Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO), se estimeaza ca 520 de milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani (13%) din intreaga lume au infectie cu virusul herpes simplex tip 2 (HSV-2), principala cauza a herpesului genital. Cele mai multe infectii cu HSV sunt asimptomatice sau nerecunoscute, dar simptomele herpesului includ vezicule dureroase sau ulcere care pot recidiva in timp.
In acest articol, vom explora cauzele herpesului genital, semnele caracteristice ale infectiei si optiunile de tratament disponibile pentru a gestiona simptomele si a preveni recidivele.
Ce este herpesul genital si cum se transmite
Herpesul genital este o infectie cu transmitere sexuala intalnita frecvent. Virusul herpes simplex (HSV) este cel care cauzeaza afectiunea.
Herpesul genital se transmite cel mai frecvent prin contact sexual vaginal, anal sau oral cu o persoana infectata, chiar si atunci cand aceasta nu prezinta simptome. Virusul poate fi raspandit chiar si in timpul perioadelor de inactivitate a infectiei, prin ceea ce se numeste „transmitere asimptomatica”.
Citeste articolul complet despre bolile cu transmitere sexuala pentru a afla mai multe detalii despre problemele generate de acestea!
Unele persoane infectate pot avea simptome foarte usoare sau pot fi asimptomatice, dar pot sa raspandeasca virusul. Alte persoane prezinta durere, mancarime si rani in jurul organelor genitale, anusului sau gurii.
Nu exista tratament pentru vindecarea herpesului genital, ci doar pentru ameliorarea simptomelor. De asemenea, prezervativele pot ajuta la prevenirea raspandirii unei infectii cu herpes genital.
Cauzele herpesului genital
Herpesul genital afecteaza pielea sau mucoasele organelor genitale. Virusul se transmite de la o persoana la alta, in timpul contactului sexual.
Exista doua tipuri de herpes genital, respectiv:
- HSV-1: afecteaza cel mai adesea gura si buzele si provoaca herpes labial sau oral. Se poate raspandi de la gura la organele genitale, in timpul sexului oral.
- HSV tip 2 (HSV-2): cauzeaza cel mai adesea herpes genital. Se poate raspandi prin contact cu pielea sau prin intermediul fluidelor din gura sau organele genitale.
Te poti infecta cu herpes daca pielea, vaginul, penisul sau gura intra in contact cu cineva care are deja virusul.
De asemenea, ai putea sa te infectezi daca atingi pielea unei persoane care are rani, vezicule sau eruptii cutanate cu herpes. Virusul se poate raspandi in continuare, chiar si atunci cand nu sunt prezente rani sau alte simptome. Infectiile genitale cu HSV-2 sunt mai frecvente la femei decat la barbati.
Oamenii pot fi expusi la HSV-1 in copilarie, din cauza contactului strans piele pe piele, cu cineva infectat.
O persoana cu HSV-1 la nivel oral poate transmite virusul la organele genitale ale unui partener, in timpul sexului oral. Infectia nou aparuta este o infectie cu herpes genital.
Focarele recurente de herpes genital cauzate de HSV-1 sunt mai putin frecvente decat focarele cauzate de HSV-2.
Nici HSV-1, nici HSV-2 nu supravietuiesc bine la temperatura camerei. Asadar, este putin probabil ca virusul sa se raspandeasca prin suprafete, cum ar fi un robinet sau un prosop. In schimb, sarutul sau folosirea aceluiasi pahar ar putea raspandi virusul.
Descopera pachetul de analize BTS PLUS si verifica-ti starea de sanatate!
Herpesul genital poate fi confundat
Herpesul genital poate fi confundat cu alte afectiuni, cum ar fi iritatiile sau infectiile urinare, asa ca este important sa faci un control medical. Medicul poate efectua teste pentru a confirma daca este vorba despre herpes simplex si pentru a se asigura ca nu sunt alte probleme. Cu tratamentul adecvat, simptomele pot fi gestionate eficient, iar sarcina poate decurge normal.
Cum arata herpesul genital
Herpesul genital apare, de obicei, sub forma unor vezicule mici, dureroase, pline cu lichid, care se formeaza pe pielea din zona genitala. Aceste vezicule se pot sparge si lasa rani deschise sau ulceratii care pot fi dureroase. Iata cateva semne comune ale herpesului genital:
- Vezicule mici: Acestea apar de obicei pe organele genitale, anus sau in jurul gurii, si pot fi insotite de mancarime, durere sau arsura.
- Ulcere: Dupa ce veziculele se sparg, se formeaza rani sau ulceratii care pot fi dureroase si care pot dura cateva zile pana la cateva saptamani.
- Mancarime si arsuri: Persoanele cu herpes genital pot simti o senzatie de mancarime sau arsuri inainte ca veziculele sa apara.
- Durere la urinare: Daca leziunile sunt localizate in jurul zonei genitale sau anusului, urinarea poate deveni dureroasa.
Iata in continuare mai multe detalii despre posibilele simptome ale herpesului genital.
Simptomele herpesului genital
Multi oameni cu herpes genital nu au simptome sau acestea sunt foarte usoare si trec neobservate ori sunt confundate cu muscaturi de insecte sau cu alte afectiuni ale pielii.
Daca semnele si simptomele apar in timpul primului episod de infectie, acestea pot fi severe. Simptomatologia debuteaza cel mai adesea in decurs de 2 zile, pana la 2 saptamani, de la infectare. Simptomele generale pot include:
- scaderea apetitului;
- febra;
- senzatie generala de rau;
- dureri musculare in partea inferioara a spatelui, fese, coapse sau genunchi;
- ganglioni limfatici umflati si sensibili in zona inghinala.
Simptomele genitale includ vezicule mici, dureroase, pline cu lichid limpede sau de culoarea paiului.
Zone afectate
Zonele in care se pot intalni ranile includ:
- la femei: labiile, vaginul, colul uterin, in jurul anusului si pe coapse sau fese;
- la barbati: penis, scrot, in jurul anusului, pe coapse sau fese;
- la ambele sexe: limba, gura, ochi, gingii, buze, degete si alte parti ale corpului.
Inainte de aparitia veziculelor, pot aparea furnicaturi, arsuri, mancarime sau durere la locul unde vor aparea veziculele. Cand veziculele se sparg, lasa ulcere superficiale care sunt foarte dureroase. Aceste ulcere se formeaza si se vindeca in 7 pana la 14 sau mai multe zile.
Alte simptome
- durere la urinare;
- scurgeri vaginale (la femei);
- probleme la golirea vezicii urinare care pot necesita un cateter urinar.
Un al doilea episod poate aparea la saptamani sau luni mai tarziu. Cel mai adesea, este mai putin sever si dispare mai devreme decat primul focar. In timp, numarul recidivelor poate scadea.
Dupa primul focar de herpes genital, simptomele apar din nou. Acestea se numesc focare recurente sau episoade recurente.
Cat de des apar focarele recurente variaza foarte mult, de la o persoana la alta. De obicei, vei avea cele mai multe focare in primul an dupa infectie. Ele pot aparea mai rar in timp. Simptomele in timpul focarelor recurente, de obicei, nu dureaza atat de mult si nu sunt la fel de severe ca primul.
Simptome prodromale herpes zona genitala
Este posibil sa ai semne de avertizare, cu cateva ore sau zile inainte de inceperea unui nou focar. Acestea se numesc simptome prodromale si includ:
- dureri genitale;
- furnicaturi sau dureri in picioare, solduri sau fese.
Herpes genital femei – simptome
Simptomele herpesului genital la femei includ mancarime, durere sau arsuri in zona genitala, aparitia unor vezicule sau rani dureroase, dureri in timpul urinarii si secretii vaginale anormale. De asemenea, pot aparea dureri in zona inferioara a abdomenului.
Herpes genital barbati – simptome
La barbati, herpesul genital poate provoca durere, mancarime sau arsuri in zona genitala, aparitia de vezicule sau rani dureroase pe penis, scrot sau in jurul anusului, precum si dificultati la urinare sau secretie anormala.
Sfaturi pentru a nu te infecta
- Foloseste un prezervativ de fiecare data cand faci sex.
- Evita sa faci sex atunci cand ai simptome.
Prezervativele ajuta la prevenirea raspandirii herpesului genital
Pentru a preveni transmiterea herpesului, se recomanda ca prezervativele sa fie folosite tot timpul. Multi pacienti vor elimina virusul si vor fi contagiosi atunci cand nu au simptome. Multe infectii noi cu herpes apar de la parteneri care raspandesc virusul asimptomatic, asa ca prezervativele sunt foarte recomandate.
Prezervativele pot sa nu fie o optiune atractiva pentru cuplurile monogame sau pentru cuplurile care doresc sa aiba un copil.
Astfel, cuplurile pot opta pentru teste serologice pentru a determina daca unul dintre parteneri are o infectie asimptomatica. In relatiile monogame, riscurile de transmitere pot fi cantarite cu alte probleme relationale, cum ar fi intimitatea si sarcina.
Raspandirea herpesului genital in alte parti ale corpului
Herpesul genital nu poate fi transmis in alta parte a corpului, cum ar fi brate, picioare sau mana, dupa ce apare prima infectie. Daca ai HSV II genital, nu te vei infecta intr-un alt loc al corpului. Sistemul imunitar produce anticorpi care protejeaza alte parti ale corpului de infectii. Cu toate acestea, exista cazuri in care o persoana are infectii multiple de la acelasi virus. De exemplu, daca cineva nu a avut niciodata herpes, dar apoi intretine relatii sexuale cu un partener infectat, poate dobandi infectia atat oral, cat si genital.
Cum reduci durerea in timpul unui focar
Pentru a reduce durerea in timpul unui focar, poti sa tii cont de urmaroarele sfaturi:
- Stai in apa calda, in cada, aproximativ 20 de minute. Evita baile cu spuma.
- Pastreaza zona genitala curata si uscata si evita hainele stramte.
- Poti lua medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul. Evita aspirina.
Prevenirea focarelor de herpes genital
Administrarea zilnica a unei doze mici de medicamente anti-herpes poate reduce numarul focarelor cu peste 90%. Poti urma terapie de supresie pentru perioade lungi de timp sau o poti reduce treptat.
Situatii speciale – herpes genital in sarcina
Daca esti insarcinata si ai herpes genital, este important sa stii ca de obicei infectia nu reprezinta un risc major pentru sarcina, dar trebuie monitorizata. In cazuri foarte rare, daca exista un episod activ de herpes genital in momentul nasterii, exista posibilitatea ca virusul sa fie transmis copilului. De aceea, este recomandat sa urmezi sfaturile medicului pentru a preveni orice complicatii.
Herpesul genital si zona zoster
Zona zoster, numita si herpes zoster, este cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV), care provoaca varicela. Istoria naturala a infectiei cu varicela zoster este similara cu infectia cu herpes genital, prin faptul ca VZV devine, de asemenea, latenta in radacinile nervoase senzoriale. Mai tarziu in viata, virusul se poate activa, provocand zona zoster.
Recidivele in zona zoster provoaca leziuni veziculare intr-o singura zona a pielii numita dermatom. Zona zoster nu este o infectie cu transmitere sexuala si este independenta de herpesul genital.
Factori de risc pentru herpes genital
Un risc mai mare de a face herpes genital este legat de:
- Contact cu organele genitale prin sex oral, vaginal sau anal. Contactul sexual fara prezervativ creste riscul de herpes genital. Barierele includ prezervative si protectoare asemanatoare prezervativelor, numite diga dentara, utilizate in timpul sexului oral. Femeile au un risc mai mare de a face herpes genital. Virusul se poate raspandi mai usor de la barbati la femei decat de la femei la barbati.
- Relatii sexuale cu mai multi parteneri. Numarul de persoane cu care faci sex este un factor de risc puternic. Contactul cu organele genitale prin sex sau activitate sexuala te expune unui risc mai mare. Majoritatea persoanelor cu herpes genital nu stiu ca il au.
- A avea un partener care are boala, dar care nu ia medicamente pentru a o trata. Nu exista un remediu pentru herpesul genital, dar medicamentele pot ajuta la limitarea focarelor.
- Anumite grupuri din cadrul populatiei: femeile, persoanele cu antecedente de boli cu transmitere sexuala, persoanele in varsta.
Complicatii
Complicatiile asociate cu herpesul genital pot include:
Alte infectii cu transmitere sexuala. Prezenta leziunilor la nivel genital creste riscul de a transmite sau de a contracta alte ITS, inclusiv HIV/SIDA.
Este important sa intelegi cum te protejezi corect. Citeste articolul complet despre HIV/SIDA pentru a afla mai multe!
- Infectia nou-nascutului. Un copil poate fi infectat cu HSV in timpul nasterii. Mai rar, virusul este transmis in timpul sarcinii sau prin contact apropiat dupa nastere. Nou-nascutii cu HSV au adesea infectii ale organelor interne sau ale sistemului nervos. Chiar si cu tratament, acesti nou-nascuti prezinta un risc ridicat de probleme de dezvoltare sau fizice si un risc de deces.
- Boala inflamatorie pelvina. Infectia cu HSV poate provoca inflamatii in organele asociate cu activitatea sexuala si urinara. Acestea includ ureterul, rectul, vaginul, colul uterin si uterul.
- Infectia degetelor. O infectie cu HSV se poate raspandi la un deget printr-o rana pe piele, provocand decolorare, edematiere (tumefiere) si rani.
- Infectie oculara. Infectia cu HSV a ochiului poate provoca durere, rani, vedere incetosata si orbire.
- Rareori, infectia cu HSV duce la inflamatia si edemul creierului, numita si encefalita.
- Infectia organelor interne. Rareori, HSV in sange poate provoca infectii ale organelor interne.
Prevenirea
Prevenirea herpesului genital se face la fel cu prevenirea altor infectii cu transmitere sexuala, respectiv:
- Alegerea unui partener sexual pe termen lung, care a fost testat pentru ITS si nu este infectat.
- Utilizarea de prezervative sau diga dentara in timpul activitatii sexuale. Acestea reduc riscul de imbolnavire, dar nu impiedica contactul piele pe piele in timpul sexului.
- Nu intretine relatii sexuale cand un partener cu herpes genital are simptome.
In cat timp trece herpesul genital
Herpesul genital nu poate fi vindecat complet, dar simptomele pot trece in cateva zile pana la cateva saptamani, in functie de gravitatea infectiei si de tratamentul administrat. Fara tratament, leziunile pot dura intre 2 si 4 saptamani.
Tratamentul antiviral, cum ar fi aciclovir sau valaciclovir, poate ajuta la reducerea duratei si severitatii simptomelor, iar in cazul episoadelor recurente, tratamentele pot preveni aparitia acestora sau pot reduce frecventa lor. Totusi, virusul ramane in organism pe termen lung si poate fi reactivat de diversi factori, cum ar fi stresul sau imunitatea scazuta.
Diagnostic
Medicul poate pune, de obicei, un diagnostic de herpes genital pe baza unui examen fizic si a unui istoric al activitatii sexuale.
Pentru a confirma un diagnostic, medicul va preleva probabil o mostra dintr-o leziune activa. Unul sau mai multe teste ale acestor probe sunt utilizate pentru a vedea daca ai virusul herpes simplex (HSV) si pentru a arata daca infectia este HSV-1 sau HSV-2.
Mai rar, un test de laborator al sangelui poate fi folosit pentru a confirma un diagnostic sau pentru a exclude alte infectii.
Medicul iti va recomanda probabil testarea si pentru alte ITS. Partenerul tau ar trebui, de asemenea, sa fie testat pentru herpes genital si alte ITS.
Testul fals negativ
Desi leziunile pot fi cauzate si de altceva decat de herpes, testele fals negative pot aparea daca probele nu sunt prelevate corespunzator, daca exista un timp lung de transport intre clinica si laborator sau culturile au fost prelevate tarziu in cursul leziunii. Leziunile care apar timpuriu in cursul unui focar de herpes sunt mult mai probabil sa aiba culturi pozitive decat culturile prelevate dupa ce leziunile incep sa se usuce.
Optiuni de tratament pentru herpesul genital
Medicul poate prescrie diferite medicamente pentru a te ajuta sa reduci simptomele si pentru a accelera vindecarea unui focar. Aceste medicamente functioneaza cel mai bine atunci cand incepi sa le iei imediat dupa aparitia unui focar.
Nu exista tratament pentru herpesul genital. Tratamentul cu pastile antivirale poate fi utilizat pentru a:
- ajuta ranile sa se vindece in timpul primului focar;
- reduce frecventa focarelor recurente;
- reduce severitatea si durata simptomelor in focare recurente;
- reduce riscul de a transmite virusul herpes simplex unui partener.
Tratamentul depinde de severitatea bolii, tipul de HSV, activitatea sexuala si alti factori medicali. Doza va varia in functie de simptome. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor antivirale este considerata sigura.
Optiuni pentru tratarea herpesului genital acasa
Tratamentul herpesului genital acasa implica, in principal, gestionarea simptomelor si utilizarea medicamentelor antivirale. Iata cativa pasi pentru tratarea herpesului genital acasa:
- Medicamente antivirale: Medicamentele precum aciclovir, valaciclovir sau famciclovir pot fi utilizate pentru a reduce durata si severitatea episoadelor de herpes genital. Aceste medicamente sunt de obicei prescrise de medic si pot fi administrate pe cale orala sau aplicate local, sub forma de creme sau unguente.
- Aplicarea de creme sau unguente: Cremele cu aciclovir sau alte tratamente antivirale pot fi aplicate direct pe leziunile de herpes genital pentru a accelera vindecarea si a reduce durerea si mancarimea.
- Igiena corecta: Este important sa mentii zona genitala curata si uscata. Foloseste apa calduta si sapun delicat pentru a spala zona afectata, evitand produsele iritante care pot agrava simptomele.
- Reducerea disconfortului: Poti folosi comprese reci sau bai de sezut pentru a calma durerea si mancarimea. Evita sa te freci sau sa te iriti in zona afectata.
- Odihna si hidratare: Odihna este esentiala pentru a sprijini sistemul imunitar in combaterea infectiei. Hidratarea corespunzatoare este, de asemenea, importanta.
- Evitarea contactului sexual: In timpul unui episod activ de herpes genital, este important sa eviti contactul sexual pentru a preveni transmiterea virusului si a agrava leziunile.
Tratamentul acasa poate ajuta la gestionarea simptomelor, dar este esential sa consulti un medic pentru un plan de tratament adecvat si pentru a preveni recidivele.
Efecte secundare ale medicamentelor folosite impotriva herpesului
Medicamentele folosite pentru tratarea herpesului au efecte secundare extrem de scazute. Nu exista complicatii majore asociate cu aceste medicamente.
Rezistenta la medicamentele care trateaza herpesul genital – chiar si dupa 20 de ani de utilizare – este foarte rara. Este posibil ca medicamentele pentru herpes sa nu functioneze la fel de bine la pacientii care sunt foarte imunodeprimati si au fost tratati cu aceste medicamente pentru o lunga perioada de timp. Raspunsul fiecarei persoane la tratament poate varia. In unele cazuri, unii pacienti pot avea nevoie de mai multe medicamente pentru a-si suprima focarele virale.
Sursa:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/herpes-simplex-virus
www.mountsinai.org
www.mayoclinic.org
www.hopkinsmedicine.org