Cunoscute si sub denumirea de stomatita aftoasa sau ulceratii aftoase, aftele bucale sunt rani mici si dureroase care apar in interiorul gurii, pe buze, obraji, gingii si limba. Aftele nu sunt contagioase, dar, de obicei, provoaca durere locala. In cele mai multe cazuri, se vindeca de la sine, in decurs de doua saptamani, fara tratament medicamentos. Denumirea aftelor bucale provine din limba greaca, unde aphthae inseamna a da foc.
Ce sunt aftele bucale
Aftele bucale sunt ulceratii mici, superficiale, care apar pe mucoasa gurii. O afta apare ca o leziune de culoare alba sau galbuie, cu margine rosie. De obicei, aftele sunt foarte mici, cu o dimensiune de sub 1 milimetru, dar pot creste. Aftele bucale pot aparea pe limba, gingii, cerul gurii, in interiorul buzei sau sub limba. Pot fi dureroase, ceea ce fac dificile mancatul si bautul.
Tipuri de afte bucale
Aftele bucale pot fi simple sau complexe. Aftele simple pot aparea chiar si de 3 – 4 ori pe an, vindecandu-se in aproximativ doua saptamani. Aftele complexe sunt mai putin frecvente si se dezvolta la persoanele cu antecedente de afte sau imunitate slaba.
Aftele sunt diferite de herpesul genital sau veziculele febrile, care sunt pline de lichid, cauzate de virusul herpes simplex tip 1 (HSV-1) sau herpes simplex de tip 2 (HSV-2) care este o infectie cu transmitere sexuala , ce afecteaza gura si organele genitale.
Simptome
Simptomele comune ale aftei bucale includ:
- Una sau mai multe rani dureroase in interiorul gurii. Ele se pot forma pe limba, pe interiorul buzelor, pe obrajii interiori sau pe cerul gurii.
- Senzatii de arsura sau furnicaturi.
- Ulcere mici, rotunde, care sunt albe, gri sau galbene, cu margine rosie.
In cazurile severe, aftele bucale pot fi insotite si de:
- Febra;
- Letargie;
- Noduli limfatici umflati.
Daca aftele devin mai mari sau se insotesc de febra, dureaza mai mult de doua saptamani ori iti afecteaza alimentatia, programeaza-te la medic.
Cauze
Cercetatorii nu au gasit inca o explicatie stiintifica a cauzei pentru care se dezvolta aftele bucale. Cu toate acestea, exista cativa factori despre care se stie ca sunt implicati in aparitia stomatitei aftoase.
Uneori, aparitia aftelor bucale este asociata cu alte afectiuni care necesita asistenta medicala, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, imunitate compromisa, alergii si deficienta nutritionala.
De asemenea, urmatorii factori sunt implicati in dezvoltarea aftelor bucale:
- modificari hormonale;
- alergii;
- istoric familial;
- traumatisme fizice (deteriorarea mucoasei gurii, cum ar fi in timpul tratamentului stomatologic);
- infectii virale sau bacteriene;
- consum de droguri;
- hipersensibilitate alimentara (de exemplu, citricele si rosiile pot declansa sau agrava o afta bucala);
- sensibilitate la ciocolata, cafea, capsuni, oua, nuci, branza sau alimente picante sau acide;
- pasta de dinti care contine lauril sulfat de sodium;
- deficiente nutritionale, inclusiv fier, acid folic, zinc si vitamina B12;
Diagnosticare
Aftele bucale pot fi diagnosticate in urma examinarii fizice. De asemenea, medicul poate prescrie si efectuarea unei analize de sange, pentru a verifica daca ai deficiente nutritionale sau alte afectiuni de sanatate care iti cauzeaza afte.
Tratament
Chiar daca durerea provocata de aftele bucale poate disparea in cateva zile, iar ulceratiile pot trece de la sine in decurs de doua saptamani, pentru a ameliora simptomele, poti utiliza unele remedii medicamentoase, precum:
- unguente topice cu glicerina boraxata, corticosteroizi;
- anestezice locale, cum ar fi benzocaine;
- apa de gura care contine clorhexidina, dexametazona si peroxid de hidrogen.
Pentru aftele bucale recurente, medicul poate prescrie antibiotice precum doxiciclina. Daca aftele tale sunt severe si nu raspund la tratament, medicul poate apela la cauterizare, pentru a calma durerea si pentru a accelera vindecarea.
Prevenire
Iata cateva modalitati care pot ajuta la prevenirea aparitiei sau agravarii aftelor. Astfel, evita:
- alimente abrazive sau care se pot lipi in gura, precum chipsurile de cartofi;
- alimente si bauturi picante, acide sau fierbinti;
- traumatizarea ulcerelor, ca de exemplu prin contact dur cu perii periutei de dinti.
Asigura-te ca ai o buna igiena orala. Pentru aceasta, periaza-ti dintii de doua ori pe zi, cu o periuta de dinti cu peri moi si foloseste ata dentara si apa de gura.
Oricine poate dezvolta afte bucale, dar ele sunt mai frecvente la adolescenti si la cei aflati in jurul varstei de 20 de ani. De asemenea, femeile sunt mai predispuse la afte bucale, comparativ cu barbatii, iar specialistii cred ca acest lucru ar putea fi cauzat de modificarile hormonale.
Surse: