Dictionar de analize

Inapoi la index

Aldosteron

Pret:

165 lei

Scopul testului

Dozarea aldosteronului din sange este o analiza valoroasa, ce este indicata pentru a determina concentratia acestui hormon in sange. Astfel, analiza este indicata pentru determinarea diagnosticului si a cauzelor urmatoarelor patologii:

  • hiperaldosteronismului primar sau secundar (secretie crescuta de aldosteron);
  • insuficientei suprarenale sau boala Addison (secretie scazuta de aldosteron);
  • hipertensiunii arteriale;
  • hipotensiunii arteriale ortostatice.

Acest test contribuie si la determinarea cauzei concentratiilor anormale ale sodiului sau ale potasiului. Aceste elemente pot fi influentate de actiunea aldosteronului, in functie de nivelul sau din sange.

Ce masoara

Aceasta investigatie masoara concentratia de aldosteron din sange. Aldosteronul este un hormon produs de glandele suprarenale, situate in partea superioara a rinichilor. Principalul rol al aldosteronului este de a mentine o valoare normala a tensiunii arteriale.

Cand tensiunea arteriala scade, secretia de aldosteron creste. Acesta actioneaza la nivel renal prin eliminarea potasiului in urina si reabsorbtia sodiului in sange. Sodiul este absorbit impreuna cu apa, ceea ce face sa creasca volumul sanguin si implicit, tensiunea arteriala. Cand tensiunea arteriala atinge o valoare normala, secretia de aldosteron este oprita. Acest proces de reglare a tensiunii arteriale este mediat de sistemul renina angiotensina aldosteron.

Cand se face

Determinarea nivelului de aldosteron este indicata pentru a determina cauza hipertensiunii arteriale, mai ales cand prezinta caracteristici precum:

  • apare la tineri;
  • nu raspunde la medicatia antihipertensiva obisnuita;
  • se asociaza cu un nivel redus de potasiu.

Alte indicatii ale acestei analize includ:

  • diagnosticarea afectiunilor glandei suprarenale;
  • identificarea cauzei concentratiei anormale a sodiului si a potasiului in sange;
  • screening-ul hiperaldosteronismului primar la rudele de gradul I ale persoanelor deja diagnosticate cu aceasta afectiune;
  • diferentierea intre hiperaldosteronismul primar si cel secundar.

Dozarea aldosteronului este o analiza utila si pentru persoanele care se confrunta cu hipotensiunea ortostatica. Aceasta stare se manifesta prin scaderea brusca a tensiunii arteriale la ridicarea din pozitia culcat sau sezand si se asociaza cu urmatoarele manifestari:

  • stare de ameteala;
  • stare de slabiciune;
  • vedere incetosata;
  • sincopa (lesin) – in cazurile severe.

Indicatii recoltare

Recoltarea este un proces minim invaziv, cu o durata scurta si care nu implica un disconfort semnificativ. Este bine de stiut ca intreaga procedura este realizata intr-un spatiu sigur, in centrul de recoltare si de catre o persoana instruita, cum este asistentul medical. Pe durata recoltarii iti sunt explicate etapele care sunt realizate, precum:

  • aplicarea garoului in jurul bratului, superior de zona cotului;
  • asepsia zonei de tegument a plicii cotului;
  • efectuarea propriu-zisa a punctiei venoase;
  • colectarea probei de sange;
  • aplicarea unui pansament pentru a preveni infectiile.

Dupa prelevarea probei de sange intr-un recipient special (vacutainer), acesta este etichetat si trimis la laboratorul de analize medicale. Vei putea sa iti reiei activitatile obisnuite dupa cateva minute de la finalizarea procedurii. Insa, in primele minute este recomandat a mentine o usoara presiune asupra zonei de punctie, cu scopul de a favoriza oprirea sangerarii si de a evita formarea echimozelor (vanatailor).

Pregatirea pentru analiza aldosteron

Pregatirea corespunzatoare inainte de aceasta analiza este esentiala pentru un rezultat cat mai corect. Este important ca toate masurile de pregatire sa fie luate sub stricta supraveghere a medicului. Astfel, administrarea medicamentelor antihipertensive, precum diureticele care actioneaza asupra nivelului de potasiu,  inhibitorii enzimei de conversie sau beta-blocantele necesita a fi intrerupte cu aproximativ 4 saptamani inainte de prelevarea probei. Insa, medicul prescrie alte clase de medicamente pentru mentinerea unei valori normale a tensiunii arteriale. Alte medicamente care pot modifica rezultatul analizei sunt contraceptivele orale, alte preparate hormonale sau izotopii radioactivi, utilizati in diferite proceduri imagistice.

Sarea poate fi consumata in cantitatea indicata pentru o persoana sanatoasa, de aproximativ 2-3 grame pe zi. In ziua recoltarii, este indicat a respecta o pauza alimentara si hidrica de aproximativ 6-8 ore.

Pentru un rezultat cat mai corect, este de preferat ca prelevarea sa fie realizata inainte ca pacientul sa se ridice din pat. Daca nu este posibil, este indicat ca pacientul sa stea pentru cel putin 30 de minute culcat pe o suprafata plana, inainte de obtinerea probei de sange. De asemenea, daca se doreste si o proba de sange in pozitie ortostatica (in picioare), aceasta se obtine dupa mentinerea pozitiei pentru 20-30 de minute.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt finalizate in cateva zile. Este important ca dupa ce intri in posesia acestora, sa consulti medicul pentru interpretarea valorilor obtinute si obtinerea celor mai potrivite sfaturi referitoare la starea ta de sanatate.

Pentru adulti, valorile normale ale aldosteronului seric sunt:

Pozitia de recoltareValoare normala aldosteron – pmol/l (picomoli pe litru)
Clinostatism80 – 400 pmol/l
Ortostatism200 – 1000 pmol/l

Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte indicate in buletinul de rezultate ale laboratului la care ati recoltat probele.

Valori crescute

Un nivel ridicat al aldosteronului este intalnit in patologii, precum:

  • hiperaldosteronism;
  • Sindromul Cushing;
  • Boala Conn;
  • ciroza;
  • insuficienta cardiaca.

Valori scazute

Scaderea nivelului de aldosteron este sugestiva pentru insuficienta suprarenala primara (boala Addison) sau secundara.

Ce sa intrebi medicul

Indiferent de situatia clinica, comunicarea cu medicul este esentiala pentru obtinerea informatiilor de care ai nevoie pentru a sti ce masuri sa adopti pentru starea ta de sanatate. In timpul consultului, ii poti adresa intrebari, precum:

  • Ce indica rezultatele analizelor?
  • Cum poate stilul de viata sa contribuie la o mai buna stare de sanatate?
  • Care sunt tratamentele disponibile si cum se administreaza corect?

Analiza pentru determinarea aldosteronului din sange este utilizata in multiple situatii, deoarece aduce informatii cu privire la secretia acestui hormon si poate contribui la determinarea cauzei hipertensiunii arteriale. Daca medicul ti-a indicat efectuarea acestei analize, mergi la cel mai apropiat centru de recoltare si respecta indicatiile acestuia inainte de prelevare. Dupa ce ai primit rezultatele, programeaza o consultatie si vezi care sunt cele mai potrivite masuri pentru tine, pentru a te bucura de o stare cat mai buna de sanatate.

Suna acum Cere programare