Scopul testului anticorpi anti-beta 2 glicoproteina IgG
Prin intermediul acestei analize sunt identificati anticorpii anti-beta 2 glicoproteina IgG. Aceasta analiza este utilizata in principal pentru stabilirea diagnosticului de sindrom antifosfolipidic, dar si pentru:
- monitorizarea sindromului antifosfolipidic;
- identificarea riscului de tromboza;
- evaluarea cauzei formarii trombilor,
- determinarea cauzei avorturilor spontane.
Acest test este de cele mai multe ori, recomandat impreuna cu alte investigatii. Alegerea acestora se face de catre medic, in functie de starea de sanatate a fiecarui pacient.
Ce masoara
Analiza permite masurarea anticorpilor IgG formati impotriva beta 2 glicoproteinei. Aceasta este formata din 326 de aminoacizi. Beta 2 glicoproteina are multiple roluri in organismul uman, intervenind in procesele de coagulare ale sangelui si in reglarea raspunsului imun.
Anticorpii anti-beta 2 glicoproteina IgG fac parte din clasa anticorpilor specifici sindromului antifosfolipidic. In cele mai multe dintre situatii, prezenta acestora in sange este asociata cu un risc crescut de formare a trombilor si de complicatii in timpul sarcinii.
Cand se face
Determinarea de anticorpi anti-beta 2 glicoproteina IgG este indicata de catre medic cand sunt identificate episoade repetate de tromboza. Printre semnele si simptomele sugestive pentru trombi se afla:
- durere locala;
- edeme (umflare);
- cresterea temperaturii locale;
- cefalee (durere de cap);
- dispnee (dificultati de respiratie).
De asemenea, medicul poate indica efectuarea acestei analize si in urmatoarele situatii:
- avorturi repetate;
- complicatii ale sarcinii;
- episoade recurente de tromboza;
- istoric familial de trombi.
Analiza este utila si pentru pacientii la care este suspectat sindromul antifosfolipidic. Aceasta este o afectiune autoimuna care se caracterizeaza prin prezenta anticorpilor antifosfolipidici. Acesti anticorpi se indreapta impotriva fosfolipidelor ce fac parte din componenta membranelor celulare. Prezenta anticorpilor determina o stare de hipercoagulabilitate, ceea ce conduce la formarea trombilor (cheagurilor de sange).
Sindromul antifosfolipidic poate fi primar sau secundar. Sindromul antifosfolipidic primar este o boala de sine statoare, in timp ce sindromul antifosfolipidic secundar se asociaza cu lupusul eritematos sistemic, sindromul Sjögren sau alte patologii autoimune.
Pregatirea pentru analiza
Inainte de efectuarea acestei analize nu este necesara o pregatire speciala. Asadar, prelevarea sangelui poate fi realizata in orice moment al zilei.
Indicatii recoltare
Procesul de recoltare dureaza cateva minute si nu se asociaza cu un disconfort semnificativ pentru pacient. Acesta cuprinde mai multe etape, printre care se afla:
- infasurarea garoului in jurul bratului;
- asepsia tegumentului din zona plicii cotului (unde se efectueaza punctia);
- realizarea punctiei venoase;
- colectarea probei de sange intr-un vacutainer (tub special);
- indepartarea garoului si a acului;
- aplicarea unui plasture, pentru a preveni infectiile.
La finalul procedurii, este indicat a aplica o usoara presiune cu degetele de la mana opusa asupra zonei unde a fost realizata punctia venoasa. In acest mod, sangerarea este rapid oprita, iar riscul de formare al echimozelor este redus semnificativ.
Interpretare rezultate
Prelucrarea probelor dureaza cateva zile. Asadar, dupa 5 zile lucratoare, rezultatele sunt eliberate. Este recomandat a merge la medic in cea mai scurta perioada de timp pentru a-ti interpreta rezultatele obtinute si a-ti oferi cele mai bune sfaturi pentru sanatatea ta.
Valori crescute
Un rezultat pozitiv se obtine la o valoare peste 8 U/ ml (unitati pe mililitru). Identificarea unor anticorpi anti-beta 2 glicoproteina IgG in organism poate semnifica prezenta sindromului antifosfolipidic sau a unei alte patologii autoimune.
In lipsa simptomelor, medicul poate recomanda repetarea analizei. Prezenta anticorpilor nu confirma sindromul antifosfolipidic, chiar daca este puternic asociata cu acesta patologie.
Valori scazute
O valoare scazuta a anticorpilor IgG anti-beta 2 glicoproteina poate reprezenta:
- un rezultat negativ: <5 U/ml;
- un rezultat echivoc: 5 – 8 U/ml.
In cazul unui rezultat echivoc, medicul poate recomanda refacerea analizei.
Intervalele de referinta reprezinta limitele intre care concentratia anticorpilor IgG anti-beta 2 glicoproteina este considerata normala. Acestea pot varia in functie de laboratorul de analize unde se realizeaza masurarea si aparatele folosite.
Ce sa intrebi medicul
Tulburarile de coagulare reprezinta afectiuni complexe, a caror gestionare poate fi dificil de inteles pentru pacient. De aceea, este indicat a-i adresa medicului toate intrebarile pe care le ai referitoare la starea ta de sanatate si la semnificatia rezultatelor obtinute la analizele medicale:
- Ce inseamna rezultatele obtinute la analize?
- Care este riscul de formare a trombilor?
- Este necesara administrarea unui tratament?
- Ce modificari ale stilului de viata pot imbunatati starea de sanatate?
Prezenta anticorpilor anti-beta 2 glicoproteina IgG este deseori asociata cu tulburarile de coagulare si sindromul antifosfolipidic. Acestia pot fi identificati prin intermediul acestei analize de sange, usor de realizat si ale carei rezultate sunt furnizate de laboratorul de analize in doar cateva zile. In cadrul consultului periodic, solicita-i medicului sa-ti recomande analizele potrivite pentru tine si afla ce poti face pentru a te bucura de o stare de sanatate cat mai buna.