40 pana la 96% dintre persoanele infectate cu Chlamydia nu prezinta simptome. Cu toate acestea, infectia poate provoca, pe termen lung, probleme de sanatate.

Atunci cand se manifesta, printre simptome pot fi:

  • durere;
  • senzatie de arsura in timpul urinarii;
  • scurgeri anormale.

Unele simptome ale Chlamydiei pot fi usor diferite la barbati fata de femei.

Simptomele Chlamydiei la barbati

Multi barbati nu observa simptomele infectiei, iar majoritatea nu au deloc simptome. Atunci cand se manifesta, unele dintre cele mai comune simptome ale Chlamydiei la barbati includ:

  • senzatie de arsura in timpul urinarii;
  • scurgeri galbene sau verzui din penis;
  • durere in abdomenul inferior;
  • durere la nivelul testiculelor.

De asemenea, este posibil ca infectia sa afecteze anusul. In acest caz, principalele simptome sunt adesea:

  • durere;
  • sangerare

Atunci cand Chlamydia se manifesta in gat, simptomele pot include dureri in gat, tuse sau febra. De asemenea, este posibil sa fii purtator al acestei bacterii in gat si sa nu stii.

Simptomele Chlamydiei la femei

Daca o femeie contrateaza o boala cu transmitere sexuala, poate dura pana la cateva saptamani pana sa apara orice fel de simptom. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale Chlamydiei la femei includ:

  • act sexual dureros;
  • scurgeri vaginale;
  • senzatie de arsura in timpul urinarii;
  • durere in abdomenul inferior;
  • inflamatie a colului uterin (cervicita);
  • sangerare intre menstruatii.

La unele femei, infectia se poate raspandi la trompele uterine, ceea ce poate provoca o afectiune numita boala inflamatorie pelvina, care reprezinta o urgenta medicala.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine pot fi:

  • febra;
  • dureri pelvine severe;
  • greata;
  • sangerare vaginala anormala intre menstruatii.

Chlamydia poate infecta si rectul. Este posibil ca femeile sa nu prezinte simptome daca au o infectie cu Chlamydia in rect. Daca apar simptome ale unei infectii rectale, totusi, acestea pot include: durere rectala, secretii si sangerare.

Cauze si factori de risc

Chlamydia se raspandeste cel mai frecvent prin sex vaginal, oral si anal. De asemenea, este posibil ca femeile insarcinate sa transmita Chlamydia copiilor lor, in timpul nasterii, provocand pneumonie sau o infectie oculara grava la nou-nascuti.

Factori de risc

Factorii de risc pentru Chlamydia includ:

  • contact sexual neprotejat de prezervativ;
  • lipsa controalelor si a analizelor de rutina, pentru prevenirea si tratarea infectiilor cu transmitere sexuala;
  • parteneri sexuali multipli.

Persoanele care fac sex inainte de varsta de 25 de ani prezinta un risc mai mare de a dezvolta Chlamydia decat persoanele in varsta. Acest lucru este cauzat de faptul ca persoanele mai tinere isi schimba mai des partenerii.

Complicatii

Chlamydia poate fi asociata cu aparitia unor afectiuni precum:

Boala inflamatorie pelvina: infectie a uterului si a trompelor, care in cazuri severe poate necesita spitalizare pentru administrarea de antibiotice intravenoase. Afectiunea poate deteriora trompele uterine, ovarele si uterul, inclusiv colul uterin.

Infectie in apropierea testiculelor (epididimita): o infectie cu Chlamydia poate inflama tubul spiralat, situat langa fiecare testicul (epididim) al carui rol este acela de a colecta si transporta sperma. Infectia poate duce la febra, dureri scrotale si umflaturi.

Infectia glandei prostate: rareori, Chlamydia se poate raspandi la prostata. Prostatita poate provoca dureri in timpul sau dupa sex, febra si frisoane, urinare dureroasa si dureri de spate.

Infectii la nou-nascuti: bacteria poate trece de la mama la copil in timpul trecerii prin canalul vaginal, in cursul nasterii, provocand pneumonie sau o infectie oculara grava.

Sarcina extrauterina: se produce atunci cand un ovocit fertilizat se implanteaza si creste in afara uterului, de obicei, intr-o trompa uterina. Sarcina trebuie indepartata pentru a preveni complicatiile care pun viata in pericol, cum ar fi o ruptura de trompa uterina. O infectie cu Chlamydia creste acest risc.

Infertilitate: infectiile cu chlamydia – chiar si cele care nu produc semne sau simptome – pot provoca cicatrici si obstructii in trompele uterine, ceea ce ar putea duce la infertilitate feminina.

Artrita reactiva: persoanele infectate prezinta un risc mai mare de a dezvolta artrita reactiva, cunoscuta si sub numele de sindrom Reiter. Boala afecteaza, de obicei, articulatiile, ochii si uretra – tubul care transporta urina din vezica urinara in exteriorul corpului.

Cum nu se transmite chlamydia

Nu toate situatiile care implica un schimb de fluide corporale sau intimitate transmit infectia. Nu poti contracta Chlamydia prin:

  • sarut;
  • impartirea alimentelor sau a bauturii;
  • folosirea toaletei dupa altcineva infectat;
  • inhalarea picaturilor dupa ce cineva tuseste sau stranuta.

Prevenire

Cea mai sigura modalitate de a preveni infectia cu Chlamydia este abstinenta. Atunci cand intretii relatii sexuale, poti preveni infectarea prin:

Folosirea prezervativelor: poti apela la un prezervativ din latex sau un prezervativ feminin, din poliuretan, in timpul fiecarui contact sexual. Prezervativele folosite corespunzator in timpul fiecarui act sexual reduc, dar nu elimina riscul de infectie.

Limitarea numarului de parteneri sexuali: avand mai multi parteneri sexuali, te expui la un risc ridicat de a contracta Chlamydia si alte infectii cu transmitere sexuala.

Mergi la controale regulate: daca esti activ din punct de vedere sexual, in special daca ai mai multi parteneri, discuta cu medicul tau despre cat de des ar trebui sa te testezi pentru Chlamydia si alte infectii cu transmitere sexuala.

Evita spalaturile vaginale: dusul vaginal scade numarul de bacterii bune din vagin, ceea ce poate creste riscul de infectie.

Diagnosticare

Cel mai frecvent test pentru depistarea Chlamydiei se numeste test de amplificare a acidului nucleic.  Pentru acesta, se colecteaza o proba de lichid, cu ajutorul unui tampon aplicat vaginal/cervical, sau se analizeaza o proba de urina. Apoi, proba recoltata este trimisa la un laborator, pentru a verifica existenta bacteriilor care cauzeaza Chlamydia. Recoltarea secretiilor are loc in cabinetul medicului.

Deoarece majoritatea cazurilor de Chlamydia sunt asimptomatice, este important sa faci periodic un screening pentru Chlamydia chiar daca nu observi niciun semn de infectie. Femeile sunt cele care se sunt expuse complicatiilor cauzate de aceasta infectie, motiv pentru care se recomanda ca acestea sa mearga la control de cel putin o data pe an, atunci cand nu au simptome.

Tratament

Chlamydia poate fi tratata cu antibiotice, administrate timp de aproximativ o saptamana sau doua. Chiar daca simptomele se imbunatatesc, nu opri tratamentul pana cand nu l-ai terminat. Infectia cu Chlamydia poate recidiva.

Pe langa administrarea antibioticelor, ca parte a tratamentului, se recomanda, evitarea activitatilor sexuale, care ar putea duce la reinfectare. De asemenea, este important ca si partenerul/partenera ta sa fie tratata pentru Chlamydia daca tu esti infectat.

De asemenea, odata depistata existenta bacteriei, testeaza-te si pentru alte infectii cu transmitere sexuala. Este important sa primesti tratament pentru fiecare dintre ele. Testeaza-te si pentru alte ITS (HIV/SIDA, sifilis, herpes, gonoree).

Antibioticele te pot scapa de infectie, dar nu pot inversa niciun efect negativ pe care bacteria l-ar fi cauzat organismului inainte de tratament. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa mergi regulat la  control si sa mergi la medic inca de la primele simptome.

Nu ar trebui sa astepti niciodata ca infectia sa dispara de la sine. Lasata netratata, Chlamydia poate dauna grav sanatatii.

Surse: ​