Dictionar de analize

Inapoi la index

Acid hipuric-urina

Pret:

100 lei

Scopul testului

Efectuarea acestei analize se realizeaza cu scopul de a determina expunerea la toluen. Daca organismul uman este expus la toluen, acesta este metabolizat, iar in urma acestui proces rezulta acidul hipuric.

Analiza pentru dozarea acidului hipuric este indicata de medic in cazul suspectarii unei intoxicatii cu toluen, cand sunt prezente semne si simptome specifice. De asemenea, testul poate confirma expunerea la acest compus, chiar daca simptomele nu sunt prezente.

Ce masoara

Analiza permite dozarea acidului hipuric din urina. In situatia in care toluenul este ingerat sub diferite forme, acesta nu este eliminat ca atare, ci parcurge unele etape prin care organismul incearca sa-l metabolizeze, adica sa-l transforme in compusi usor de eliminat din organism.

 

O prima etapa consta in reactia chimica care presupune transformarea toluenului in acid benzoic. Ulterior, acesta intra in reactie cu glicina, un aminoacid si astfel, se formeaza acidul hipuric. Acest compus este eliminat pe cale renala, prin urina.

Sursele de toluen pot fi reprezentate de fructele si legumele contaminate. Asadar, poti gasi urme din aceasta substanta in:

  • varza;
  • rosii;
  • ardei;
  • prune;
  • mere;
  • piersici;
  • seminte de floarea-sorelui.

Cand se face

Cel mai adesea, analiza pentru dozarea acidului hipuric din urina este recomandata cand sunt prezente semne si simptome sugestive pentru intoxicatia cu toluen. Printre principalele manifestari se regasesc:

  • confuzie;
  • stare de ameteala;
  • tulburari de auz;
  • tulburari de vedere;
  • ataxie;
  • scaderea capacitatii de coordonare a miscarilor;
  • stare de oboseala marcanta;
  • cefalee (durere de cap).

Indicatii recoltare

Pentru efectuarea acestei analize este esential a colecta un volum de aproximativ 20-30 de mililitri de urina. Foloseste urocultorul pentru colectarea urinei. Ai grija sa nu atingi zona interioara a capacului sau a recipientului, pentru a preveni contamiarea probei cu agenti bacterieni.

Dupa prelevarea probei de urina, mergi la laboratorul de analize medicale pentru a lasa proba pentru prelucrare. Daca nu poti face aceasta imediat, pastreaza proba la o temperatura scazuta (in frigider).

Pregatirea pentru analiza

Prelevarea probei de urina nu necesita o pregatire anume. Aceasta poate  fi realizata in orice moment al zilei, utilizandu-se un recipient steril pentru colectarea urinei (urocultor). Chiar daca recoltarea se poate oricand, este util ca inainte de aceasta sa speli corespunzator zona initima cu un sapun bland si apa calduta.

Interpretare rezultate

Dupa prelucrearea probei de urina, vei primi rezultatele in cateva zile lucratoare. Pentru o corecta interpretare a acestora, mergi la medic si afla de la acesta care este semnificatia valorilor obtinute.

Un rezultat considerat normal are urmatoarele valori:

  • 1,6 g/L (grame pe litru);
  • 1,5 g/g creatinina (grame pe grame de creatinina).

Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte indicate in buletinul de rezultate ale laboratului la care ati recoltat probele.

Valori crescute

Obtinerea unei valori peste limita superioara a acidului hipuric in urina poate semnifica existenta unei intoxicatii cu toluen. Cu toate acestea, este important de mentionat ca un rezultat fals pozitiv poate fi observat si in cazul unei colonizari bacteriene excesive a tractului digestiv. Prin urmare, este important a comunica deschis cu medicul si a efectua toate investigatiile recomandate de acestea. In acest mod, vei beneficia de un diagnostic corect si indrumari potrivite pentru sanatatea ta.

Valori scazute

Cand in urina se evidentiaza o concentratie mica, sub valoarea de referinta, aceasta nu prezinta semnificatie clinica.

Ce sa intrebi medicul

Intoxicatia cu toluen poate aparea din multiple cauze, dar identificarea acesteia din timp te poate ajuta sa previi complicatiile asociate. Mergi la medic imediat cum constanti ca prezinti simptome care creeaza disconfort si afla ce poti face pentru o buna stare de sanatate. Pentru a sti cum sa ai grija de sanatatea ta, ii poti adresa intrebari, precum:

  • Ce indicatii sunt potrivite pentru mine in functie de rezultatele obtinute la analize?
  • Cum pot evita intoxicatia cu toluen sau cu alte substante daunatoare?
  • Ce masuri ale stilului de viata contribuie la o buna sanatate?

Identificarea timpurie a intoxicatiei cu toluen este esentiala pentru administrarea unui tratament potrivit si evitarea complicatiilor. Mergi la medic in cel mai scurt timp de la observarea simptomelor si respecta indicatiile acestuia. Efectuarea investigatiilor contribuie la stabilirea unui diagnostic corect, iar dozarea acidului hipuric din urina permite identificarea unei posibile intoxicatii cu toluen.

Suna acum Cere programare