Recoltarea este un proces minim invaziv, cu o durata scurta si care nu implica un disconfort semnificativ. Este bine de stiut ca intreaga procedura este realizata intr-un spatiu sigur, in centrul de recoltare si de catre o persoana instruita, cum este asistentul medical. Pe durata recoltarii iti sunt explicate etapele care sunt realizate, precum:
- aplicarea garoului in jurul bratului, superior de zona cotului;
- asepsia zonei de tegument a plicii cotului;
- efectuarea propriu-zisa a punctiei venoase;
- colectarea probei de sange;
- aplicarea unui pansament pentru a preveni infectiile.
Dupa prelevarea probei de sange intr-un recipient special (vacutainer), acesta este etichetat si trimis la laboratorul de analize medicale. Vei putea sa iti reiei activitatile obisnuite dupa cateva minute de la finalizarea procedurii. Insa, in primele minute este recomandat a mentine o usoara presiune asupra zonei de punctie, cu scopul de a favoriza oprirea sangerarii si de a evita formarea echimozelor (vanatailor).
Pregatirea pentru analiza aldosteron
Pregatirea corespunzatoare inainte de aceasta analiza este esentiala pentru un rezultat cat mai corect. Este important ca toate masurile de pregatire sa fie luate sub stricta supraveghere a medicului. Astfel, administrarea medicamentelor antihipertensive, precum diureticele care actioneaza asupra nivelului de potasiu, inhibitorii enzimei de conversie sau beta-blocantele necesita a fi intrerupte cu aproximativ 4 saptamani inainte de prelevarea probei. Insa, medicul prescrie alte clase de medicamente pentru mentinerea unei valori normale a tensiunii arteriale. Alte medicamente care pot modifica rezultatul analizei sunt contraceptivele orale, alte preparate hormonale sau izotopii radioactivi, utilizati in diferite proceduri imagistice.
Sarea poate fi consumata in cantitatea indicata pentru o persoana sanatoasa, de aproximativ 2-3 grame pe zi. In ziua recoltarii, este indicat a respecta o pauza alimentara si hidrica de aproximativ 6-8 ore.
Pentru un rezultat cat mai corect, este de preferat ca prelevarea sa fie realizata inainte ca pacientul sa se ridice din pat. Daca nu este posibil, este indicat ca pacientul sa stea pentru cel putin 30 de minute culcat pe o suprafata plana, inainte de obtinerea probei de sange. De asemenea, daca se doreste si o proba de sange in pozitie ortostatica (in picioare), aceasta se obtine dupa mentinerea pozitiei pentru 20-30 de minute.