Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-toxocara canis IgM – Westernblot

Pret:

275 lei

Scopul testului

Determinarea anticorpilor anti-Toxocara canis IgM Prin metoda Westernblot este o analiza care se efectueaza cu scopul de a confirma infectia cu acest parazit.

Toxocara canis este un parazit care se afla la nivelul intestinului subtire la caine. Acest parazit poate infecta si omul prin contactul direct cu materiile fecale de la caine.

Astfel, oualele de parazit sunt eliminate cu materiile fecale. Acestea nu sunt infectioase imediat, ci dupa o perioada de aproape 2-4 saptamani de la eliminarea in exterior.

Daca persoana care intra in contact cu materiile fecale de la caine nu respecta regulilele de igiena, cel mai probabil dobandeste infectia. Astfel, oualele pot fi ingerate daca sunt consumate alimente sau fata este atinsa fara a spala corespunzator mainile. Dupa ce au fost ingerate, oualele eclozeaza la nivelul intestinului, unde apar larvele de Toxocara canis. Larvele migreaza din intestin spre diferite organe: creier, maduva spinarii, ochii, ficat, plamani. In aceste zone ale organismului, parazitul isi continua ciclul de dezvoltare, ceea ce conduce la aparitia semnelor si simptomelor specifice infectiei cu acest parazit.

Ce masoara

Prin intermediul acestei analize se identifica anticorpii anti-Toxocara canis IgM. Acesti anticorpi sunt primii care se formeaza in cazul unei infectii. Initial, acestia pot fi determinati prin alte metode de laborator, precum ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay – Testul imunosorbant legat de enzima). Metoda ELISA are o sensibiltate ridicata, dar uneori poate da rezultate fals pozitive, ca urmare a reactiilor incrucisate cu alti compusi. Asadar, metoda Westernblot este utilizata pentru a stabili diagnosticul corect cu certitudine.

Anticorpii IgM se formeaza dupa cateva saptamani de la ingerarea oualelor acestui parazit si persista in sange pentru cateva luni. Ulterior, acestia sunt inlocuiti cu anticorpii IgG, care sunt prezenti in sange pentru o perioada de cativa ani, uneori chiar pentru tot restul vietii. Este important de mentionat ca anticorpii anti-Toxocara IgM pot fi detectati cand incep sa se manifeste simptomele specifice acestei infectii.

Cand se face

Determinarea anticorpilor anti-Toxocara canis IgM este indicata cand deja a fost obtinut un rezultat pozitiv la testul ELISA pentru dozarea acestor anticorpi. Astfel, aceasta analiza este utilizata pentru confirmarea diagnosticului de toxocaroza. De asemenea, medicul indica efectuarea acestei analize cand sunt prezente semne si simptome asociate cu aceasta afectiune:

  • eruptie cutanata;
  • prurit (mancarime);
  • durere abdominala;
  • tulburari de vedere (vedere incetosata, pierderea vederii la un singur ochi);
  • dispnee (dificultate la respiratie);
  • tuse;
  • febra;
  • stare generala alterata.

Indicatii recoltare

Recoltarea probei de sange se realizeaza printr-o procedura cunoscuta ca punctie venoasa. Aceasta presupune efectuarea unor etape precise, precum:

  • aplicarea garoului in jurul bratului;
  • curatarea zonei plicii cotului cu alcool sanitar;
  • efectuarea punctiei venoase;
  • colectarea probei in vacutainer (tub special pentru probele de sange);
  • aplicarea unui plasture, pentru a preveni infectiile.

Intregul proces dureaza cateva secunde si nu este dureros. Poti simti un mic disconfort, timp de 1-2 secunde, in momentul punctiei venoase. La finalul procedurii, iti poti relua activitatile obisnuite, dar inainte este indicat ca pentru cateva minute sa aplici o usoara presiune deasupra zonei de punctie. In acest mod, eviti formarea echimozelor (vanatailor).

Pregatirea pentru analiza

Nu este necesara o pregatire speciala inainte de efectuarea acestei analize. Tot ce ai nevoie sa faci este sa te prezinti la centrul de recoltare la ora stabilita, conform programarii. De asemenea, pentru ca procesul sa se desfasoare cat mai confortabil, poate fi util a purta o bluza cu maneci scurte, care sa permita abordul venos la nivelul zonei anterioare a cotului.

Interpretare rezultate

Rezultatele acestei analize sunt disponibile in cateva zile. Programeaza-te la medic pentru interpretarea rezultatelor si oferirea celor mai bune sfaturi care sa te ajute sa iti mentii starea de sanatate.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv indica identificarea anticorpilor anti-Toxocara canis IgM in sange. Aceasta semnifica prezenta toxocarozei si necesitatea tratamentului adecvat.

Rezultat negativ

Lipsa anticorpilor anti-Toxocara canis IgM poate indica absenta bolii. Cu toate acestea, daca analiza este efectuata la scurt timp de la ingerarea oualelor parazitului, rezultatul poate fi fals negativ. Repetarea analizei poate indica un rezultat pozitiv, daca infectia este prezenta.

Ce sa intrebi medicul

Comunicarea cu medicul este foarte importanta pentru intelegerea analizelor, dar si a masurilor necesare pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ii poti adresa medicului intrebarile pe care le ai, deoarece astfel vei sti ce alegeri sa faci pentru un stil de viata echilibrat. Exemple de intrebari pot fi:

  • Ce indica rezultatele analizelor?
  • Care este tratamentul optim?
  • Cum pot preveni raspandirea bolii?
  • Ce pot face pentru a evita reinfectarea?

Toxocara canis este un parazit specific cainelui, dar care poate fi transmis si la om. Acest parazit isi desfasoara ciclul de evolutie la nivelul diferitelor organe din organismul uman, determinand astfel simptome neplacute, care creeaza disconfort. Daca iti doresti sa previi toxocaroza este esential a respecta regulile de igiena si a te spala corect pe maini inainte de a atinge fata sau a consuma alimente. De asemenea, incurajeaza-i si pe cei mici sa se spele pe maini, deoarece este singura modalitate prin care infectia cu acest parazit poate fi evitata.

Suna acum Cere programare