Intervalul de referinta utilizat pentru interpretarea analizelor in Laboratorul Poliana Dorobanti este:
Varsta             Interval de referinta
0- 140 ani           Normal – [28 – 100]
O concentratie mare de amilaza in sange poate indica prezenta unei afectiuni legate de pancreas. In pancreatita acuta, amilaza din sange creste adesea de 4 – 6 ori mai mult decat valoarea cea mai mare din intervalul de referinta. Cresterea are loc in 4 – 8 ore de la leziunea pancreasului si ramane in general crescuta pana cand cauza este tratata cu succes. Valoarea amilazei va reveni la normal in cateva zile.
Rezultatul amilazei si al lipazei trebuie interpretat impreuna. In pancreatita acuta concentratia lipazei creste de obicei in acelasi timp cu nivelul amilazei, in jur de 3 – 6 ore, dar concentratia lipazei va ramane crescuta mai mult decat concentratia amilazei. Testarea lipazei este considerata a fi mai fiabila decat testarea amilazei pentru diagnosticul initial de pancreatita acuta si este, de asemenea, mai sensibila la determinarea pancreatitei acute cauzate de pancreatita alcoolica acuta.
In pancreatita cronica, concentratia amilazei va fi initial moderat crescuta dar va scadea in timp odata cu deteriorarea progresiva a pancreasului. In acest caz, revenirea nivelului la normal poate sa nu insemne rezolvarea cauzei. Nivelul de crestere in amilaza nu indica severitatea bolii pancreatice.
Concentratia amilazei poate fi semnificativ crescuta la persoane cu obstructie a canalului pancreatic si cancere pancreatice.
In general, concentratia amilazei urinare creste proportional cu amilaza din sange si va ramane crescuta pentru mai multe zile dupa ce concentratia amilazei din sange a revenit la normal.
Un nivel crescut de amilaza in lichidul peritoneal se poate gasi in pancreatita acuta dar poate fi identificat, de asemenea, in alte afectiuni abdominale precum obstructia intestinului sau scaderea fluxului de sange catre intestine (infarct).
O concentratie scazuta de amilaza in sange si urina la o persoana cu simptome de pancreatita poate indica deteriorarea permanenta a celulelor producatoare de amilaza din pancreas. Scaderea concentratiei poate fi, de asemenea, din cauza bolilor de rinichi si preeclampsiei.
Cresteri ale concentratiei de amilaza din sange cu un nivel normal sau scazut de amilaza urinara poate indica prezenta macroamilazei, un complex benign de amilaza si alte proteine care se acumuleaza in sange.
Deoarece glandele salivare produc si amilaza, afectiuni precum oreionul si glandele salivare obstructionate pot cauza cresterea amilazei din sange.