Dictionar de analize

Inapoi la index

Amilaza serica

Pret:

18 lei

Scopul testului

Amilaza este o enzima care este produsa in principal de pancreas si glandele salivare pentru a ajuta la digestia carbohidratilor. Acest test masoara cantitatea de amilaza din sange, urina sau cateodata din lichidul peritoneal, un lichid care se gaseste intre membranele care acopera cavitatea abdominala.

Pancreasul este un organ ingust si plat de aproximativ 15 cm situat adanc in cavitatea abdominala, sub ficat si intre stomac si coloana vertebrala. Sectiunea capului sau se conecteaza la duoden, prima parte a intestinului subtire. In interiorul pancreasului, mici conducte (tuburi) conduc enzimele digestive produse de pancreas in canalul pancreatic. Pancreasul elibereaza amilaza prin canalul pancreatic in prima parte a intestinului subtire, unde ajuta la digestia carbohidratilor din dieta.

Amilaza este prezenta in mod normal in sange si urina in cantitati mici. Cand celulele din pancreas sunt deteriorate, in sange se elibereaza o cantitate mare de amilaza. Prin urmare creste si concentratia amilazei din urina deoarece aceasta este eliminata din sange prin urina. Cresteri ale nivelului de amilaza pot avea loc in pancreatita sau cand ductul pancreatic este blocat de un calcul biliar sau, in cazuri rare, intr-o tumora pancreatica.

Ce masoara

Testul de amilaza din sange este folositor pentru a diagnostica pancreatita acuta. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a monitoriza pancreatita cronica si alte afectiuni care implica pancreasul.

Amilaza poate fi folosita impreuna testul pentru lipaza, pentru a determina afectiunile pancreasului. Desi amilaza este un test sensibil pentru afectiunile pancreasului, nu este un test specific. Aceasta inseamna ca un nivel crescut de amilaza poate indica o problema dar cauza sa nu fie legata de pancreas.

Pe de alta parte, testarea lipazei este mai specifica decat amilaza in bolile pancreasului, in principal pentru pancreatita acuta si pancreatita alcoolica acuta. Un nivel crescut al lipazei indica de obicei o problema a pancreasului. Evaluarea rezultatelor acestor doua teste impreuna ajuta la diagnosticul sau excluderea pancreatitei si a altor afectiuni.

Un test pentru amilaza urinara este, de asemenea, folosit pentru a determina afectiuni ale pancreasului. De obicei, nivelul sau va reflecta concentratiile de amilază din snge, dar atat cresterea cat si scaderea vor avea loc mai tarziu. Uneori, un nivel al creatininei urinare poate fi comandat impreuna cu amilaza din urina. Raportul dintre amilaza si creatinina poate fi calculat pentru a evalua functia rinichilor. Disfunctia rinichilor se poate reflecta printr-o eliminare mai lenta a amilazei.

In anumite cazuri, de exemplu cand este o acumulare de lichid in abdomen (ascita), poate fi ceruta testarea amilazei din lichidul peritoneal pentru a ajuta la diagnosticul pancreatitei.

Tesarea amilazei este cateodata folosita pentru a monitoriza tratamentul cancerului de pancreas sau dupa eliminarea calculului biliar care a provocat atacuri ale vezicii biliare.

Cand se face

Testarea amilazei poate fi recomandata cand o persoana are semne sau simptome ale unei tulburari pancreatice, cum ar fi:

  • Durere abdominala superioara severa care radiaza in spate sau se inrautateste dupa masa
  • Febra
  • Pierderea apetitulu
  • Greata, varsaturi
  • Ingalbenirea ochilor sau a pielii (icter)
  • Puls rapid
  • Scaune moi, grase si urat mirositoare

Amilaza urinara poate fi recomandata impreuna sau dupa testarea amilazei din sange. Unul sau amandoua testele pot fi recomandate periodic atunci cand un medic doreste monitorizarea eficientei unui tratament sau pentru a determina daca nivelul amilazei creste sau scade in timp.

Indicatii recoltare

O proba de sange este obtinuta prin introducerea unui ac intr-o vena a bratului tau. Cateodata se recolteaza o proba de urina spontana, o proba din urina din 24 de ore sau o proba din lichidul peritoneal.

Interpretare rezultate

Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratorul Poliana Dorobanti este:

Varsta                          Interval de referinta
0- 140 ani                      Normal – [28 – 100]

 

O concentratie mare de amilaza in sange poate indica prezenta unei afectiuni legate de pancreas. In pancreatita acuta, amilaza din sange creste adesea de 4 – 6 ori mai mult decat valoarea cea mai mare din intervalul de referinta. Cresterea are loc in 4 – 8 ore de la leziunea pancreasului si ramane in general crescuta pana cand cauza este tratata cu succes. Valoarea amilazei va reveni la normal in cateva zile.

Rezultatul amilazei si al lipazei trebuie interpretat impreuna. In pancreatita acuta concentratia lipazei creste de obicei in acelasi timp cu nivelul amilazei, in jur de 3 – 6 ore, dar concentratia lipazei va ramane crescuta mai mult decat concentratia amilazei. Testarea lipazei este considerata a fi mai fiabila decat testarea amilazei pentru diagnosticul initial de pancreatita acuta si este, de asemenea, mai sensibila la determinarea pancreatitei acute cauzate de pancreatita alcoolica acuta.

In pancreatita cronica, concentratia amilazei va fi initial moderat crescuta dar va scadea in timp odata cu deteriorarea progresiva a pancreasului. In acest caz, revenirea nivelului la normal poate sa nu insemne rezolvarea cauzei. Nivelul de crestere in amilaza nu indica severitatea bolii pancreatice.

Concentratia amilazei poate fi semnificativ crescuta la persoane cu obstructie a canalului pancreatic si cancere pancreatice.

In general, concentratia amilazei urinare creste proportional cu amilaza din sange si va ramane crescuta pentru mai multe zile dupa ce concentratia amilazei din sange a revenit la normal.

Un nivel crescut de amilaza in lichidul peritoneal se poate gasi in pancreatita acuta dar poate fi identificat, de asemenea, in alte afectiuni abdominale precum obstructia intestinului sau scaderea fluxului de sange catre intestine (infarct).

O concentratie scazuta de amilaza in sange si urina la o persoana cu simptome de pancreatita poate indica deteriorarea permanenta a celulelor producatoare de amilaza din pancreas. Scaderea concentratiei poate fi, de asemenea, din cauza bolilor de rinichi si preeclampsiei.

Cresteri ale concentratiei de amilaza din sange cu un nivel normal sau scazut de amilaza urinara poate indica prezenta macroamilazei, un complex benign de amilaza si alte proteine care se acumuleaza in sange.

Deoarece glandele salivare produc si amilaza, afectiuni precum oreionul si glandele salivare obstructionate pot cauza cresterea amilazei din sange.

Suna acum Cere programare