Acneea este o patologie a pielii care afecteaza milioane de oameni de toate varstele din intreaga lume. Indiferent daca esti adolescent sau adult, lupta cu acneea poate fi o experienta frustranta si deseori dureroasa, atat fizic, cat si emotional. Acneea nu doar ca influenteaza aspectul pielii, dar poate avea si un impact semnificativ asupra stimei de sine si a increderii in sine.
Citeste in continuare si descopera sfaturi despre cum sa ameliorezi acneea si afla care sunt cele mai populare mituri. Nu esti singur in aceasta lupta care poate fi castigata prin adoptarea masurilor potrivite.Â
- Ce este acneea?
- Cauzele acneei
- Tipuri de acnee
- Diagnosticul acneei
- Tratament pentru acnee – produse pentru acnee
- Cum sa previi aparitia acneei
- Mituri despre acnee
Ce este acneea?
Acneea este o afectiune inflamatorie a pielii. Aceasta se poate manifesta in diferite moduri specifice fiecarei persoane. Astfel, pe piele pot fi observate urmatoarele:
- comedoane sau puncte albe (pori obturati inchisi);
- comedoane sau puncte negre (pori obturati deschisi);
- papule (mici umflaturi rosii si dureroase);
- pustule (mici umflaturi rosii, care prezinta un punct galben de puroi in centru, cosuri);
- noduli (cosuri sub piele).
Exista anumite regiuni ale corpului care sunt predispuse la a dezvolta acnee. Acestea sunt:
- fruntea;
- toracele anterior si posterior;
- umerii;
- sanii (cosuri pe sani).
Cauzele acneei
Mecanismul de aparitie al acneei consta in obstructia foliculilor de par. S-a observat ca la persoanele predispuse la acnee, activitatea glandelor sebacee este foarte crescuta (hiperseboree). Pe perioada pubertatii, sinteza hormonala este mai crescuta si favorizeaza activitatea glandelor sebacee. Astfel, sebumul in exces, impreună cu celulele moarte de la nivelul pielii se acumuleaza la nivelul foliculilor pilosi, cauzand blocarea acestora. In acest mod, se creeaza un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriana. Cel mai adesea, la nivelul formatiunilor specifice acneei se poate evidentia bacteria Propionibacterium acne Procesul de formare al cosurilor este puternic influentat de:
- hormoni (perioada pubertatii, tulburari ale ciclului menstrual);
- dieta (alimentele bogate in carbohidrati, dulciuri);
- unele medicamente (contraceptive orale);
- predispozitia genetica;
- situatiile stresante;
- privarea de somn;
- unele produse cosmetice (cu textura bogata, grasa, comedogenice);
- poluarea.
👉 Somnul este foarte important pentru sanatatea intregului organism. Daca nu dormi suficient, citeste articolul Stres, insomnie, anxietate: afla ce poti sa faci pentru un tratament corect si descopera cum sa te odihnesti corespunzator in fiecare noapte.Â
Tipuri de acnee
Persoanele care se confrunta cu acnee prezinta diferite particularitati. Unele persoane pot prezenta:
- forma comedoniana – sunt predominante comedoanele (punctele albe sau punctele negre);
- forma inflamatorie – majoritare sunt papulele si pustulele (acnee papulo-pustuloasa);
- forma mixta – sunt prezente atat comedoane, cat si pustule intr-o proportie aproape egala.
Acnee juvenila
Acneea juvenila este o forma comuna de acnee care apare in special in perioada pubertatii, cand corpul trece prin schimbari hormonale semnificative. Aceasta afectiune cutanata se manifesta prin diverse tipuri de leziuni, cum ar fi puncte negre, puncte albe, cosuri. Frecvent, este localizata la nivelul fetei (frunte, obraji) si in unele cazuri apare si la nivelul toracelui sau altor zone ale corpului (acnee corporala). Pot fi observate si cosuri in zona barbiei.
In cele mai multe dintre situatii, acneea juvenila se amelioreaza in jurul varstei de 20-25 de ani, cand nivelul hormonal atinge valori constante. Chiar si asa, pot exista situatii in care tratamentul este necesar si la varsta adulta.
Acnee hormonala
Acneea hormonala este un tip de acnee care apare in principal din cauza fluctuatiilor hormonale din organism. Este frecvent intalnita atat la adolescenti, cat si la adulti. Aceasta este o forma de acnee la adulti, care apare preponderent la femei.
👉 Daca te confrunti cu acneea hormonala, este important de stiut cauza exacta, pentru ca medicul sa prescrie tratamentul adecvat. In astfel de situatii, medicul poate recomanda efectuarea unui Pachet evaluare hormonala.Â
Aceasta forma de acnee este caracteristica urmatoarelor perioade:
- pubertatea;
- ciclul menstrual;
- sarcina;
- sindromului ovarelor polichistice;
- menstruatia.
Acnee vulgara
Acneea vulgara este cea mai comuna forma de acnee. Persoanele care sunt diagnosticate cu acnee vulgara prezinta toate formele de leziuni: comedoane, papule, pustule. Desi este frecvent intalnita la adolescenti, si adultii sau bebelusii se pot confrunta cu acneea vulgara.
Deseori, acneea vulgara poate fi confundata cu acneea fungica. Aceasta prezinta aceleasi caracteristici ale leziunilor, la care se adauga pruritul (senzatia de mancarime). Cauza acneei fungice este reprezentata de infectia cu ciuperca Malassezia.
👉 Malassezia este o ciuperca ce cauzeaza dermatita seboreica. Descopera in ce consta aceasta afectiune si cum poate fi ameliorata din articolul Dermatita seboreica: simptome, cauze, diagnostic, tratament.
Acnee chistica
Acneea chistica se caracterizeaza prin leziuni chistice, de dimensiuni crescute. Acestea sunt cunoscute drept cosuri sub piele si sunt de cele mai multe ori dureroase. Chiar daca nu este o afectiune care pune viata in pericol, daca nu este tratata corespunzator, poate determina cicatrici permanente, inestetice (semne de la cosuri).
Cele mai multe cazuri de acnee chistica sunt intalnite la adulti, in special la femei. Aceasta poate aparea ca urmare a fluctuatiilor hormonale, dar poate fi favorizata si de dieta, anumite medicamente sau factori genetici.
Diagnosticul acneei
Stabilirea diagnosticului se face de catre medicul dermatolog. In cadrul consultatiei, medicul examineaza cu atentie aspectul pielii si analizeaza leziunile prezente. In plus, ia in considerare si informatiile oferite de pacient despre:
- debutul leziunilor;
- factorii precipitanti sau care amelioreaza aparitia cosurilor;
- tratamentele urmate;
- modul in care pielea reactioneaza la diferite substante.
In cazuri severe, medicul poate indica si efectuarea anumitor investigatii. Astfel, pot fi efectuate culturi bacteriene pentru a identifica bacteria care se regaseste la nivelul leziunilor specifice acneei. Dupa identificarea bacteriei se poate concepe chiar si un vaccin pentru a ajuta sistemul imunitar sa sintetizeze anticorpi, cu scopul de a favoriza vindecarea leziunilor.
Tratament pentru acnee – produse pentru acnee
Tratamentul utilizat in cele mai multe cazuri pentru ameliorarea acneei este cel topic. Acesta se gaseste sub forma de produse pentru acnee. Nu exista cel mai bun tratament pentru acnee sau cele mai bune produse pentru acnee, ci cel mai bun tratament pentru tine. Asadar, pentru formele usoare si moderate de acnee sunt recomandate urmatoarele:
- acidul salicilic (solutii de curatare, seruri, lotiuni);
- acidul azelaic.
In cazurile severe de acnee sunt indicate:
- peroxidul de benzoil (adesea, intalnit drept crema pentru cosuri);
- retinoizii topici (isotretinoin – regasit in farmacii sub forma de crema pentru acnee sau pastile antiacnee);
- antibiotice (topic – crema cu antibiotic pentru cosuri sau oral);
- contraceptive orale.
Exista si anumite proceduri cosmetice si dermatologice care si-au dovedit eficienta in tratarea acneei. Printre acestea se afla:
- eliminarea profesionala a comedoanelor prin evacuarea sebumului in exces prin manevre manuale sau mecanice, urmata de proceduri cu rol antiinflamator, antiseptic si cicatrizant
- microdermabraziunea (implica o curatare profunda a pielii);
- peeling chimic (curatarea pielii printr-o exfoliere blanda);
- terapia cu laser (stimuleaza regenerarea si reduce aspectul cicatricilor).
Tratament naturist pentru cosuri
Exista o varietate de tratamente naturiste utilizate in tratarea acneei. Cu toate acestea, este important a consulta medicul dermatolog pentru a determina care este cea mai potrivita abordare terapeutica pentru fiecare. O persoana prezinta caracteristici proprii ale tenului, astfel ca este necesara o schema terapeutica personalizata conform propriilor nevoi.
In ceea ce priveste optiunile naturiste indicate pentru reducerea inflamatiei specifice acneei, acestea includ:
- uleiul de arbore de ceai – are efect antibacterian si antiinflamator, dar in cantitate crescuta poate irita pielea;
- argila – absoarbe excesul de sebum si impuritatile de la nivelul pielii fara a usca pielea;
- gelul de aloe vera – are proprietati antiinflamatoare si calmante;
- apa termala – are un efect calmant si antiinflamator, hidrateaza si tonifica pielea.
Cum sa previi aparitia acneei
Adoptarea unei rutine de ingrijire a pielii te poate proteja de aparitia acneei si de efectele sale nedorite. Pentru o piele sanatoasa, specialistii recomanda urmatoarele sfaturi:
- curatarea fetei cu un gel de curatare bland, noncomedogenic;
- spalarea tenului cu apa calduta sau rece, dar nu fierbinte (deoarece usuca pielea);
- utilizarea produselor cosmetice noncomedogenice;
- evitarea fondului de ten si a pudrei sau optarea pentru produse noncomedogenice;
- alegerea unor cosmetice care contin ingrediente cat mai naturale, fara parfum, parabeni;
- protejarea pielii de efectele soarelui prin aplicarea corecta si corespunzatoare a unui produs de protectie solara cu SPF crescut;
- evitarea atingerii fetei fara a spala mainile inainte;
- utilizarea unui gel de dus pentru cosuri pe spate;
- adoptarea unei diete echilibrate, cu cat mai multe legume si fructe crude;
- hidratarea optima si consumul redus sau chiar deloc de sucuri dulci sau carbogazoase.
👉 Pielea uscata nu doar ca are un aspect estetic neplacut, dar predispune si la crapaturi sau alte leziuni ce creeaza disconfort. Citeste mai multe despre cum poti gestiona pielea uscata.Â
Daca te confrunti cu acneea sau esti predispus la a dezvolta cosuri, este important a mentine o igiena corecta si un stil de viata cat mai echilibrat. Daca modificarea obiceiurilor zilnice nu amelioreaza acneea, este indicat a merge la medicul dermatolog. Acesta oferă sfaturi personalizate, ce au rolul de a ajuta pacientul sa aiba o piele sanatoasa si radianta.
Mituri despre acnee
Acneea este o afectiune atat de raspandita, incat inevitabil au aparut si multe mituri referitoare la cosuri. Principalele mituri sunt:
- Acneea apare doar la adolescenti.
Fals. Acneea este mai frecventa la adolescenti, dar se poate manifesta la orice varsta, chiar si la adulti.
- Soarele usuca cosurile.
Fals. Expunerea la soare poate ameliora pentru o scurta perioada de timp aspectul leziunilor acneice. Insa, pe termen lung, agraveaza acneea.
- Stoarcerea cosurilor promoveaza vindecarea.
Fals. Prin stoarcerea cosurilor reactia inflamatorie se accentueaza. In plus, se pot produce microleziuni ale pielii, care pot agrava acneea si cresc riscul de infectie. Astfel, este indicat a evita stoarcerea cosurilor si a lasa leziunile specifice sa se vindece in mod natural.
- Sapunul antibacterian contribuie la vindecarea acneei.
Fals. Sapunul antibacterian poate conduce la uscarea pielii, fiind foarte agresiv cu pielea. Persoanelor cu acnee le este recomandat a utiliza un gel de curatare bland, cu o textura lejera si care sa nu irite pielea.
- Acneea este contagioasa.
Fals. Acneea nu este contagioasa. Chiar si bacteria specifica cazurilor de acnee, Propionibacterium acnes, se afla in mod normal pe pielea fiecarei persoane.
Acneea poate reprezenta o provocare pentru multe persoane si este o afectiune care se poate vindeca prin implementarea unui plan corespunzator de tratament si multa rabdare. Mergi cu incredere la medicul dermatolog si afla cum scapi de acnee si care sunt cele mai potrivite recomandari pentru tine. Respecta indicatiile medicului si bucura-te de o piele sanatoasa si frumoasa.Â
Bibliografie:
- www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/diagnosis-treatment/drc-20368048, accesat la data 05.06.2024;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12233-acne, accesat la data 05.06.2024;
- www.niams.nih.gov, https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne, accesat la data 05.06.2024.