Ameliorarea durerilor provocate de artrita
Artrita este un termen generic care desemnează un grup de peste 100 de boli care implică inflamarea articulațiilor și care are ca efect durerea și limitarea posibilităților de mișcare. Inflamația este una dintre reacțiile normale ale organismului la boli sau leziuni și include umflături, durere sau rigiditate. Inflamația care durează un timp îndelungat sau care reapare – cum se întâmplă în cazul artritei – poate duce la leziuni ale țesuturilor.
Oasele scheletului sunt unite prin articulații. Deși este necesară o articulare solidă, în același timp, unele oase trebuie să fie capabile de mobilitate unul în raport cu celălalt. Aceste articulații ne permit o gamă variată de mișcări și fac din schelet un sistem foarte mobil.
Articulațiile sunt împărțite în două categorii principale — mobile sau sinoviale și fixe sau fibroase. Articulațiile sinoviale permit o gamă largă de mișcări și sunt delimitate de un înveliș numit sinovial. Extremitățile osoase sunt acoperite cu un material denumit cartilaj articular. Întreaga articulație este împrejmuită de un țesut fibros rezistent, denumit capsulă articulară. Mușchii și tendoanele susțin, de asemenea, articulațiile și le permit să se miște.
În cazul artritei, zona din jurul unei articulații se inflamează provocând durere, rigiditate și, uneori, dificultăți în mișcare. Unele tipuri de artrită afectează și alte părți ale corpului, cum ar fi pielea și organele interne.
Tipuri de artrita
Cele mai comune tipuri de artrita sunt:
Osteoartrita: este cea mai frecventă formă de artrită. Apare atunci când cartilajul îşi pierde elasticitatea și devine mai uşor de deteriorat. Fără protecția cartilajului, oasele încep să se frece unele de altele cauzând dureri foarte mari și inflamație. Osteoartrita pot aparea la orice articulație, dar cel mai adesea afectează articulațiile mâinilor, coloanei vertebrale, genunchilor, șoldurilor și picioarelor. Osteoartrita este o afecțiune de natură degenerativă care apare cel mai frecvent la persoanele vârstnice.
Artrita reumatoidă: poate afecta articulațiile din orice parte a corpului dar cel mai frecvent apare la nivelul mâinilor, încheieturilor și genunchilor. Cauza artritei reumatoide nu este încă clarificată total. Există totuși legături cu factorii genetici și procesele autoimune. Sistemul imunitar se întoarce împotriva propriului organism, în special în articulații și produce reacții inflamatorii dăunătoare. Inflamația se extinde apoi la țesuturile din jur și poate afecta în cele din urma cartilajele și oasele. În cazurile mai grave, artrita reumatoidă poate afecta și alte zone ale corpului cum ar fi pielea, ochii și nervii.
Guta: Guta este o formă de artrită caracterizată prin episoade dureroase care apar atunci când organismul nu poate elimina excesul de acid uric în sânge. Atunci când nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale în formă de ace care se depun apoi la nivelul articulațiior. Boala este caracterizată prin umflare, edem și durere severă și afectează cel mai adesea articulațiilor degetelor de la picioare, genunchi și încheietura mâinii.
Simptomele artritei
Simptomele artritei variază de la o persoană la alta în funcție de tipul de artrită de care suferiți. Simptomele includ durere, inflamație și rigididate articulară, deformare a articulațiilor, oboseală, febră și erupții cutanate.
Cauzele artritei
Cauza bolii nu este cunoscută în totalitate. La unele persoane poate fi implicată o anomalie genetică (moștenită de la părinți) care crește probabilitatea de a dezvolta afecțiunea. Deși cauza exactă nu este cunoscută, există mai mulți factori de risc care provoacă artrita inclusiv:
- Vârsta. Riscul de a dezvolta artrită, în special osteoartrită, crește odată cu vârsta.
- Sexul. În general, artrita apare mai frecvent la femei decât la bărbați.
- Obezitatea. Greutatea excesivă determină suprasolicitarea articulațiilor.
- Mediul de lucru. Unele meserii presupun mișcări repetitive sau ridicarea de greutăți cauzând afecțiuni ale articulațiilor.
Diagnosticarea artritei
Pentru diagnosticarea osteoartritei, medicul va examina pacientul, va urmări istoricul medical și simptomele. În unele cazuri va fi nevoie și de RMN, radiografie, teste de sânge sau urină.
Tratamentul artritei
Scopul principal al tratamentului este de a ameliora simptomatologia acută reprezentată în principal de durere, creșterea mobilității articulare și, în măsura în care este posibil, evitarea apariției complicațiilor. Pe lângă medicamente, planul de tratament mai poate include exerciții fizice regulate, regim alimentar echilibrat, reducerea stresului, odihna sau chiar intervenție chirurgicală.
Prevenția artritei
Nu este cunoscut niciun mod eficace de prevenire a bolii. Totuși, există câteva modalităţi de ameliorare a durerilor și de încetinire sau prevenire a deteriorării permanente a încheieturilor. Acestea includ:
- menţinerea corpului într-o limită de greutate pentru limitarea presiunii aplicate asupra articulaţiilor.
- activitatea fizică regulată – respectarea unui program de exerciții cu un grad moderat de dificultate.
- utilizarea de dispozitive de protecție a mușchilor și articulațiilor la locul de muncă în cazul în care trebuie să ridicați greutăți.
- dietă echilibrată și sănătoasă care ajută la întărirea oaselor și mușchilor.
Așadar, prezentaţi-vă la medic la primul semn de durere inexpliabilă a articulaţiilor. Diagnosticul pus la timp permite efectuarea unor tratamente eficiente ale cauzelor problemelor dumneavoastră de sănătate.
Sursa: WebMD
Foto: Designed by Kjpargeter – Freepik.com