Dictionar de analize

Inapoi la index

AFP (Alfa Fetoproteina)

Pret:

47 lei

Scopul testului

AFP este un test recomandat de medic pacientelor insarcinate. Acesta se efectueaza pentru a determina concentratia sanguina de alfa-fetoproteina. Modificarea nivelului indica prezenta unor afectiuni genetice sau a defectelor de tub neural.

Medicul poate recomanda efectuarea testului si pentru identificarea unor procese neoplazice. Prezenta unei concentratii crescute a alfa-fetoproteinei este caracteristica cancerului. In acest caz, alfa-fetoproteina este folosita ca marker tumoral.

Ce masoara

Testul AFP este recomandat de medic pentru dozarea concentratiei de alfa-fetoproteina. Aceasta este o proteina secretata de celulele hepatice fetale. Nivelul de AFP este ridicat in cazul nou-nascutilor. Acesta scade treptat pana la varsta de 1 an.

In cazul adultilor, nivelul de AFP este foarte redus. Prezenta unei cresteri a concentratiei alfa-fetoproteinei este generata de prezenta unor neoplasme sau de alte afectiuni, precum cele inflamatorii de la nivelul prostatei. AFP este secretata de celulele prostatice. In cazul unui cancer, vor exista mai multe celule prostatice maligne, care si ele vor secreta AFP, crescand in acest mod concentratia sanguina a acestei proteine.

Cand se face

In afara sarcinii, medicul poate indica efectuarea testului pentru alfa-fetoproteina cu scopul de a:

  • monitoriza eficienta tratamentului in afectiunile oncologice;
  • stabili riscul de a dezvolta afectiuni neoplazice in cazul pacientilor care prezinta ciroza sau hepatita cronica;
  • planificarea tratamentului optim pentru afectiunile oncologice;
  • urmari evolutia cancerului ovarian, hepatic sau testicular.

De asemenea, medicul recomada efectuarea testului de AFP in cazul pacientelor insarcinate pentru a determina defectele congenitale si tuburarile genetice ale fatului. Acesta se realizeaza intre saptamanile 16 si 22 de sarcina. Alte indicatii ale dozarii AFP sunt:

  • prezenta bolilor genetice in antecedentele heredocolaterale;
  • varsta peste 35 de ani;
  • diabet zaharat.

Indicatii recoltare

Se recomanda ca recoltarea probelor de sange sa aiba loc in prima parte a zilei. De asemenea, este indicata hidratarea inainte de efectuarea testului pentru a se produce venodilatatie.

In prima etapa a procedurii de prelevare, personalul medical specializat realizeaza asepsia zonei de interes. Apoi, cu ajutorul unui ac se va realiza recoltarea unei probe de sange prin abord venos de la nivelul plicii cotului. Vacutainerul cu proba recoltata este trimis la laboratorul de analize.

Dupa aceasta etapa, este indicata aplicarea unei presiuni digitale pentru a evita aparitia echimozelor (vanatailor). Este important de mentionat ca pe parcursul procedurii, pacientul poate simti un usor disconfort, care dispare rapid. Durata procedurii de recoltare este de aproximativ 5 minute.

Interpretare rezultate

Pacientilor care au efectuat testul pentru dozarea alfa-fetoproteinei, le este recomandata vizita la medic pentru interpretarea rezultatelor, stabilirea diagnosticului si a tratamentului corespunzator. Valoarea AFP se masoara in nanograme pe mililitru (ng/mL)

Valoarea normala a AFP este mai mica de 8,78 ng/mL. In cazul pacientelor insarcinate, valoarea AFP variaza in functie de varsta gestationala.

Pentru copii, intervalele alfa-fetoproteinei sunt diferite in functie de varsta. Astfel, intre 0 si 1 an, concentratia AFP este mai mare de 2000 ng/mL. De asemenea, intre 1 si 3 luni, valoarea AFP este cuprinsa intre 10 si 1359 ng/mL.

In cazul pacientilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni, concentratia AFP este variaza intre 4 si 275 ng/mL. De asemenea, o valoarea cuprinsa intre 3 si 148 ng/mL este specifica copiilor cu varsta de pana la 12 luni. Astfel, valoarea AFP scade treptat ajungand la varsta de 18 ani la maximum 4 ng/mL.

Valori crescute

Niveluri crescute de alfafetoproteina la adulti se asociaza urmatoarelor patologii:

  • hepatita virala;
  • hepatita toxica;
  • hepatita autoimuna;
  • ciroza;
  • cancer hepatic;
  • cancer ovarian;
  • cancer testicular.

In cazul pacientilor aflati sub tratament oncologic, o valoarea crescuta a alfa-fetoproteinei semnifica ineficienta tratamentului. De asemenea, pentru pacientele insarcinate care au efectuat testul AFP,  un nivel crescut al proteinei fetale poate fi determinat de urmatoarele afectiuni ale fatului:

  • sindrom Down;
  • spina bifida;
  • sindrom Turner;

Un nivel al AFP crescut poate fi intalnit in cazul femeilor insarcinate cu gemeni sau tripleti. De asemenea, cresterea concentratiei de AFP poate sugera aproximarea incorecta a momentului nasterii.

Valori scazute

Valorile scazute ale alfa-fetoproteinei sunt relevante in cazul pacientilor aflati sub tratament oncologic. Astfel, o scadere a concentratiei sanguine a AFP este determinata de aplicarea unui tratament eficient.

De asemenea, medicul recomanda efectuarea testului AFP dupa terminarea tratamentului oncologic. In acest caz, persistenta valorii negative este un factor de prognostic pozitiv.

Ce sa intrebi medicul

Pacientilor care au efectuat testul AFP le este recomandata vizita la medic pentru interpretarea rezultatelor, stabilirea diagnosticului si a tratamentului corespunzator. De asemenea, este important ca pacientul sa adreseze intrebari cadrului medical pentru a intelege mai bine afectiunea sa. Printre intrebarile cele mai frecvente se regasesc:

  • Care este cauza modificarii valorii AFP?
  • Ce riscuri asociaza cresterea concentratiei de alfa-fetoproteina?
  • Care este tratamentul optim?
  • Ce masuri sanogene trebuie adoptate pentru a eficientiza actiunea tratamentului?
Suna acum Cere programare