Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-CCP

Pret:

90 lei

Scopul testului

Testul pentru determinarea anticorpilor anti-CCP (peptid ciclic citrulinat) este recomandat pentru:

  • diagnosticarea artritei reumatoide;
  • stabilirea prognosticului bolii;
  • realizarea diagnosticului diferential cu alt tip de artrita.

De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea testului pentru dozarea factorului reumatoid care contribuie la stabilirea diagnosticului. Acesta are insa o valoare clinica mai redusa, fiind prezent atat la pacientii care prezinta boala, cat si la cei sanatosi.

Ce masoara

Testul este realizat pentru a determina concentratia sanguina a anticorpilor anti-CCP. Acestia sunt autoanticorpi sintetizati si eliberati de componente ale sistemului imunitar.

In mod fiziologic, anticorpii au rol in protejarea organismului impotriva agresiunii virale si bacteriene. Dar, in situatii patologice, cand organismul sintetizeaza autoanticorpi, acestia ataca structurile proprii organismului ducand la aparitia unor simptome deranjante pentru pacient.

Anticorpii anti-CCP actioneaza la nivel articular ducand la aparitia artritei reumatoide. Aproximativ 75% dintre pacientii cu aceasta afectiune prezinta la nivel sanguin anticorpi anti-CCP. Artrita reumatoida este o boala autoimuna, progresiva. De aceea, diagnosticarea acesteia este important a se face inca din primele stadii evolutive. Astfel, tratamentul poate fi instituit rapid, iar complicatiile pe termen lung sunt mai reduse.

Cand se face

Medicul recomanda efectuarea testului pentru determinarea anticorpilor anti-CCP in cazul persoanelor care prezinta urmatoarele semne si simptome:

  • oboseala;
  • durere articulara;
  • redoare matinala a articulatiilor;
  • tumefactie articulara (umflare);

De asemenea, pacientului ii poate fi indicata si efectuarea testului pentru dozarea factorului reumatoid. Acesta a fost considerata principala metoda de diagnostic pentru artrita reumatoida pentru o perioada de timp. Insa, in prezent, studiile au demonstrat prezenta factorului reumatoid atat la pacientii cu boli autoimune, cat si la persoanele sanatoase. Spre deosebire de factorul reumatoid, anticorpii anti-CCP sunt specifici pacientilor care prezinta artrita reumatoida. Astfel, aceasta analiza ofera o precizie ridicata in stabilirea diagnosticului.

Indicatii recoltare

Inainte de efectuarea testului, este important ca pacientul sa informeze medicul despre tratamentul si suplimentele alimentare pe care acesta le utilizeaza. Astfel, medicul poate ajusta dozajul medicamentelor care influenteaza concentratia sanguina a anticorpilor anti-CCP.

De asemenea, este recomandata evitarea consumului de alimente si lichide inainte de realizarea testului. Recoltarea probelor se efectueaza dimineata. Aceasta presupune:

  • realizarea asepsiei in regiunea de interes;
  • plasarea unui garou la nivelul bratului pacientului cu scopul evidentierii planului venos;
  • prelevarea unei mostre de sange.

Dupa recoltare, proba de sange stocata intr-un recipient special va fi trimisa la laboratorul de analize. Durata recoltarii este de aproximativ 5 minute. Pacientul poate simti un usor disconfort in momentul recoltarii, dar acesta dispare in scurt timp. Rezultatele vor fi trimise de laboratorul de analize in 2 zile lucratoare.

Interpretare rezultate

Testul pentru determinarea concentratiei anticorpilor anti-CCP poate prezenta un rezultat:

  • negativ;

Rezultatul negativ este obtinut in cazul in care pacientul nu prezinta anticorpi anti-CCP la nivel sanguin. De asemenea, se recomanda efectuarea unui test pentru dozarea factorului reumatoid (FR).

  • pozitiv;

In cazul pacientilor care prezinta anticorpi anti-CCP, rezultatul testului este pozitiv. Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine, medicul poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare.

Persoanele care prezinta simptome specifice artritei reumatoide si au efectuat ambele tipuri de teste pot fi diagnosticate astfel:

  • fara artrita reumatoida, daca prezinta rezultatele testelor pentru anticorpii anti-CCP si FR negative;
  • cu un risc crescut de a dezvolta boala sau boala in stadiu incipient, in cazul in care pacientul prezinta anticorpi anti-CCP pozitivi si FR negativ;
  • artrita reumatoida, daca persoana primeste rezultate pozitive la ambele teste.

Ce sa intrebi medicul

Dupa realizarea testului pentru determinarea concentratiei anticorpilor anti-CCP si stabilirea diagnosticului, este important ca medicul sa ofere informatii pacientului despre afectiunea sa. Pentru a intelege mai usor in ce consta afectiunea diagnosticata si ce efecte va avea asupra organismului, poate fi util a-i adresa medicului unele intrebari, precum:

  • Care este cauza prezentei anticorpilor anti-CCP?
  • Ce factori de risc sunt asociati cu artrita reumatoida?
  • Care sunt complicatiile bolii?
  • Ce tratament este folosit pentru a controla manifestarile artritei reumatoide?
Suna acum Cere programare