Dishidroza: ce este, cauze, simptome si tratament

Dishidroza, cunoscuta si sub numele de eczema dishidrotica, este o afectiune a pielii care se manifesta prin aparitia unor vezicule pline cu lichid. Cel mai mare disconfort dat de vezicule este reprezentat de pruritul intens, adica de mancarime. Astfel, dishidroza poate transforma gesturile zilnice, altadata banale, in adevarate provocari. Pentru cei care traiesc cu aceasta afectiune, fiecare vezicula, senzatie pruriginoasa sau leziune care apare nu este doar un simplu simptom, ci reprezinta un disconfort care afecteaza calitatea vietii.

Descopera, in cadrul acestui articol, informatii utile despre dishidroza, ce este aceasta si ce poti face pentru ameliorarea manifestarilor acestei afectiuni.

Ce este dishidroza?

Dishidroza este o afectiune dermatologica cronica, ce afecteaza in special palmele si talpile. Se asociaza cu scaderea semnificativa a calitatii vietii, ca urmare a faptului ca interfereaza cu desfasurarea activitatilor zilnice obisnuite.

Termenul de „dishidroza” semnifica dificultate in a transpira si a fost atribuit acestei afectiuni in anul 1873. Chiar daca, initial, s-a crezut ca mecanismul patologic al aparitiei acestei patologii consta in obstructia ductelor glandelor sudoripare, studiile au evidentiat ca nu este asa. Ulterior, aceasta patologie a primit mai multe denumiri, precum:

  • pomfolix;
  • eczema dishidrotica;
  • eczema palmoplantara acuta.

Cercetatorii au descoperit ca aproximativ 3% din dermatozele ce apar sunt reprezentate de dishidroza. Aceasta apare mai des la femeile tinere, dar, cu toate acestea, nu au putut fi stabilite corelatii intre varsta sau gen.

Cauzele dishidrozei

Studiile efectuate nu au evidentiat o cauza exacta a aparitiei acestei patologii. Cu toate acestea, s-au observat unii factori de risc. Cel mai important este reprezentat de atopie. Aceasta consta intr-o predispozitie genetica spre a dezvolta diferite tipuri de alergii.

👉Alergiile sunt din ce in ce mai intalnite. Pentru a afla mai multe detalii despre alergii si cum pot fi ameliorate, citeste articolul Alergiile: cauze, manifestari, simptome, testare si cum le tratezi.

Alti factori de risc asociati cu dishidroza sunt reprezentati de:

  • fumat;
  • administrarea contraceptivelor orale, a acidului acetilsalicilic (aspirina);
  • expunerea la diferite tipuri de detergenti sau solventi;
  • alergii.

Persoanele predispuse la a dezvolta dishidroza prezinta urmatoarele caracteristici:

  • varsta intre 20-40 de ani;
  • gen feminin;
  • istoric medical personal sau in familie de eczema ori dermatita de contact;
  • administrarea de imunoglobuline;
  • dezvoltarea unei reactii alergice la contactul direct cu anumiti alergeni: cobalt, nichel (prezenti adesea in bijuterii).

👉 Eczema mai este cunoscuta si ca dermatita atopica. Aceasta afectiune este intalnita atat la copii, cat si la adulti. Afla mai multe despre aceasta afectiune dermatologica, din articolul Dermatita atopica (eczema): cauze, simptome, complicatii, analize medicale.

Simptomele dishidrozei

Dishidroza nu se caracterizeaza printr-o multitudine de simptome, dar cele prezente sunt asociate cu un disconfort semnificativ. Manifestarile tipice includ:

  • eruptii veziculare (basici) la nivelul palmelor, al talpilor si al zonelor laterale de la degete;
  • eruptii majoritar simetrice;
  • dimensiunea veziculelor este de 1-2 milimetri;
  • prurit (mancarime) ce se manifesta inainte de aparitia veziculelor, dar si asociat cu prezenta acestora;
  • senzatie de arsura sau durere la nivelul veziculelor.

Este important de mentionat ca veziculele din dishidroza involueaza, pana la disparitie, in descurs de 2-3 saptamani de la debut. In locul acestora, tegumentul capata un aspect descuamat (pielea se exfoliaza).

Un alt aspect caracteristic pentru dishidroza consta in faptul ca pot avea loc recidive ale bolii. Astfel, in cele mai multe dintre cazuri, chiar daca veziculele se vindeca, acestea pot reaparea. In prezent, nu se cunosc foarte multe informatii despre cauza recidivelor, dar s-a observat ca exacerbarea simptomelor este mai des intalnita primavara si toamna.

Complicatiile in dishidroza palmara si plantara

Cea mai frecventa complicatie intalnita la veziculele din dishidroza este reprezentata de infectie. Ca urmare a pruritului intens, leziunile de grataj (prin scarpinare) apar frecvent, iar in lipsa unei igiene optime, zona se infecteaza. In astfel de situatii, este necesara administrarea unui tratament antibiotic.

Pot exista si situatii cand dishidroza se agraveaza, iar veziculele se extind. Insa, chiar si in astfel de cazuri, veziculele nu apar in alte zone ale corpului si se limiteaza la palme si talpi.

Diagnosticul dishidrozei

Diagnosticarea este un proces care se realizeaza de catre medicul dermatolog. In timpul consultatiei, medicul examineaza cu atentie leziunile. Ulterior, iti poate adresa intrebari, pentru a afla mai multe informatii despre simptomele pe care le ai. Astfel de intrebari pot fi:

  • Cand au aparut simptomele?
  • Care sunt factorii care influenteaza simptomele?
  • Ce tratamente au fost administrate pana in prezent?
  • Ce alergii au fost diagnosticate pana in prezent?
  • Ce alte afectiuni dermatologice au fost diagnosticate pana in prezent?
  • Exista membri ai familiei care au alergii sau afectiuni dermatologice?

Pentru o evaluare completa a starii de sanatate, medicul poate recomanda si efectuarea unor investigatii, precum:

  • analizele de sange (hemoleucograma);
  • biopsiile;
  • testele pentru determinarea alergiilor.

👉 Hemoleucograma este una dintre cele mai recomandate analize medicale. Aceasta investigatie aduce o multitudine de informatii despre starea generala de sanatate a organismului. Afla din articolul Hemoleucograma completa ce este analiza si cat de utila este.

Tratamentul dishidrozei

In cazul in care te confrunti cu simptome specifice dishidrozei, este indicat a merge la medic in cel mai scurt timp. Dupa o atenta examinare a leziunilor, medicul iti poate prescrie tratamentul cel mai potrivit.

Ingrijirea pielii

Inainte de a merge la medic, poti aplica unele metode la indemana pentru ameliorarea simptomelor. Unele dintre acestea pot fi introduse in rutina zilnica, mai ales daca afectiunea persista pentru perioade lungi de timp. Printre cele mai eficiente practici care atenueaza intensitatea simptomelor se afla:

  • spalarea mainilor cu apa calduta si nu fierbinte;
  • mentinerea mainilor in apa rece pentru cateva minute;
  • aplicarea compreselor reci, timp de aproximativ 10 minute (reduce mancarimea);
  • evitarea manusilor si a sosetelor;
  • daca sosetele sau manusile sunt necesare, opteaza pentru produse confectionate din materiale naturale, care absorb umezeala: lana, bumbac;
  • usuca mainile si picioarele prin tamponare cu un prosop uscat, dupa fiecare spalare;
  • aplica unguente sau creme hidratante, pentru a evita uscarea pielii.

Aceste masuri pot ameliora simptomele, dar nu promit vindecarea acestora. Chiar daca sunt practici care te ajuta, nu neglija consultul medical si sfaturile primite de la specialisti. Daca observi orice modificare a aspectului pielii care nu se remite in cateva zile, programeaza-te cat mai repede la medic.

Medicamente

La ameliorarea simptomelor contribuie mult si tratamentul prescris de catre medic. Acesta poate recomanda atat tratamente topice (care se aplica local), cat si tratamente orale (pastile). In cele mai multe dintre situatii, tratamentele orale sunt rezervate cazurilor severe.

Corticosteroizi

Cel mai adesea, sunt prescrise tratamentele antiinflamatoare, de tipul corticosteroizilor. Cremele sau unguentele pe baza de corticosteroizi au o eficienta crescuta si reduc inflamatia rapid, ceea ce contribuie la o reducere semnificativa a disconfortului.

Imunosupresoare

Acest tip de medicamente poate fi util in unele situatii, pentru ameliorarea simptomelor. Administrarea acestora este indicat sa se faca doar la recomandarea si sub supravegherea medicului.

Antihistaminice

Rolul antihistaminicelor este de a reduce inflamatia si de a ameliora pruritul. Exista mai multe tipuri de clase de antihistaminice, iar alegerea celei potrivite pentru tine se face intotdeauna impreuna cu medicul.

Fototerapia

Fototerapia reprezinta o forma de terapie care utilizeaza razele ultraviolete de tip A sau B (UVA, UVB). Ultravioletele pot ameliora simptomele ce creeaza disconfort, dar prezinta si dezavantajul ca pot determina pete pigmentare (pete de culoare inchisa).

Prevenirea dishidrozei

Nu se cunosc metode prin care dishidroza sa fie prevenita. Cu toate acestea, este important de mentionat ca o rutina sanatoasa si echilibrata de ingrijire a pielii poate ajuta. O piele hidratata, care beneficiaza de nutrientii de care are nevoie, prezinta un risc mai scazut de a dezvolta afectiuni dermatologice.

Asigura-te ca folosesti produse cat mai naturale, fara substante chimice (SLS – agent spumant, parabeni, parfum). Hidrateaza-ti pielea cu creme ce se absorb rapid in piele si care contribuie la mentinerea elasticitatii. De asemenea, nu uita ca sanatatea pielii depinde de stilul de viata si de alimentatia pe care o ai. Asadar, adopta o dieta bogata in nutrienti si respecta un program bine stabilit de somn. Pentru mai multe sfaturi personalizate, mergi la medicul dermatolog periodic.

👉 Somnul este foarte important pentru sanatate, chiar daca nu i se acorda prea multa atentie. Pot exista situatii cand o persoana se poate confrunta cu tulburari de somn, precum insomniile. Daca te confrunti cu efectele nedorite ale insomniei, mergi la medic si afla care sunt optiunile potrivite pentru tine. Pana atunci, poti efectua Pachet analize insomnii, un set de investigatii alese special pentru a descoperi cum sa-ti recastigi somnul odihnitor.

Prognosticul

In cele mai multe dintre situatii, prognosticul este favorabil. Exista cazuri cand dishidroza apare o singura data in viata sau poate recidiva de mai multe ori. Este adevarat ca poate afecta calitatea vietii, cand se afla in faza activa, dar, cu ajutorul tratamentului potrivit, disconfortul poate fi ameliorat.

Dishidroza este o afectiune care iti poate afecta desfasurarea unor activitati, alterand chiar si viata sociala. Este important a retine ca exista tratamente care si-au dovedit eficienta si care pot contribui la ameliorarea simptomelor. Consultul dermatologic este absolut necesar, daca te confrunti cu simptome ce iti creeaza disconfort. Vizita la medic iti permite sa primesti un tratament personalizat si sfaturi utile pentru imbunatatirea calitatii vietii. Aspectul pielii este foarte important nu doar pentru a ne simti bine, dar si pentru starea psihica. Asadar, consulta medicul dermatolog cand experimentezi simptome neplacute, dar si pentru efectuarea unui consult de rutina.

Bibliografie:

www.medscape.com, https://www.medscape.com/viewarticle/552005, accesat la data 04.08.2024;
emedicine.medscape.com, https://emedicine.medscape.com/article/1122527-overview, accesat la data 04.08.2024;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17728-dyshidrotic-eczema, accesat la data 04.08.2024;
www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dyshidrosis/symptoms-causes/syc-20352342, accesat la data 04.08.2024.