Gonoreea: cauze, simptome, tratament

Gonoreea este o infectie cu transmitere sexuala, cauzata de bacteria Neisseria gonorrhea. Lasata netratata, ar putea duce la probleme de sanatate pe termen lung si infertilitate. Tratamentul consta in administrarea de antibiotice, care o pot vindeca si reduce riscul de complicatii. Infectia tinde sa vizeze zonele calde si umede ale corpului, inclusiv:

  • uretra sau tubul care dreneaza urina din vezica;
  • ochi;
  • gat;
  • vagin;
  • anus;
  • tractul reproducator feminin, care include trompele uterine, colul uterin si uterul.

Primele simptome ale gonoreei sunt durere la urinare si o scurgere alba, verde sau galbena. Sunt si cazuri in care infectia nu prezinta simptome, dar tratamentul este esential, fiind eficient daca infectia este depistata din timp. Rezistenta antimicrobiana la gonoree este o problema serioasa si in crestere, ceea ce face ca multe clase de antibiotice sa fie ineficiente, existand riscul ca boala sa  devina netratabila.

Gonoreea poate afecta persoane de orice varsta sau sex, dar este intalnita des in randul adolescentilor si adultilor tineri, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani.

​In 2020, la nivel global, au existat aproximativ 82,4 milioane de noi infectii in randul adultilor.

Simptome

Persoanele infectate pot prezenta semne si simptome, dar pot fi si asimptomatice, transmitand boala cu usurinta partenerului. Atunci cand exista, semnele si simptomele pot fi observate in special dimineata. Iata care sunt acestea:

Semne si simptome ale gonoreei la barbati

Simptomele vizibile de gonoree pot aparea in decurs de 2 pana la 30 de zile dupa expunerea la infectie. Arsurile sau durerea in timpul urinarii pot fi primul simptom observat.

Alte simptome posibile includ:

  • frecventa sau urgenta mai mare a urinarii;
  • scurgere asemanatoare puroiului. Culoarea acesteia poate fi galbena, alba, bej sau verzuie;
  • decolorare si umflare la deschiderea penisului;
  • umflare sau durere testiculara;
  • mancarime si durere in anus;
  • sangerare rectala sau scurgere;

Semne si simptome ale gonoreei la femei

Multe femei infectate nu dezvolta niciun simptom de gonoree. Atunci cand se manifesta, simptomele pot aparea oricand, dupa o perioada cuprinsa intre zi si cateva saptamani dupa ce persoana a fost expusa infectiei.

De obicei, simptome sunt destul de usoare si sunt foarte asemanatoare cu cele ale candidozei vaginale sau ale altor infectii bacteriene, ceea ce face ca gonoreea sa fie mai greu de recunoscut.

Simptomele posibile includ:

  • scurgeri vaginale apoase, cremoase sau verzui;
  • durere sau arsura in timpul urinarii;
  • nevoia de a urina mai des;
  • perioade menstruale mai grele sau spotting intre perioade;
  • durere in timpul actului sexual;
  • durere ascutita in abdomenul inferior;
  • mancarime si durere in anus;
  • sangerare rectala sau scurgere;
  • miscari intestinale dureroase.

Alte simptome de gonoree

Gonoreea poate afecta, de asemenea, gura si gatul. Gonoreea orala este de obicei asimptomatica. Cand apar simptome, acestea pot include:

  • durere persistenta in gat;
  • inflamatie si roseata in gat;
  • umflarea ganglionilor limfatici din gat.

Gonoreea poate provoca, de asemenea, febra.

In cazuri rare, gonoreea se poate raspandi la ochi. Acest lucru se intampla de obicei daca atingi organele genitale sau locul infectiei si apoi atingi ochiul, inainte de a te spala bine pe maini.

Simptomele conjunctivitei gonococice sau gonoreea oculara pot include:

  • durere oculara, iritatie si sensibilitate;
  • umflarea pleoapelor;
  • inflamatie si roseata a ochilor;
  • mucus alb sau galben in jurul ochiului.

Complicatii

Netratata, gonoreea poate duce la complicatii si sechele la femei, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, sarcina ectopica si infertilitate. Complicatiile la barbati sunt umflarea scrotului, strictura uretrale si infertilitatea.

De asemenea, conjunctivita neonatala (infectie oculara) poate duce la orbire, daca nu este tratata.

In cazuri rare, poate aparea infectia gonococica diseminata, cand infectia se raspandeste in sange, iar persoanele afectate se pot confrunta cu infectie in mai multe organe, respectiv afectarea articulatiilor, a inimii si a meningelui.

Cauze

Aceasta infectie cu transmitere sexuala provine de la bacterii numite Neisseria gonorrhoeae. Se transmite prin relatii sexuale. Te poti infecta in urma oricarui tip de contact sexual.

Ca si in cazul altor germeni, poti lua contact cu bacteriile care provoaca gonoree doar prin atingerea unei zone infectate.

Femeile care sufera de gonoree o pot transmite copilului lor in timpul nasterii vaginale. Bebelusii nascuti prin cezariana nu se pot infecta.

Germenii infectiei nu pot trai foarte mult in afara corpului, asa ca nu poti lua gonoree atingand obiecte precum scaunele de toaleta sau hainele.

Factori de risc

Femeile active sexual, sub 25 de ani, si barbatii homosexuali prezinta un risc crescut de a face gonoree. Alti factori care pot creste riscul de gonoree includ:

  • un nou partener sexual;
  • un partener sexual care are alti parteneri;
  • a avea mai mult de un partener sexual;
  • sa fi avut anterior gonoree sau alta infectie cu transmitere sexuala.

Prevenire

Iata ce poti face pentru a te proteja impotriva infectiei:

Foloseste prezervativul. Te va ajuta sa nu te imbolnavesti de boli cu transmitere sexuala. Aceasta metoda anticonceptionala actioneaza ca o bariera si impiedica bacteriile sa te infecteze.

Cere partenerului sa se testeze si discuta inainte despre istoricul bolilor cu transmitere sexuala.

Nu intretine relaxii sexuale cu cineva care are simptome de gonoree. Daca partenerul tau s-a plans de o senzatie de arsura in timp ce urineaza sau are leziuni in zona sa genitala, luati o pauza de la activitatea sexuala pana cand isi verifica simptomele. De asemenea, ar trebui ca si tu sa te adresezi medicului.

Testeaza-te pentru gonoree o data pe an daca esti:

  • un barbat care face sex cu barbati;
  • femeie activa sexual, cu varsta sub 25 de ani;
  • femeie care are un nou partener sexual, mai multi parteneri sau un partener cu o boala cu transmitere sexuala.​

Diagnosticare

Pentru diagnosticare, se folosesc teste moleculare care pot fi efectuate in laborator sau la punctul de ingrijire. Testele de diagnosticare rapida sunt in prezent in curs de dezvoltare.

In unele laboratoare, se foloseste microscopia cu coloratie Gram. Cu toate acestea, metoda este mai putin eficienta la femeile cu secretii vaginale/cervicale, precum si pentru infectii ale gatului si anale.

Tot pentru diagnosticare, medicul apeleaza la examenul clinic, examenul cu speculum (la femei) si palpare. Acestea pot oferi indicii importante pentru diagnosticul clinic.

De asemenea, probele de urina sunt utilizate in mod obisnuit pentru diagnosticarea gonoreei, dar tampoanele din organele genitale si alte locuri pot fi utilizate in functie de localizarea simptomelor, practicile sexuale si istoricul medical.

Deoarece majoritatea cazurilor sunt fara simptome, se recomanda screeningul pentru populatiile cu risc crescut de gonoree, pentru a preveni raspandirea infectiei si dezvoltarea complicatiilor.

Testarea sensibilitatii antimicrobiene pentru gonoree se face in cazurile de esec al tratamentului, pentru a verifica daca agentul patogen este rezistent la medicamente.

In general, vei primi rezultatul in cateva zile, timpul fiind diferit de o clinica la alta sau locul unde te-ai testat. Unele clinici pot oferi rezultate ale testelor in cateva ore. Daca crezi ca ai putea avea gonoree, este important sa eviti orice activitate sexuala pana cand primesti un rezultat negativ al analizelor.

Tratament

Adultii cu gonoree sunt tratati cu antibiotice injectabile. Dupa administrarea antibioticului, poti raspandi in continuare infectia altora, timp de pana la sapte zile, asa ca evita activitatea sexuala timp de cel putin sapte zile.

La trei luni dupa tratament, se recomanda sa te testezi din nou.

Tratamentul gonoreei pentru parteneri

Partenerul sau partenerii tai sexuali din ultimele 60 de zile trebuie, de asemenea, sa fie examinati si tratati, chiar daca nu prezinta simptome. Daca esti tratat pentru gonoree si partenerul tau nu este tratat, te poti infecta din nou, prin contact sexual. Asigura-te ca astepti pana la sapte zile dupa ce partenerul tau este tratat inainte de a avea orice contact sexual.

Si bebelusii care dezvolta gonoree dupa ce s-au nascut dintr-o persoana infectata pot fi tratati cu antibiotice.

OMS a recunoscut gonoreea ca o problema semnificativa de sanatate publica si a stabilit ca obiectiv reducerea globala a infectiei, prin strategii de prevenire, diagnosticare si tratament. Strategiile globale ale sectorului sanatatii privind HIV, hepatita virala si ITS 2022–2030 urmaresc sa reduca incidenta infectiei cu N. gonorrhoeae cu 90% pana in 2030. OMS lucreaza cu tari si parteneri pentru a imbunatati abordarile de gestionare a cazurilor, pentru a asigura recomandari de tratament adecvate si strategii eficiente de testare si servicii pentru parteneri, pentru a sprijini dezvoltarea de noi diagnostice si tratamente usor de utilizat si la preturi accesibile, precum si dezvoltarea de vaccinuri.

OMS lucreaza, de asemenea, cu tari si parteneri pentru a imbunatati gestionarea rezistentei antimicrobiene, prin Programul de Supraveghere Antimicrobiana Imbunatatita a Gonoreei, care include implementarea si utilizarea unor sisteme de supraveghere mai bune, pentru a detecta rezistenta antimicrobiana la N. gonorrhoeae si pentru a informa despre tratamentul adecvat, la nivel local.

Surse: