Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-beta 2 glicoproteina IgM

Pret:

91 lei

Scopul testului

Testul pentru anticorpi anti-beta 2 glicoproteina IgM este folosit pentru a detecta prezenta acestor anticorpi in sange. Aceasta analiza este importanta in diagnosticarea sindromului antifosfolipidic (SAFL) sau a altor afectiuni autoimune care pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange (tromboza).

Pentru confirmarea diagnosticului oricarei boli autoimune sunt necesare mai multe investigatii. De aceea, in majoritatea cazurilor, aceasta analiza este insotita si de testele pentru dozarea urmatorilor anticorpi:

  • anticorpii anti-cardiolipina;
  • anticorpii antifosfolipidici;
  • anticoagulantul lupic.

Ce masoara

Testul masoara nivelul anticorpilor IgM indreptati impotriva beta 2 glicoproteinei, o proteina care joaca un rol important in procesul de coagulare a sangelui. In cazul in care anticorpii reactioneaza cu aceasta proteina aflata in membrana trombocitelor, riscul de formare al trombilor (cheagurilor de sange) creste considerabil.

Prezenta acestor anticorpi poate indica o reactie autoimuna in care organismul ataca propriile proteine. Aceasta este specifica bolilor autoimune, precum este sindromul antifosfolipidic, afectiune in care prezenta acestor anticorpi este des intalnita. Pentru diagnosticarea acestuia, este necesara evidentierea manifestarilor clinice, precum episoadele trombotice sau avortul spontan, fara o cauza genetica.

Cand se face

Analiza de dozare a anticorpilor anti-beta 2 glicoproteina IgM este indica cand sunt prezente simptome al trombozei sau exista un istoric medical care indica o stare protrombotica. Astfel, medicul recomanda efectuarea analizei in urmatoarele situatii:

  • avorturi spontane recurente;
  • preeclampsie;
  • nastere prematura;
  • episoade trombocite fara o cauza cunoscuta;
  • episoade trombotice la tineri;
  • anemie;
  • trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite).

Este important de recunoscut un episod trombotic, deoarece fara tratament pot aparea complicatii severe. Cand apare tromboza, sunt prezente semne si simptome, precum:

  • dispnee (respiratie dificila);
  • cefalee (durere de cap);
  • edeme ale membrelor (umflaturi);
  • durere prezenta la membrele inferioare.

Analiza de dozare a anticorpilor anti-beta 2 glicoproteina IgM este recomandata si persoanele care au suspiciunea sau sunt deja diagnosticate cu o boala autoimuna. Astfel, analiza poate fi utilizata atat in stabilirea diagnosticului, cat si in monitorizarea bolii.

Indicatii recoltare

Recoltarea presupune obtinerea unei probe de sange venos printr-o procedura minim invaziva, numita punctie venoasa. Aceasta se realizeaza doar in centrul de recoltare al laboratorului de analize si de catre personal medical instruit (asistentul medical). Etapele procesului de recoltare includ:

  • utilizarea garoului, care se infasoara in jurul bratului pentru a reduce fluxul sanguin;
  • dezinfectarea zonei anterioare a cotului, unde se face punctia;
  • efectuarea punctiei cu un ac fin;
  • colectarea a 1-2 mililitri de sange venos intr-o eprubeta speciala;
  • aplicarea unui pansament pentru a preveni infectarea zonei de punctie.

Recoltarea dureaza cateva minute, iar la finalul acesteia iti poti relua activitatile zilnice. Insa, pentru a evita formarea echimozelor, o complicatie des intalnita la punctia venoasa, este indicat a aplica o usoara presiune la nivelul zonei cotului si a evita ridicarea greutatilor pentru cateva minute.

Pregatirea pentru analiza

Analiza poate fi realizata in orice moment al zilei, deoarece rezultatul acesteia nu depinde de o pregatire speciala. Asadar, poti consuma alimente sau lichide inainte de a te prezenta la centrul de recoltare.

Interpretare rezultate

Nivelul de anticorpi anti-beta 2 glicoproteina IgM il obtii in cateva zile. O corecta interpretare a semnificatiei acestuia iti este oferita de medic, dupa o atenta analiza a starii clinice si a valorilor obtinute si la alte investigatii.

Valoarea normala a anticorpilor anti-beta 2 glicoproteina IgM este sub 20 U/ml (unitati pe mililitru).

Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte indicate in buletinul de rezultate ale laboratului la care ati recoltat probele.

Valori crescute

Identificarea anticorpilor anti-beta 2 glicoproteina IgM intr-o concentratie crescuta este sugestiva pentru sindromul antifosfolipidic. Daca nivelul crescut al acestora se mentine si dupa 3 luni, boala este confimata. Este important de mentionat ca prezenta acestor anticorpi poate fi intalnita si in alte boli autoimune, cum este lupusul eritematos sistemic.

Valori scazute

Un nivel scazut al anticorpilor anti-beta 2 glicoproteina IgM poate sugera absenta unei boli autoimune. Cu toate acestea, identificarea altor anticorpi, precum si simptomele clinice sugestive contribuie la stabilirea diagnosticului.

Ce sa intrebi medicul

Bolile autoimune sunt adesea dificil de inteles si de gestionat. Pentru o buna gestionare a starii tale de sanatate, este important a intelege cum se manifesta acestea si ce poti face pentru a preveni agravarea bolii. In acest scop, ii poti adresa medicului intrebarile pe care le ai, precum:

  • Ce indica rezultatele la analize?
  • Care sunt modificarile stilului de viata care imi pot imbunatati starea de sanatate?
  • Ce tratament este disponibil?
  • Care sunt metodele prin care pot evita complicatiile?

Dozarea anticorpilor anti-beta 2 glicoproteina IgM este una dintre analizele esentiale in diagnosticarea sindromului antifosfolipidic sau a altor boli autoimune. Rezultatul analizei il obtii in doar cateva zile, astfel ca medicul poate stabili diagnosticul intr-o perioada scurta de timp. Mergi periodic la consult si afla care sunt cele mai potrivite analize pentru tine si ce masuri sa adopti pentru o buna stare de sanatate.

Suna acum Cere programare