Deficienta DAO sau boala cu o suta de masti

Ai iesit cu prietenii in oras si ti s-a facut pofta de un desert cu ciocolata, o placinta cu branza sau un pahar de vin dar eziti sa dai curs tentatiei ? Si asta pentru ca nu ar fi prima oara cand ar trebui sa o iei la goana spre casa din cauza tulburarilor digestive, durerilor de cap, mancarimilor de piele sau altor neplaceri?
Poate ai crezut ca este vorba de o alergie sau o toxiinfectie alimentara, insa de multe ori, vinovata de aceste inconveniente pare sa fie o molecula infima, diaminoxidaza sau mai pe scurt, DAO, enzima direct implicata in eliminarea histaminei prezente in alimente.
Din acest articol poti afla:

  • Ce este histamina si ce legatura are cu alimentele pe care le consumi
  • Ce este diaminoxidaza si cum ajunge ea sa provoace simptome care mimeaza alergiile
  • Ce simptome apar in caz de deficienta DAO si cum sa le previi si tratezi

Histamina – o buturuga mica care rastoarna carul mare

Histamina este renumita ca provoaca disconfort si neplaceri, mai ales cand vine vorba de alergii. De fapt, histamina nu este intotdeauna personajul negativ, ea este o substanta cheie si indeplineste functii importante in organism, fiind esentiala pentru sistemul nostru imunitar, este considerata unul dintre cei mai importanti mediatori ai alergiei si inflamatiei. De asemenea este implicata in comunicarea de la celula la celula, mentinerea echilibrului somn-veghe, secretia de acid gastric, termoreglarea, controlul cardiovascular hormonal si procesele neurocognitive. Ai nevoie de ea pentru a supravietui. Inflamatia declansata de histamina ajuta la combaterea agentilor patogeni si a toxinelor care intra in organism.
Histamina este de doua tipuri, endogena si exogena. Cea endogena este produsa si stocata de celulele imune numite mastocite, de celulele bazofile din sange si de neuronii histaminergici, iar cea exogena este de provenienta externa, se regaseste in mod natural in multe alimente sau bauturi, fiind produsa de niste bacterii care descompun un aminoacid comun, numit histidina.
Desi este indispensabila desfasurarii vietii, excesul de histamina din corp poate avea efecte patogene si este raspunzator de multe manifestari persistente si neplacute, cu care ne confruntam atunci cand avem o tulburare metabolica numita tulburare metabolica numita Intoleranta la histaminahistamina, in special, pe cea provenita din dieta, exogena.
Degradarea histaminei in exces din organism se produce prin actiunea a doua enzime – Diaminooxidaza (DAO) si HNMT. DAO are rolul cel mai important cand vine vorba de histamina exogena din alimente sau histamina aflata in afara celulelor (extracelulara), pe cand HNMT actioneaza degradand histamina intracelulara.

Cum ajunge histamina in alimente?

Bacteriile sunt peste tot – miliarde de saculeti incarcati cu material genetic care produc un arsenal de proteine si enzime care le ajuta sa supravietuiasca mediului ostil si sa se inmulteasca. Unele dintre ele sunt implicate in fermentarea vinului, de exemplu, sau degradarea alimentelor si transforma cu ajutorul enzimei decarboxilaza o proteina – histidina – in histamina.
Asadar, produsele alimentare fermentate, maturate, cum ar fi branza, drojdia, vinul, otetul, mancarea reincalzita pot contine cantitati mai mari de histamina. La fel si pestele sau unele salamuri, daca nu sunt proaspete, pot contine histamina in concentratii crescute.
Dar histamina se afla si in unele fructe cum ar fi avocado sau citrice, in rosii sau ciocolata.
Prin urmare, nu este ceva complicat sa ajungi sa consumi histamina, odata cu tot felul de meniuri, bauturi si degustari, unele delicioase si altele care par chiar sanatoase.

Cauzele deficientei DAO

In mod normal, corpul nostru este inzestrat cu un mecanism vigilent de aparare, deoarece mucoasa care tapeteaza intestinul este capabila sa elibereze enzima DAO (diaminoxidaza) cu rolul de a degrada histamina, impiedicand absorbtia acesteia in fluxul sanguin.
Cu toate acestea, la unii oameni, intestinul nu este capabil sa descompuna histamina acumulata, suficient de repede si excesul va fi absorbit, acumulandu-se in fluxul sanguin si de acolo, in tesuturi.
Cauzele sunt multiple, cel mai frecvent este vorba de o deficienta genetica a DAO, ceea ce inseamna ca, pur si simplu, din constructie, unii oameni nu pot produce cantitati suficiente de enzima sau produc o enzima „ mai lenesa”. S-au identificat practic patru polimorfisme (variante) ale genei care codifica enzima DAO (AOC), asociate cu deficienta DAO si care pot fi depistate astazi simplu, printr-un test genetic de saliva.
Dar nu trebuie omise nici alte cauze, secundare, ale deficientei DAO, de exemplu daca celulele intestinale sunt inflamate, distruse sau lezate (prin boli autoimune, boli inflamatorii, cancer, rezectii intestinale, iradiere, etc) nu mai pot produce enzima DAO, deci histamina din alimente nu mai poate fi degradata corespunzator.
De asemenea, exista medicamente, unele frecvent folosite, care pot interfera cu activitatea DAO, reducandu-i eficienta (de exemplu unele antiinflamatorii, antiastmatice, antiaritmice cardiace sau antibiotice).
Otravirea cu metale grele (cum ar fi toxicitatea cuprului sau otravirea cu plumb) poate afecta functionarea enzimei DAO, dar si alte tulburari sau dezechilibre hormonale.
Cauzele deficientei DAO:

  • Mutatii genetice care afecteaza capacitatea organismului de a produce DAO sau de a utiliza cofactorii sai (vitamina C, bitamina B sau cupru)
  • Consumul excesiv de alcool
  • Cresterea excesiva a bacteriilor care se gasesc in mod normal in intestine sau sindromul intestinului permeabil
  • Consumul de cantitati mari de alimente bogate in histamina
  • Dezechilibre hormonale
  • Anumite tipuri de medicamente care functioneaza ca blocante DAO (inclusiv medicamente precum clorochina, izoniazida si verapamilul)
  • Tulburari gastrointestinale cronice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS), boala Crohn sau colita ulceroasa
  • Otravirea cu metale grele (cum ar fi toxicitatea cuprului sau otravirea cu plumb)

In acest fel, daca avem un deficit de DAO, se produce o absorbtie si o acumulare crescuta de histamina in corpul nostru, ceea ce provoaca aparitia diferitelor simptome legate de inflamatie, cum ar fi dureri de cap, disconfort gastro-intestinal si mancarime, printre multe alte manifestari.
Aceasta tulburare metabolica este denumita Intoleranta la histamina, dar de fapt, o putem considera o “supraincarcare” cu histamina a organismului si este cauzata de o disfunctie sau deficienta a enzimei DAO.

Simptomele deficientei DAO

Cele mai frecvente simptome sunt urmatoarele:

  • Migrena: 87% dintre pacientii cu o deficienta a acestei enzime o sufera. Si alte dureri de cap, ameteli pot fi produse de intoleranta la histamina.
  • Tulburari gastro-intestinale: intestin iritabil, constipatie, diaree, satietate, flatulenta sau senzatie de balonare.
  • Tulburari dermatologice: psoriazis, atopie si piele uscata.
  • Dureri musculare, articulare si oboseala cronica.
  • In copilarie si adolescenta este legata de tulburarea de hiperactivitate (ADHD).
  • Probleme respiratorii: astm bronsic, respiratie suieratoare.

Diagnostic

In urma cu cativa ani, singura modalitate de a diagnostica deficitul de DAO era printr-o anamneza (discutie cu medicul) completa a pacientului. Cand cel putin doua dintre simptomele tipice ale acumularii de histamina coincid si pacientul prezinta ameliorare daca alimentele bogate in histamina sunt excluse din alimentatie sau dupa administrarea de suplimente de DAO, ipoteza ca pacientul a suferit intoleranta la histamina din cauza deficientei de DAO era confirmata definitiv.
Dar astazi, odata cu progresele clinice si stiintifice, acest deficit poate fi diagnosticat obiectiv prin intermediul variantelor genetice care codifica proteina DAO (gena AOC1) si care au o capacitate mai mica de metabolizare a histaminei.
In orice caz, este recomandabil sa se evalueze alti parametri, deoarece pot exista cazuri de deficienta secundara de DAO care nu s-ar reflecta in respectivul test ADN, chiar daca sunt minoritari. In aceste cazuri, deoarece biopsiile DAO intestinale nu au fost efectuate, ar fi inclusi si alti parametri analitici, cum ar fi activitatea DAO in plasma, histamina in plasma si histamina in urina de 24 de ore. Posibilitatea de aparitie a mastocitozei trebuie exclusa printr-o analiza a triptazei serice, precum si alergiile alimentare si/sau de mediu, folosind metodele obisnuite de diagnosticare pentru aceste cazuri.
Utilizarea unui jurnal alimentar s-a dovedit a fi utila pentru a evita consumul de alimente care provoaca aparitia simptomelor asociate cu deficitul de DAO.

Tratament

Tratamentul deficitului de DAO se bazeaza pe reducerea sau eliminarea alimentelor bogate in histamina, fie din cauza proceselor de deteriorare, precum carnea sau pestele, a proceselor de fermentatie, precum branza, fie din cauza ca alimentele contin in mod natural histamina, precum spanacul si citricele, alimente care elibereaza histamina, ca albusul de ou sau laptele si, in final, eliminarea consumului de alimente care pe langa continutul de histamina, pot bloca prin alte ingrediente enzima DAO, precum bauturile alcoolice.
S-a demonstrat ca o dieta in care aceste tipuri de alimente sunt eliminate amelioreaza simptomele asociate cauzate de histamina.
Intr-un studiu efectuat la pacienti dupa o dieta fara histamina, s-a observat ca a crescut nivelul DAO la 50% dintre cei care l-au urmat si ca 79% au prezentat o imbunatatire a simptomelor asociate intolerantei la histamina.
Un pas important in tratament il reprezinta suplimentele DAO (de exemplu DAOFood, DAOHead) care au ameliorat substantial pana la disparitie simptomele intolerantei la histamina. Un studiu efectuat pe 212 pacienti care au prezentat un diagnostic de migrena si deficit de DAO, supusi unei diete fara histamina timp de 3 luni si carora li s-a administrat un supliment DAO inainte de micul dejun, pranz si cina a avut rezultate semnificative, in concordanta cu alte cercetari in domeniu. Dupa 3 luni de tratament, 34,9% dintre pacienti au raportat o remisie completa a simptomelor, iar 35,8% au avut mai putine crize si de durata si intensitate diminuate.
Deficienta de DAO este de obicei tratata de medicii alergologi sau specialisti in diabet si nutritie, in colaborare, uneori, cu o echipa multidisciplinara in functie de simptomele predominante.
Suplimente de DAO sunt un pas important in tratarea tulburarii, dar este, de asemenea, important sa te asiguri ca ai o dieta echilibrata, astfel incat sa fii suficient de sanatos pentru a produce suficient DAO pe cont propriu.

Autor: Dr. Cornelia Paraschiv, Senior Medical Editor

Intrebari frecvente