Diabetul este o boală metabolică de tip cronic, larg răspândită în populația întregii lumi, care afectează modul în care corpul procesează glucoza, generând niveluri ridicate ale acesteia în sânge (hiperglicemie). Această afecțiune complexă nu se manifestă doar prin tulburări de sinteză și reglare a insulinei, ci are implicații importante asupra întregului tău organism și funcțiilor sale de bază. Pe măsură ce glucoza din sânge rămâne constant ridicată, pot apărea diferite complicații cardiovasculare, renale, oculare sau neurologice.
Printre aceste complicații, se numără și piciorul diabetic. Acesta reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile aspecte pentru o persoană cu diabet, întrucât semnifică progresia bolii și/sau gestionarea sa necorezpunătoare. Neuropatia diabetică și boala arterială periferică sunt principalii responsabili pentru afectarea la acest nivel, transformând o mică rană sau o simpă amorțeală într-o potențială urgență medicală.
Astfel, citește mai multe despre piciorul diabetic în cele ce urmează și află de ce se produce această complicație, cum se manifestă, prin ce modalități se poate depista, precum și ce tratament este eficient pentru încetinirea progresiei bolii și recuperarea stării de bine.
Ce este piciorul diabetic?
Piciorul diabetic reprezintă, practic, o consecință (sau o complicație) a diabetului. Un set complex de procese patologice afectează în periferie (mai precis, la nivelul membrelor inferioare ale persoanelor în cauză), printr-un efect în cascadă determinat de doi factori principali:
- Neuropatie diabetică (deteriorarea nervilor periferici) – provoacă o senzaÈ›ie iniÈ›ială de amorÈ›eală È™i, ulterior, percepÈ›ia se pierde, astfel încât nu mai simÈ›i o rană sau o problemă la acel nivel;
- Arteriopatie diabetică (boala arterială periferică) – reduce fluxul sanguin periferic, încetineÈ™te procesul de vindecare È™i, astfel, înrăutățeÈ™te leziunile, ducând la picior diabetic infectat sau picior necrozat.
Aproximativ 15% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta ulcerații la picioare sau degete, sub forma piciorului diabetic.
Precum a fost menționat și anterior, din cauza neuropatiei, aceste leziuni pot trece neobservate și, astfel, pot încuraja formarea unor infecții care, netratate, pot progresa rapid către complicații severe, precum gangrena. Uneori, poate fi necesară amputatia piciorului diabetic.
Simptomele piciorului diabetic (de ce se umfla piciorul drept sau stâng)
Există mai multe manifestări, majoritatea vizibile, care pot sugera prezența unei complicații de tip picior diabetic:
- Orice schimbări ale pielii sau unghiilor – tălpi galbene, roșeață pe picioare (sau picioare roșii și umflate în general), picior vânăt, deget înnegrit la picior, degete roșii la picioare sau alte răni diabetice la picior;
- Sângerări frecvente – ca urmare a leziunilor ulceroase;
- Scurgeri de lichid sau puroi – din cauza prezenței infecției persistente;
- Miros urât – asociat infecției;
- Durere a piciorului – până în momentul pierderii sensibilității;
- Umflături – un picior rece È™i unul cald (È™i unul umflat, unul normal).
Alte semne sugestive includ:
- Aspectul piciorului de uscat și crăpat;
- Îngroșarea și îngălbenirea unghiilor – diagnostic diferențial cu micoza piciorului;
- Infecții fungice – încurajate de afectarea circulației locale și prezența infecției;
- Pierderea părului de pe degetele de la picioare;
- Modificări ale formei picioarelor;
- Senzații de furnicături, arsuri sau pierdere a capacității de a simți temperatura (evoluție progresivă).
Întrucât timpul este un factor important în salvarea țesuturilor afectate, este esențial să consulți medicul imediat ce observi oricare dintre aceste semne și simptome ale piciorului diabetic. Astfel, vei afla de ce se umflă piciorul drept și cel stâng nu, precum și ce semnificație au toate manifestările.
👉 Unele simptome pot fi comune mai multor afecțiuni. Cu toate că recomandăm să apelezi la un medic în cazul oricărui simptom suspect, poți citi mai multe și în sectiunea de noutati până aștepți momentul programării.
Riscurile principale pentru piciorul diabetic
Aproximativ jumătate din persoanele cu diabet vor suferi, la un moment dat, de o formă de deteriorare nervoasă sau vasculară. Acestea reprezintă principalele riscuri pentru dezvoltarea piciorului diabetic.
Nervii periferici (de la nivelul picioarelor) sunt cei mai frecvent afectați, iar neuropatia diabetică poate provoca:
- Pierderea treptată a sensibilității (capacității de a simți durerea, temperatura sau presiunea);
- Senzație de amorțeală, furnicături, dureri sau sensibilitate exagerată la atingere;
- Slăbiciune musculară la nivelul membrelor inferioare;
- Alte complicații grave.
Pe de altă parte, persoanele cu diabet sunt mai predispuse să dezvolte boli ale arterelor periferice, care afectează fluxul de sânge către picioare și picioare și, care, încurajează dezvoltarea piciorului diabetic. Circulația deficitară poate duce la:
- Vindecarea dificilă a rănilor;
- Creșterea riscului de infecții;
- Dezvoltarea ulcerațiilor;
- Posibilitatea apariției gangrenei;
- Risc crescut de amputație a piciorului.
Alți factori importanți care cresc riscul dezvoltării piciorului diabetic includ:
- Niveluri glicemice crescute și greu de controlat;
- Durată lungă a bolii de bază;
- Indice de masă corporală crescut;
- Vârsta de peste 40 de ani;
- Hipertensiune și hipercolesterolemie.
Complicațiile piciorului diabetic
Piciorul diabetic prezintă două complicații principale important de recunoscut și adresat medicului cât mai curând: gangrena piciorului și piciorul Charcot.
Gangrena piciorului
Această complicație apare ca urmare a opririi fluxului sanguin într-o zonă specifică a piciorului (ex: gangrenă deget picior), cu moartea țesuturilor de la acel nivel. Fără tratament prompt, gangrena piciorului (gangrena diabetică) este potențial fatală.
Semnele și simptomele sugestive includ:
Modificări semnificative ale culorii pielii – inițial, culori de la roșu la maro și, ulterior, invinețirea degetelor piciorului și aspect de
- picior negru și umflat din cauza necrozei;
- Semne locale – piele umflată, dureri severe sau pierderea sensibilității, piele rece la atingere, crepitaÈ›ii;
- Semne sistemice – frisoane, respiraÈ›ie accelerată, creÈ™terea frecvenÈ›ei cardiace, febră, pierderea poftei de mâncare È™i vărsături.
Piciorul Charcot
Piciorul Charcot este o complicație a neuropatiei diabetice ce presupune o afectare articulară severă, cu un colaps articular, modificări permanente ale structurii piciorului și un risc crescut de răspândire a infecției locale și de agravare a piciorului diabetic per total.
Semne timpurii inlcud:
- Durere în picior;
- Modificări de culoare ale piciorului – roșeață sau depigmentare (pete pe picioare de la diabet) în zonele piciorului afectate;
- Umflătură;
- Senzație de căldură în talpa piciorului sau chiar intensă, de arsuri la degetele de la picioare.
Metode de diagnostic pentru piciorul diabetic
Pentru a putea obține un diagnostic de certitudine al piciorului diabetic, pe lângă preluarea istoricului medical al pacientului și efectuarea unui examen fizic local, se pot adăuga următoarele teste:
- Testare cu monofilament – metodă simplă de evaluare a sensibilității tactile (în cazul neuropatiei diabetice); un fir subÈ›ire de nailon este atins pe diferite zone ale piciorului, verificând capacitatea pacientului de a simÈ›i atingerea uÈ™oară; astfel, indică potenÈ›iale pierderi de sensibilitate È™i progresie a neuropatiei;
- Teste senzoriale – măsoară răspunsul nervilor la senzaÈ›ii vibratorii È™i schimbări de temperatură, evaluând funcÈ›ionalitatea sistemului nervos periferic printr-o metodă neinvazivă;
- Studii de conducere nervoasă – măsoară viteza transmiterii semnalelor electrice la nivel nervos; prin utilizarea unor electrozi, se generează impulsuri electrice mici ce identifică întârzieri sau blocaje în transmiterea semnalelor È™i, astfel, evidenÈ›iază gradul de deteriorare neurologică;
- Electromiografie – test ce evaluează activitatea electrică a mușchilor și, astfel, ajută la identificarea problemelor musculare sau nervoase;
- Teste autonome – monitorizează modificări ale tensiunii arteriale în diferite poziÈ›ii È™i, totodată, evaluează afectarea sistemului nervos autonom.
Fiecare test diagnostic folosit în proces oferă informații valoroase pentru medicul ce realizează diagnosticarea piciorului diabetic. Desigur, există situații în care, înainte de toate, este importantă testarea bolii de bază (diabetul) în cazul în care nu a fost depistată anterior, iar piciorul diabetic este primul semn adresat medicului.
👉 Nu ești sigur ce medic ți se potrivește? Contactează-ne și te vom îndruma către specialitatile potrivite cazului tău.
Tratamentul piciorului diabetic
În funcție de tabloul clinic și de momentul diagnosticării afecțiunii, tratamentul piciorului diabetic poate fi unul complex, ce include:
- Proceduri de bază – presupun curățarea profesională a rănii și îndepărtarea țesuturilor moarte sau infectate (tratamentul piciorului necrozat), drenarea fluidelor sau a puroiului din ulcerații (tratamentul ulcerațiilor piciorului) și aplicarea de pansamente speciale care absorb excesul de fluid, protejează rana și facilitează vindecarea;
- Tratament topic È™i medicamentos – prescrierea de antibiotice pentru picior diabetic (oral sau intravenos);
- Măsuri adiÈ›ionale – reducerea presiunii pe piciorul afectat prin utilizarea cârjelor sau scaunului cu rotile;
- Chirurgia piciorului diabetic – în cazuri de pierdere severă a È›esutului È™i pericol de extindere a infecÈ›iei È™i ameninÈ›are a vieÈ›ii, se recomandă amputarea.
Pentru tratamentul corect al piciorului diabetic, este necesară o echipă medicală multidisciplinară, formată dintr-un medic endocrinolog, diabetolog, chirurg, dar și de recuperare medicală (fizioterapeut).
👉 Medicii potriviti sunt cheia către un diagnostic rapid și adecvat și un tratament complet și corect. Nu mai aștepta și contactează-ne în caz de nevoie!
Obiectivele principale sunt cele de oprire a progresiei bolii, gestionare a simptomelor, restabilire, pe cât de mult posibil, a funcționalității și prevenirea complicațiilor ulterioare.
Prevenția complicațiilor piciorului diabetic
Strategiile esențiale de prevenție includ măsuri precum:
- Gestionarea terapeutică adecvată – menținerea unui control glicemic strict și monitorizarea regulată a sănătății piciorului și generală, prin efectuarea de controale periodice cu medicul endocrinolog, diabetolog și chirurg (în caz de nevoie);
- Adoptarea unui stil de viață sănătos – compus dintr-o dietă echilibrată, realizarea exercițiilor fizice în mod periodic, renunțarea la fumat, îngrijirea zilnică a picioarelor conform indicațiilor medicului și respectarea controalelor;
- Rutină preventivă – formată din examinare zilnică (acasă) și periodică (la cabinet, de către medic), spălare cu apă călduță, uscare atentă, hidratare, purtarea încălțămintei potrivite (să nu fie strânsă și să permită piciorului să respire);
- Observarea semnalelor de alarmă – răni care nu se vindecă, umflături, roÈ™eață intensă sau colorare în maro-negru, lichid purulent cu miros neplăcut, dureri sau, din contră, pierderea sensibilității.
În concluzie, piciorul diabetic este o complicație posibilă a diabetului, însă nu una obligatorie. Astfel, în loc să existe o teamă permanentă asupra acestuia, ar trebui să fie înlocuită cu grijă și responsabilitate. Prin monitorizare constantă a ambelor picioare, aplicarea măsurilor de prevenție, asigurarea unui diagnostic rapid și corect prin programarea unei consultații medicale și respectarea indicațiilor medicului, poți menține sănătatea picioarelor tale chiar și în prezența unei afecțiuni complexe precum diabetul.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21510-diabetic-feet
https://www.cdc.gov/diabetes/diabetes-complications/diabetes-and-your-feet.html
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/amputation-and-diabetes/art-20048262
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/diagnosis-treatment/drc-20371587