Pacientilor care au efectuat testul pentru dozarea alfa-fetoproteinei, le este recomandata vizita la medic pentru interpretarea rezultatelor, stabilirea diagnosticului si a tratamentului corespunzator. Valoarea AFP se masoara in nanograme pe mililitru (ng/mL)
Valoarea normala a AFP este mai mica de 8,78 ng/mL. In cazul pacientelor insarcinate, valoarea AFP variaza in functie de varsta gestationala.
Pentru copii, intervalele alfa-fetoproteinei sunt diferite in functie de varsta. Astfel, intre 0 si 1 an, concentratia AFP este mai mare de 2000 ng/mL. De asemenea, intre 1 si 3 luni, valoarea AFP este cuprinsa intre 10 si 1359 ng/mL.
In cazul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni, concentratia AFP este variaza intre 4 si 275 ng/mL. De asemenea, o valoarea cuprinsa intre 3 si 148 ng/mL este specifica copiilor cu varsta de pana la 12 luni. Astfel, valoarea AFP scade treptat ajungand la varsta de 18 ani la maximum 4 ng/mL.
Valori crescute
Niveluri crescute de alfafetoproteina la adulti se asociaza urmatoarelor patologii:
- hepatita virala;
- hepatita toxica;
- hepatita autoimuna;
- ciroza;
- cancer hepatic;
- cancer ovarian;
- cancer testicular.
In cazul pacientilor aflati sub tratament oncologic, o valoarea crescuta a alfa-fetoproteinei semnifica ineficienta tratamentului. De asemenea, pentru pacientele insarcinate care au efectuat testul AFP, un nivel crescut al proteinei fetale poate fi determinat de urmatoarele afectiuni ale fatului:
- sindrom Down;
- spina bifida;
- sindrom Turner;
Un nivel al AFP crescut poate fi intalnit in cazul femeilor insarcinate cu gemeni sau tripleti. De asemenea, cresterea concentratiei de AFP poate sugera aproximarea incorecta a momentului nasterii.
Valori scazute
Valorile scazute ale alfa-fetoproteinei sunt relevante in cazul pacientilor aflati sub tratament oncologic. Astfel, o scadere a concentratiei sanguine a AFP este determinata de aplicarea unui tratament eficient.
De asemenea, medicul recomanda efectuarea testului AFP dupa terminarea tratamentului oncologic. In acest caz, persistenta valorii negative este un factor de prognostic pozitiv.