Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-cardiolipina IgG

Pret:

90 lei

Scopul testului

Analiza pentru determinarea nivelului de anticorpi anti-cardiolipina este utilizata impreuna cu alte investigatii pentru diagnosticarea sindromului antifosfolipidic si a altor boli autoimune. Stabilirea diagnosticului de sindrom antifosfolipidic se face in functie de criterii clinice (evenimente trombotice, avort spotan, nastere prematura) si de criterii paraclinice (prezenta anticorpilor specifici).

Aceasta analiza permite evaluarea si monitorizarea coagularii sangelui, in special cand evenimentele trombotice se manifesta repetat. Astfel, rezultatele analizei contribuie la identificarea cauzei acestor manifestari.

Ce masoara

Analiza masoara nivelul de anticorpi anti-cardiolipina IgG din sange, cel mai adesea prin metoda ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay – Testul imunosorbant legat de enzima). Desi rolul anticorpilor este de a proteja organismul, anticorpii anti-cardiolipina IgG ataca structuri proprii organismului, mai exact membranele celulare. Reactia dintre acesti anticorpi si membranele trombocitelor poate conduce la aparitia trombilor (cheagurilor de sange), ceea ce determina episoade trombotice.

Anticorpii IgG sunt sintetizati in stadiile avansate ale bolii. Acestia sunt puternic corelati cu activitatea trombotica crescuta. Pot fi prezenti in sindromul antifosfolipidic primar, dar si secundar (cand este asociat si cu alte patologii autoimune).

Cand se face

Dozarea anticorpilor anti-cardiolipina IgG este indicata cand sunt prezente urmatoarele:

  • tromboza recurenta;
  • avorturi spontane repetate, fara o cauza cunoscuta;
  • nastere prematura;
  • anemie;
  • trombocitopenie (scaderea numarului trombocitelor).

Suspiciunea de sindrom antifosfolipidic este prezenta cand nu este intalnita o cauza specifica pentru episoadele trombotice si avorturile repetate. Caracteristicile avorturilor spontane specifice acestui sindrom includ:

  • ≥ 3 avorturi spontane (inainte de saptamana 10);
  • ≥ 1 avort spontan (dupa saptamana 10).

Analiza poate fi indicata si persoanelor care prezinta manifestarile caracteristice si au in familie membrii diagnosticati cu sindromul antifosfolipidic. Diagnosticarea precoce este esentiala in cazul acestei patologii, pentru a preveni posibilele complicatii.

Indicatii recoltare

Recoltarea probei de sange pentru realizarea acestei analize este realizata printr-o procedura minim invaziva, ce poate fi efectuata in doar cateva minute. Etapele urmate de asistentul medical includ:

  • alegerea zonei de punctie (zona anterioara a cotului);
  • trecerea garoului in jurul bratului (reduce fluxul sanguin si evidentiaza vasele de sange);
  • curatarea pielii cu solutie antiseptica (scade riscul de infectii);
  • efectuarea punctiei si colectarea a 1-2 mililitri de sange venos intr-o eprubeta;
  • aplicarea unui pansament (previne intrarea agentilor microbieni in zona punctiei).

Dupa ce procedura este finalizata este indicat a mentine o mica presiune asupra zonei de punctie pentru cateva minute. Aceasta te ajuta sa eviti echimozele (vanataile), ce pot avea un aspect destul de neplacut.

Pregatirea pentru analiza

In cazul in care medicul ti-a recomandat aceasta analiza, te poti prezenta la centrul de recoltare in orice moment al zilei, in functie de disponibilitatea acestuia. Rezultatele analizei nu sunt influentate de alti factori, astfel ca nu este necesar a urma o pregatire speciala.

Interpretare rezultate

Afli nivelul de anticorpi anti-cardiolipina IgG in cateva zile de la recoltarea probei de sange. Desi, rezultatul iti este oferit alaturi de valorile de referinta, considerate normale, este indicat a merge la medic pentru o interpretare corecta si primirea unor sfaturi personalizate de mentinere a sanatatii.

Valori crescute

In cazul unei concentratii a anticorpilor anti-cardiolipina IgG de peste 15 U/ml (unitati pe mililitru), diagnosticul unei boli autoimune este cel mai probabil. Bineinteles, rezultatul se coreleaza cu datele obtinute in cadrul altor investigatii si cu simptomele prezente.

Valori scazute

De cele mai multe ori, un nivel al anticorpilor anti-cardiolipina sub 15 U/ml este considerat nomal. Cu toate acestea, prezenta manifestarilor care creeaza disconfort impune realizarea unor investigatii suplimentare.

Ce sa intrebi medicul

O buna comunicare cu medicul este esentiala pentru a afla masurile potrivite pentru a-ti imbunatati starea de sanatate. Mergi periodic la control, chiar daca nu ai niciun disconfort, dar mai ales cand ai simptome deranjante. In timpul consultatiei, il poti adresa intrebari, cum sunt:

  • Ce semnifica rezultatele analizelor?
  • Cum pot sa-mi monitorizez starea de sanatate?
  • Ce masuri sunt indicate pentru un stil de viata echilibrat si sanatos?

Evenimentele trombotice repetate pot indica sindromul antifosfolipidic. Diagnosticarea acestei patologii se poate face si prin intermediul analizei de dozare a anticorpilor anti-fosfolipidici IgG, dar si a altor investigatii. Intreaba medicul care sunt analizele potrivite pentru monitorizarea starii tale de sanatate si efectueaza-le periodic pentru a te asigura ca adopti masurile corespunzatoare pentru o stare de sanatate cat mai buna.

Suna acum Cere programare