Demodex folliculorum sau acarienii fetei: cauze, simptome si tratament

Ce este demodex folliculorum

Demodex folliculorum sunt organisme microscopice asemanatoare capuselor, care traiesc pe fata si carora li se mai spune si acarienii fetei. Ei nu sunt vizibili, dar traiesc in foliculii de par din pielea ta, in special in jurul pleoapelor si genelor, si se hranesc cu celule moarte si grasimile de pe piele. Demodex brevis este un al doilea tip de acarieni, ce traieste pe pielea subtire si incretita.

Acarienii Demodex se pot raspandi de la om la om. Bebelusii nu se nasc cu acarieni, dar pot lua acarieni de la persoanele cu care traiesc.

Cercetarile arata ca, odata cu inaintarea in varsta, toti adultii au aceste microorganisme. Demodex folliculorum devine problematic atunci cand creste excesiv. Afectiunea este cunoscuta sub numele de demodicoza si poate provoca simptome precum:

  • mancarime;
  • rani;
  • declansarea sau agravarea afectiunilor pielii, cum ar fi eczema sau rozaceea.

Ce este demodicoza sau demodecidoza

Este o afecțiune dermatologică inflamatorie cu o incidență Ć®n creștere, provocată de un parazit din genul Demodex care afectează foliculii piloși și glandele sebacee.

Cele mai afectate zone sunt fruntea, piramida nazală, santurile nazolabiale, pleoapele, pomeții, bărbia, urechea externă și mai rar scalpul și trunchiul. Demodexul este mai activ Ć®n timpul nopții, avand capacitatea de a se deplasa la nivelul fetei. Ǝn timpul deplasării parazitului, persoana afectată poate resimți adesea o senzație de mĆ¢ncărime locală (prurit).

De retinut este faptul ca demodicoza nu dispare de la sine, ci necesita tratament. Ea provoaca umflaturi albe minuscule, similare cu punctele albe din acnee, insotita de roseata si mancarime. In anumite situații se pot produce leziuni inchistate, papule sau noduli, mai ales in zona periorala sau inflamatia pleoapelor insotita de caderea genelor.Ā  Demodicoza se dezvolta atunci cand acarienii fetei se inmultesc rapid si raspunsul tau imunitar nu ii poate controla.

Complicatii

De obicei, demodicoza este tratata cu usurinta si nu provoaca complicatii ulterioare, dar cand este lasata netratata, uneori poate duce la afectiuni ale pielii, cum ar fi:

  • Rozaceea: o afectiune a pielii care provoaca inflamatie, roseata si pustule pe fata.
  • Blefarita: o inflamatie a pleoapelor care provoaca roseata si lacrimare.
  • Dermatita: provoaca piele sensibila, iritata, cu simptome precum roseata, mancarime si durere.

Persoanele cu rozacee au, de obicei, cantitati mai mari de acarieni de fata. Cercetatorii au dezbatut daca demodicoza provoaca rozacee sau este rezultatul acesteia. Demodicoza poate face ca simptomele acneei, eczemelor, rozaceei si dermatitei sa fie mai severe.

Pentru o evaluare completă a sănătății pielii, vă recomandăm să vă programați la o consultație dermatologică la Poliana. Consultațiile sunt esențiale pentru diagnosticarea și prevenirea problemelor dermatologice. Solicitați o programare și beneficiați de expertiza specialiștilor noștri!

Cum arata un acarian Demodex

Un acarian Demodex este extrem de mic, cu o dimensiune cuprinsa intre 0,15 si 0,4 milimetri. Este nevoie de mai multi pentru a acoperi o suprafata cat un cap de ac.

La microscop, acarianul pare usor transparent si este acoperit cu solzi. Are corpul alungit, cu doua segmente. Primul segment are opt picioare si o gura. Cand dormi, acarienii ies din porii pielii tale, se imperecheaza, apoi se intorc in piele pentru a depune oua.

Simptome de demodex folliculorum

Simptomele demodicozei apar foarte brusc, peste noapte, iar tu te poti confrunta cu oricare dintre urmatoarele semne:

  • senzatie de arsura;
  • mancarime;
  • pustule care arata ca niste puncte albe;
  • roseata;
  • piele aspra, ca smirghelul;
  • piele solzoasa, asemanatoare eczemei;
  • piele sensibila.

Daca ajunge sa iti afecteze ochii, este posibil sa te confrunti cu:

  • slabirea vederii;
  • iritatia ochilor si mancarime;
  • pierderea genelor;
  • pleoape ingrosate sau solzoase.

Cauze demodex folliculorum

Acarienii de fata fac parte in mod normal din pielea sanatoasa. Ei pot fi transmisi de la o persoana la alta prin contact strans, cum ar fi dormitul in acelasi pat, dar este mai probabil sa fie luati atunci cand fetele se ating, cum ar fi in timpul unui sarut.

Sistemul imunitar este de obicei capabil sa tina sub control numarul de acarieni de pe piele, dar atunci cand sistemul imunitar nu functioneaza corect, acarienii de fata prezinta riscul sa se inmulteasca si sa se raspandeasca.

Factori de risc

Unii oameni sunt expusi unui risc mai mare de aparitie a acarienilor de fata decat altii. Printre aceste persoane se numara cei cu afectiuni ale sistemului imunitar, cum ar fi HIV sau SIDA.

De asemenea, medicamentele precum chimioterapia sau steroizii topici pot afecta raspunsul imunitar si te pot expune unui risc mai mare de crestere excesiva a parazitului.

Alti factori de risc ai demodicozei sunt:

  • Varsta: de obicei, demodicoza nu apare inainte de 40 de ani si este mult mai frecventa in randul batranilor.
  • Sex: barbatii au un risc mai mare decat femeile sa se confrunte cu cresterea excesiva a Demodex folliculorul.

Diagnosticare

Nu trebuie sa mergi la medic decat daca ai simptome. Medicul poate sa diagnosticheze acarienii fetei pe baza aspectului pielii tale. Demodicoza provoaca adesea o stralucire alba a pielii. Daca esti consultat pentru cresterea excesiva a acestora, medicul poate razui usor celulele pielii dintr-o zona uleioasa a fetei, cum ar fi din jurul nasului sau al gurii, un teren propice de hranire pentru acarienii fetei. Alternativ, medicul poate preleva tesut, realizand ceea ce se numeste biopsie standardizata a suprafetei pielii. Probele sunt apoi examinate la microscop, iar acarienii sunt numarati pentru a vedea daca sunt mai multi decat este considerat normal.

Tratament pentru Demodex folliculorul

Este mai probabil ca acarienii Demodex folliculorum sa apara pe fata. Acest lucru poate face tratamentul mai dificil, deoarece pielea fetei este foarte sensibila. Medicul poate recomanda tratament cu anumite creme care sunt insecticide topice, ce pot pot ucide acarienii si, prin urmare, le pot reduce numarul. De asemenea, medicul poate prescrie administrarea de antibiotic, topic sau oral.

Medicul poate aplica pe fata ta, de asemenea, o solutie de alcool cu ā€‹ā€‹concentratie mare. Acest lucru aduce acarienii Demodex la suprafata, pentru ca mai apoi, sa poata fi aplicate substante care ucid acarienii si trateaza afectiunea.

Pentru persoanele care au un sistem imunitar sever slabit, un medic le poate prescrie ivermectina.

Prevenire Demodex folliculorum

Exista si cateva masuri preventive pe care le poti lua acasa, printre care:

  • Curata-ti fata de doua ori pe zi, cu un demachiant delicat.
  • Spala-ti pleoapelor cu sampon pentru copii.
  • Evita demachiantele pe baza de ulei si machiajul pe baza de grasimi, care pot oferi ā€žhranaā€ suplimentara acarienilor.
  • Realizeaza o exfoliere o data sau de doua ori pe saptamana, pentru a indeparta celulele moarte ale pielii.
  • Mentine pielea curata si uscata si adopta o buna igiena, pentru a ajuta la reducerea numarului de acarieni.
  • Evita, pe cat posibil, sa iti zgarii sau iti freci fata.

Nu iti poti spala sau curata toti acarienii Demodex, dar este posibil sa poti ajuta la prevenirea infestarii, mentinandu-ti pielea curata. Acest lucru elimina sebumul suplimentar si celulele moarte ale pielii, cu care se hranesc acarienii.

In ceea ce priveste evolutia demodicozei, aceasta depinde de cauza. Daca ai o afectiune care provoaca imunodeficienta, demodicoza poate aparea in mod repetat.

Surse:

www.healthline.com

my.clevelandclinic.org

www.verywellhealth.com

www.medicalnewstoday.com