Infectie cu ureaplasma: ce este, care sunt simptomele, cum se trateaza

Infectiile cu transmitere sexuala sunt un subiect sensibil, dar important de discutat, deoarece pot afecta sanatatea pe termen lung, atat la femei, cat si la barbati. Una dintre aceste infectii este cauzata de ureaplasma, o bacterie care poate fi prezenta in organism fara sa provoace simptome evidente, dar care poate duce la complicatii serioase, daca nu este tratata.

Citeste in continuare si descopera care sunt metodele prin care poti preveni aceasta infectie, dar si ce poti face daca ai primit diagnosticul de infectie cu ureaplasma.

Ce este ureaplasma?

Ureaplasma este un gen de bacterii care fac parte din flora normala a sistemului urinar si genital uman. Aceste bacterii sunt foarte mici, lipsite de perete celular, ceea ce le confera o anumita rezistenta la antibioticele obisnuite. Ureaplasma apartine familiei Mycoplasmataceae, fiind o bacterie Gram negativa.

Ureaplasma poate exista in organism fara a provoca simptome care sa afecteze sanatatea, dar, in anumite conditii, poate deveni patogena, adica poate cauza infectii. Infectiile cu aceasta bacterie sunt prezente in special la persoanele active din punct de vedere sexual.

Ce inseamna ureaplasma urealyticum si parvum?

Exista mai multe specii de ureaplasma, dintre care cele mai frecvente si cunoscute sunt Ureaplasma urealyticum si Ureaplasma parvum. Aceste doua bacterii sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta unele patologii, precum:

  • sindromul inflamator pelvin;
  • litiaza renala (formarea de calculi sau pietre la rinichi).

👉 Litiaza renala este o afectiune ce se manifesta prin formarea de calculi urinari. Afla informatii importante despre acestia, din articolul Calculi renali (pietre la rinichi).

Pana recent, s-a considerat ca infectiile cu aceste bacterii pot afecta fertilitatea, insa studii recente au evidentiat ca nu exista o corelatie intre cele doua. In schimb, infectia cu ureaplasma creste riscul de a dezvolta complicatii in timpul sarcinii, cand poate fi afectat atat fatul, cat si mama.

Cauze infectie – transmitere infectie

Infectia cu ureaplasma se transmite in principal prin contact sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal). Bacteria poate fi prezenta in fluidele genitale, precum sperma sau secretiile vaginale, si se poate raspandi in timpul actului sexual. De aceea, o buna metoda de protectie este utilizarea prezervativului.

De asemenea, ureaplasma poate fi transmisa si de la mama la copil, in timpul nasterii. Astfel, se dezvolta infectiile neonatale.

Factori de risc

Principalii factori de risc pentru infectia cu ureaplasma sunt:

  • partenerii sexuali multipli;
  • lipsa utilizarii prezervativului;
  • sistemul imunitar slabit;
  • efectuarea unor proceduri medicale invazive.

Ureaplasma simptome

Simptomele infectiei cu ureaplasma pot varia de la persoana la persoana. In multe cazuri, infectia poate fi asimptomatica, adica nu provoaca simptome vizibile. Cand devine simptomatica, se asociaza cu manifestari precum:

  • disurie (disconfort la urinare);
  • polakiurie (mictiuni frecvente);
  • durere la nivelul zonei pelvine;
  • dispareunie (durere in timpul actului sexual).

Ureaplasma la femei

La femei, apar semne si simptome specifice, precum:

  • scurgeri vaginale cu aspect diferit fata de cel normal;
  • prurit (mancarime) vulvar.

Infectia cu ureaplasma poate conduce la aparitia unor afectiuni precum:

  • vaginita (inflamatie vaginala);
  • salpingita (inflamatia trompelor uterine);
  • pelviperitonita (inflamatia peritoneului zonei pelvine);
    abcese tubo-ovariene.

Ureaplasma la barbati

Barbatii care prezinta infectie cu ureaplasma pot prezenta si:
usturime in timpul ejacularii;
secretii uretrale.

Printre afectiunile ce pot fi determinate in cazul infectiei cu ureaplasma la barbati se afla:

  • uretrita (inflamatia uretrei);
  • cistita (inflamatia vezicii urinare);
  • prostatita (inflamatia prostatei);
  • epididimita (inflamatia epididimului, un tub implicat in transportul spermei).

Ureaplasma la copii

La copii, infectia cu ureaplasma poate fi rezultatul transmiterii bacteriei de la mama la copil, in timpul nasterii. Aceasta poate duce la infectii neonatale, cum ar fi:

  • conjunctivita neonatala;
  • infectii respiratorii;
  • sepsis neonatal (infectie generalizata).

Ureaplasma in sarcina

Infectia cu ureaplasma in sarcina poate avea consecinte serioase atat pentru mama, cat si pentru fat. La fat, bacteria poate creste riscul de:

  • sindromul de detresa respiratorie acuta;
  • infectii neonatale.

De asemenea, este important de mentionat ca infectia in timpul sarcinii se poate asocia cu un risc mai mare de aparitie a:

  • avortului spontan;
  • nasterii premature.

Este important de mentionat ca ureaplasma se poate transmite la nou-nascut, chiar si cand mama este asimptomatica. Astfel, se estimeaza ca aproximativ 20% dintre nou-nascuti au aceasta bacterie, insa mai putin de 5% prezinta bacteria dupa varsta de 3 ani.

Complicatii infectie cu ureaplasma

In lipsa tratamentului, infectia cu ureaplasma poate duce la complicatii semnificative. De aceea, este important a merge la medic cat mai repede de la aparitia simptomelor.

Printre posibilele complicatii la femei se afla aparitia unui puternic raspuns inflamator la nivelul organelor din zona pelvina. Cele mai severe complicatii apar la persoanele cu imunosupresie, precum cele care sunt diagnosticate cu o boala autoimuna sau cu un proces neoplazic.

La copii, una dintre cele mai severe complicatii este meningita, care poate determina chiar si leziuni cerebrale. Pentru evitarea acestora, este recomandat sa se respecte intocmai tratamentul indicat de catre medic.

Diagnosticul infectiei cu ureaplasma

Diagnosticarea infectiei se realizeaza cand sunt prezente simptome ce ridica suspiciunea de infectie cu ureaplasma. De asemenea, testarea pentru aceasta infectie este indicata si cand exista factori de risc pentru transmiterea acestei bacterii.

Cultura bacteriana

Stabilirea diagnosticului se face de catre medicul ginecolog sau urolog. Acesta realizeaza un examen clinic, pentru a observa care sunt semnele infectiei. Pentru confirmarea diagnosticului este indicata efectuarea unei culturi bacteriene. La femei, aceasta se face dintr-o proba de secretie vaginala, in timp ce, la barbat, se obtine o proba de secretie uretrala.

👉 Analiza secretiei vaginale este o investigatie utila pentru determinarea afectiunilor din sfera genitala la femeia. Afla in ce consta aceasta analiza si cum se realizeaza procesul de recoltare, din articolul Examen secretie vaginala (examen bacteriologic, cultura, identificare).

Testarea PCR

PCR sau reactia de polimerizare in lant este o metoda moleculara, care permite identificarea bacteriei din genul ureaplasma. Acest test se efectueaza dintr-o proba de secretie vaginala, de col, uretrala sau de urina. Rezultatul evidentiaza daca in proba analizata este prezent material genetic bacterian specific pentru ureaplasma.

👉 Pentru persoanele care prezinta un risc crescut de a dobandi infectii cu transmitere sexuala, Poliana a conceput un pachet de analize pentru testarea celor mai frecvente infectii. Descopera in ce consta, din articolul Pachet analize BTS PLUS.

Tratament ureaplasma

Tratamentul de electie pentru orice infectie bacteriana este reprezentat de antibiotice. In cazul infectiei cu ureaplasma, antibioticele indicate sunt din clasa macrolidelor si a fluorochinolonelor. In cazul femeilor insarcinate, sunt preferate macrolidele, pentru eradicarea infectiei. Printre macrolidele ce pot fi prescrise se afla:

  • eritromicina;
  • claritromicina;
  • azitromicina.

In cazul nou-nascutiilor si al copiilor, antibioticul recomandat este eritromicina. Aceasta se administreaza conform dozelor indicate de catre medic.

Daca o persoana este diagnosticata cu infectie cu ureaplasma, este important ca toti partenerii sexuali sa fie testati si tratati, chiar daca nu prezinta simptome. Acest lucru previne reinfectarea si raspandirea bacteriei.

Dupa finalizarea tratamentului, pacientii ar trebui sa fie reevaluati, pentru a se asigura ca infectia a fost complet eradicata. In cazurile persistente sau recurente, medicul poate recomanda un alt regim antibiotic sau investigatii suplimentare.

Preventie infectie cu ureaplasma

Prevenirea infectiei cu ureaplasma implica adoptarea unor masuri de protectie. Modalitatea principala de transmitere este pe cale sexuala. Asadar, este important a evita contactul sexual cu parteneri multipli. Cand nu se doreste aceasta, se recomanda utilizarea prezervativului.

👉 Descopera mai multe modalitati prin care te poti proteja de infectiile dobandite pe cale sexuala, din articolul Bolile cu transmitere sexuala.

De asemenea, persoanele care sunt predispuse riscului de a dezvolta infectie cu ureaplasma necesita monitorizare constanta. Asadar, la un interval de 3-6 luni, conform recomandarilor medicului, sunt necesare programarea la un consult de specialitate si efectuarea investigatiilor indicate de catre medic.

Infectia cu ureaplasma este o afectiune care poate trece neobservata, din cauza simptomelor adesea nespecifice sau inexistente. Cu toate acestea, netratata, poate duce la complicatii grave atat la femei, cat si la barbati, precum si la nou-nascuti. Diagnosticul precoce si tratamentul adecvat sunt esentiale pentru a preveni aceste complicatii si pentru a asigura sanatatea pe termen lung. Daca suspectezi ca poti fi infectat cu ureaplasma sau daca prezinti simptome care ar putea indica o infectie, este important sa consulti un medic cat mai curand posibil.

Bibliografie:
emedicine.medscape.com, https://emedicine.medscape.com/article/231470-overview, accesat la data 11.08.2024;
clarewellclinics.co.uk, https://clarewellclinics.co.uk/sti/ureaplasma/, accesat la data 11.08.2024;
www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/ureaplasma, accesat la data 11.08.2024.