Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-toxoplasma gondii IgG (cantitativ)

Pret:

58 lei

Scopul testului

Dozarea anticorpilor anti-toxoplasmoza gondii IgG evidentiaza existenta infectiei cu acest parazit in antecedente, evaluand in acest mod statusul imun. Aceasta analiza este importanta pentru femeile care doresc sa devina insarcinate, doarece prezenta acestor anticorpi asigura protectie impotriva infectarii pe parcursul sarcinii.

Toxoplasma gondii este un parazit ce are care ca rezervor pisica. Insa, poate fi intlanit si la alte animale, precum: cainii, bovinele, ovinele, porcinele. Infectarea se produce prin:

  • atingerea excrementelor de pisica;
  • consumarea alimentelor de origine animala (carne) insuficient preparata termic;
  • contactul cu obiectele contaminate cu chisti ai parazitului (legume cu urme de pamanta).

Ce masoara

Determinara cantitativa a anticorpilor IgG in sange permite dozarea concentratiei acestor imunoglobuline. Acestea se formeaza ca urmare a unei reactii de aparare a organismului impotriva parazitului Toxoplasma gondii. Anticorpii IgG persista toata viata, asigurand imunitatea persoanei care a fost infectata anterior.

Metodele prin care se determina valorile anticorpilor IgG sunt reprezentate de:

  • tehnica imunochimica prin electroluminiscenta (ECLIA);
  • tehnica imunochimica prin emiterea de fluorescenta (ELFA).

Aceste metode permit detectarea nivelului de anticorpi anti-toxoplasmoza intr-un timp foarte scurt, de cateva ore. Pe buletinul de analize, valorile imunoglobinelor IgG sunt exprimate sub forma UI/ml (unitati internationale pe mililitru).

Cand se face

Analiza pentru determinarea cantitativa a anticorpilor anti-toxoplasmoza IgG se poate face dupa aproximativ 6 saptamani de la infectare. Motivele efectuarii acestei investigati sunt reprezentate de:

  • confirmarea diagnosticului de toxoplasmoza;
  • confirmarea expunerii anterioare la acest parazit;
  • excluderea infectiei parazitare;
  • evaluarea riscului de transmitere la fat.

Indicatii recoltare

Dozarea anticorpilor anti-toxoplasmoza se face prin analiza unei probe de sange. Aceasta este prelevata prin punctie venoasa de catre personalul medical specializat. Intregul proces de recoltare dureaza cateva minute si nu este dureros. Insa, la introducerea acului poate fi resimtit un usor disconfort.

Dupa finalizarea prelevarii, se aplica un pansament si se roaga pacientul a mentine o usoara presiune la nivelul zonei respective. Aceste proceduri scad riscul e aparitie al infectilor si al echimozelor (vanatailor). Analiza poate fi efectuata in orice moment al zilei, iar pacientul poate consuma alimente sau lichide inainte de prelevarea probei de sange.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt emise de catre laborator in câteva zile lucratoare. Interpretarea acestora se face de catre medic. Acesta coreleaza informatiile obtinute in urma anamnezei si a examenului clinic si stabileste un diagnostic si un prognostic.

Este important de consultat medicul pentru interpretarea rezultatelor, deoarece un rezultat negativ

Valori crescute

Un rezultat pozitiv, care indica istoricul de infectie este reprezentat de o valoare a imunoglobulinelor IgG de peste 10 UI/ml. In cazul in care analiza se efectueaza de rutina, iar pacientul nu a fost diagnosticat cu toxoplasmoza, ca urmare a lipsei simptomelor, medicul poate recomanda si determinarea nivelului de anticorpi IgM. In acest mod, se evalueaza daca in prezent exista si un episod acut al infectiei.

Valori scazute

Valorile scazute sunt asociate lipsei infectiei cu Toxoplasma gondii in antecedente. Pentru ca testul sa fie negativ, este necesar ca valorile IgG sa fie sub 10 UI/ml. Este important de mentionat ca la pacientii imunocompromisi (diagnosticati cu SIDA, cancer), valorile scazute nu confirma lipsa infectiei.

Ce sa intrebi medicul

Medicul este persoana care iti poate raspunde la intrebarile referitoare la starea ta de sanatate. Pentru a intelege mai usor, poti sa ii adresezi urmatoarele intrebari:

  • Ce semnificatie au rezultatele analizei?
  • Ce presupune existenta anticorpilor IgG in sange?
  • Exista posibilitatea de reinfectare?
  • Este necesara adiministrarea unui tratament?
  • Cum poate fi prevenita infectarea?

Determinarea anticorpilor IgG anti-toxoplasmoza gondii este utila pentru a evalua daca pacientul a prezentat infectia in trecut. Acestia se formeaza la cateva saptamani de la infectare, iar efectuarea acestei analize este indicata dupa 6 saptamani.

Suna acum Cere programare