Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-Helicobacter Pylori IgG cantitativ

Pret:

50 lei

Scopul testului

Testul permite detectarea nivelului anticorpilor de tip IgG anti-Helicobacter pylori din sange. Acesti anticorpi sunt formati de organism ca raspuns la infectia cu bacteria Helicobacter pylori. Persoanele pot avea simptomele infectiei sau pot fi doar purtatori. Insa, in ambele situatii, acestia pot transmite boala. Transmiterea se face prin saliva sau prin contactul cu scaunul persoanei infectate. De aceea, este important a determina atat prezenta infectiei, cat si statutul de purtator.

Infectia cu Helicobacter pylori afecteaza in principal stomacul, deoarece bacteria este localizata la nivelul mucoasei gastrice. Netrarea corespunzatoare a acestei infectii reprezinta un factor de risc important pentru ulcerul gastric sau duodenal, adenocarcinomul gastric, limfomul gastric asociat mucoasei.

Acest test are capacitatea de a indica prezenta unei infectii anterioare cu Helicobacter pylori si prezenta anticorpilor de tip IgG in organism. Aceasta analiza se realizeaza cu scopul de a determina cauza ulcerului peptic.

Ce masoara

Analiza permite determinarea nivelului de anticorpi anti-Helicobacter pylori IgG in sange. Acesti anticorpi sunt produsi de sistemul imunitar in urma expunerii la bacteria Helicobacter pylori. Scopul formarii acestora este de a proteja organismul de viitoare infectari, asigurand protectie pe termen lung. Primii anticorpi care se formeaza dupa infectare sunt anticorpii IgM, cu rol in vindecarea infectiei.

Anticorpii sunt masurati prin metode imunologice. Rezultatul este eliberat cu unitatea de masura U/ml (unitati pe mililitru).

Cand se face

Dozarea anticorpilor anti-Helicobacter pylori este recomandata de catre medic daca suspecteaza o infectie asimptomatica sau considera ca si cauza principala a dezvoltarii ulcerului gastric o infectie anterioara. Astfel, analiza este indicata cand sunt prezente simptome, precum:

  • durere abdominala;
  • pirozis (arsuri gastrice);
  • senzatia de greata;
  • varsaturi;
  • senzatia de plenitudine gastrica;
  • scaun cu sange.

Indicatii recoltare

Determinarea nivelului anticorpilor anti-Helicobacter pylori se face prin analiza unei probe de sange venos. Este important ca inainte de recoltarea probei sa existe o pauza alimentara de cel putin 6 ore. De aceea, in majoritatea situatiilor recoltarea se face dimineata, pe nemancate. De asemenea, este util a vorbi cu medicul despre pregatirea pentru acest test, deoarece unele medicamente pot interfera cu rezultatele obtinute.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt emise de laborator in decurs de până la 4 zile lucratoare. Pentru interpretare, este important a merge la medic.

Un rezultat pozitiv indica prezenta anticorpilor IgG anti-Helicobacter pylori in sange. Acestia sunt prezenti in urmatorele situatii:

  • infectie prezenta;
  • infectie anterioara.

Daca infectia se afla inca in stadiile incipiente, anticorpii IgG pot sa nu fie detectati. Insa, daca situatia clinica indica o infectie recent aparuta pot fi recomandate alte teste pentru diagnosticarea acesteia.

In cazul in care nu au fost detectati anticorpi anti-Helicobacter pylori IgG inseamna ca pacientul nu a prezentat o infectie anterioara. Rezultatul poate iesi negativ, chiar daca pacientul are un istoric de infectie cu Helicobacter pylori, dar aceasta sa fi fost in urma cu mai mult de 3 ani. Dupa aceasta perioada anticorpii IgG nu mai pot fi detectati in sange.

Ce sa intrebi medicul

Infectia cu Helicobacter pylori determina aparitia unor simptome gastrice specifice, dar pot exista si persoane care sunt asimptomatice. Testele recomandate de medic permit detectarea acestei infectii, dar si persistenta anticorpilor IgG, care in unele situatii pot fi semnul existentei unor complicatii. Poate vei considera dificil de inteles care este scopul acestei analize si cum te poate ajuta aceasta, dar poti intreba medicul de fiecare data cand ai nelamuriri. Printre posibilele intrebari pe care i le poti adresa se afla:

  • Cum se interpreteaza rezultatele analizei?
  • Cum este afectatata starea mea de sanatate?
  • Ce metode terapeutice exista pentru vindecarea infectiei cu Helicobacter pylori?
  • Cum poate fi prevenita transmiterea infectiei cu Helicobacter pylori?
Suna acum Cere programare