Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-toxoplasma gondii IgA

Pret:

68 lei

Scopul testului

Scopul acestei analize este de a identifica o infectie acuta cu Toxoplasma gondii, un protozoar ce poate fi transmis de la animale la om. Dozarea anticorpilor anti-toxoplasma gondii IgA este indicata cand sunt prezente simptome sugestive pentru toxoplasmoza, dar anticorpii IgM nu sunt neaparat detectati. Imunoglobulinele IgM sunt primele care se formeaza in cazul unei infectii, dar nu persista pentru o perioada lunga in organism. Insa, la scurt timp dupa sinteza acestora, apar si anticorpii sau imunoglobulinele IgA, care persista pentru mai mult timp, decat IgM.

Efectuarea acestei analize este potrivita pentru:

  • diagnosticarea unei infectii acute;
  • identificarea unei recidive;
  • determinarea unei infectii congenitale.

Este important de mentionat ca anticorpii IgA nu pot trece prin plasma. Asadar, prezenta acestora la nou-nascut indica o infectie congenitala, dobandita de la mama și nu o simpla traversare a anticorpiilor mamei la fat.

Ce masoara

Efectuarea acestei analize presupune utilizarea unor tehnici de imunofluorescenta. Aceasta metoda poate masura nivelul acestui tip de anticorpi din sange si determina daca infectia cu acest parazit este prezenta.

Toxoplasmoza este o infectie care poate fi dobandita prin:

  • contactul direct cu materiile fecale ale pisicii (care poate fi purtatoare a acestui parazit);
  • consumul alimentelor contaminate (carne insuficient preparata termic).

Adesea, printre animalele care pot cauza toxoplasmoza se afla:

  • pisica;
  • porcul;
  • cainele;
  • oaia;
  • pasarile

Cand se face

Analiza pentru identificarea anticorpilor anti-toxoplasma gondii IgA este indicata cand medicul suspecteaza o infectie acuta cu acest parazit. Astfel, analiza este indicata:

  • femeilor care doresc sa ramana sau sunt deja insarcinate;
  • nou-nascutilor a caror mame prezinta toxoplasmoza.

Femeile care au prezentat infectia inainte de a ramane insarcinate, prezinta un risc mai mic de a transmite infectia fatului. Insa, acest risc este mai mare, daca femeia nu a avut niciodata toxoplasmoza.

Indicatii recoltare

Recoltarea probei de sange urmeaza aceeasi pasi ca pentru orice analiza de sange:

  • utilizarea garoului la nivelul bratului, pentru a reduce fluxul venos;
  • curatarea zonei anterioare a cotului cu alcool sanitar;
  • efectuarea propriu-zisa a punctiei venoase;
  • colectarea probei de sange intr-un recipient, numit vacutainer;
  • plasarea unui plasture deasupra zonei de punctie.

Prelevarea probei de sange nu se asociaza cu un disconfort semnificativ, dar poti simti o usoara presiune in momentul in care asistentul medical introduce acul in vasul de sange. Ulterior, nu vei mai resimti niciun disconfort.

Pregatirea pentru analiza

Aceasta analiza nu are nevoie de o pregatire speciala. Insa, pentru a avea un confort cat mai crescut in timpul prelevarii probei este indicat a purta o bluza cu maneca scurta. Astfel, accesul la zona de interes, unde se efectueaza punctia este mai usor de realizat.

Interpretare rezultate

Primesti rezultatele acestei analize in cateva zile. Dupa ce ai intrat in posesia acestora, este indicat a merge la medic pentru o interpretare corecta si stabilirea celei mai potrivite abordari terapeutice.

Valori crescute

Identificarea anticorpilor anti-toxoplasma gondii IgA indica prezenta infectiei active cu acest parazit. In astfel de situatii, medicul prescrie tratamentul adecvat.

Valori scazute

Nedetectarea anticorpilor se asociaza frecvent cu lipsa bolii. In cazul in care se obtine o valoare foarte scazuta a acestor anticorpi, aceasta poate reprezenta un rezultat echivoc. In acest caz, este necesara repetarea analizei dupa aproximativ 2 saptamani.

Ce sa intrebi medicul

Este important a evita infectare cu parazitul Toxoplasma gondii, in special in timpul sarcinii. Des, infectia la adult se manifesta ca o raceala, la fat poate determina anomalii congenitale severe. De aceea, este important a cunoaste metode prin care sa te protejezi. Consulta medicul si afla de la acesta sfaturi si informatii ce iti poti fi utile pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. De asemenea, este recomandat a-i adresa intrebarile pe care le ai:

  • Cum se interpreteaza rezultatele la analize?
  • Prin ce metode ma pot proteja de infectie?
  • Ce alte analize sunt necesare inainte de a ramane insarcinata?

Infectia cu Toxoplasma gondii reprezinta un motiv de ingrijorare pentru femeile care doresc sau sunt deja insarcinate. Efectele acestei infectii pot fi severe asupra fatului, de aceea este esential a evita factorii de risc care predispun la aparitia toxoplasmozei. Una dintre analizele utile pentru diagnosticarea timpurie a acestei patologii este reprezentata de dozarea anticorpilor anti-toxoplasma gondii. Daca ai efectuat aceasta analiza, mergi la medic pentru interpretarea rezultatelor si recomandarea celor mai potrivite rezultate.

Suna acum Cere programare