Analiza pentru dozarea anticorpilor anti-endomisium masoara nivelul acestora in sange. Determinarea concentratiei de anticorpi anti-endomisium se realizeaza prin tehnici de laborator, cum ar fi testele de imunofluorescenta indirecta sau testele ELISA (testul imunosorbant legat de enzima).
Sistemul imunitar formeaza si alti anticorpi specifici bolii celiacce, precum sunt anticorpii anti transglutaminaza tisulara (identificati prin testul Celikey), o enzima implicata in digestia glutenului. La nivelul intestinului, glutenul este prezent in urma ingestiei anumitor cereale, precum:
Anticorpii anti-endomisium prezinta specificitate de aproximativ 100%, in timp ce sensibilitatea este situata in intervalul 85-98%. Acesti anticorpi sunt intalniti in toate tipurile de boala celiaca, iar prezenta acestora este inalt sugestiva pentru aceasta afectiune.
Boala celiaca este o afectiune caracterizata prin simptome digestive, dar si non-digestive. Aceasta patologie se regaseste sub mai multe forme, dupa cum urmeaza:
- boala celiaca latenta – evaluarea histopatologica a mucoasei intestinale este normala, fara modificari caractetistice;
- boala celiaca silentioasa – este asimptomatica, dar la nivelul tractului digestiv sunt prezente manifestari histologice specifice;
- boala celiaca tipica – sunt prezente simptome specifice sistemului digestiv;
- boala celiaca atipica – majoritatea simptomelor sunt extraintestinale (dermatita).