Dictionar de analize

Inapoi la index

Anticorpi anti-toxoplasma gondii IgM

Pret:

62 lei

Scopul testului

Dozarea anticorpilor anti-Toxoplasmoza gondii IgM este utilizate pentru a determina prezenta acestor in sange si a stabili diagnosticul de toxoplasmoza. In cele mai multe dintre situatii, boala este asimptomtica sau are un tablou pseudo-gripal. De aceea, efectuarea acestui test poate confirma prezenta acesteia.

Desi este asimptomatica la adult, toxoplasmoza la o femeia insarcinata se poate transmite la fat, unde determina malformatii severe, chiar decesul. Toxoplasmoza este o infectie data de un parazit Toxoplasma gondii. Acesta poate infecta animale, precum: caini, pasari, rozatoare, ovine, bovine, porcine. Pisica reprezinta prinicipalul rezervorul de infectie. Contaminarea se poate face prin următoarele moduri:

  • consumul carnii cruda sau insuficient preparata termic;
  • consumul alimentelor contaminate cu chisturile parazitului;
  • contactul excrementelor de pisica.

Ce masoara

In cazul unei infectari, organismul uman incearca sa gaseasca metode pentru a elimina agentul patogen si a reduce simptomele. Astfel, el formeaza anticorpii. Anticorpii sunt proteine care intervin in diferite procese imune, cu rolul de a distruge patogenii. In prima etapa a infectiei se formeaza anticorpii IgM. Acestia sunt ulterior inlocuiti cu anticorpi de tipul IgG, care vor conferi imunitate pe termen lung, chiar si dupa vindecarea infectiei. Anticorpii IgG anti-toxoplasmoza sunt prezenti pe tot parcursul vietii dupa prima infectie.

Analiza de dozare a anticorpilor anti-toxoplasmoza permite identificarea concentratiei anticorpilor din sange. In efectuarea acesteia pot fi utilizate 2 tehnici, in functie laborator. Uneori, pot fi utilizate ambele tehnici pentru a confirma diagnosticul. Aceste metode de detectie sunt:

  • tehnica imunochimica prin emiterea de fluorescenta (ELFA);
  • tehnica imunochimica prin electrochemiluminiscenta (ECLIA).

Rezultatele sunt exprimate cu unitatea de masura UI/ml (unitati internationale pe militru). Buletinul de analize este emis in cursul a 2-3 zile.

Cand se face

Determinarea anticorpilor anti-toxoplasmoza este indicata in urmatoarele situatii:

  • diagnosticarea unei prime infectii;
  • evaluarea statusului infectios la femeia insarcinata;
  • evidentierea infectiei la nou-nascut.

Analiza este recomandata atat cand este suspectata o infectie cu parazitul Toxoplasma gondii, dar si ca analiza de rutina la femeile insarcinate. In cazul acestora, determinarea anticorpilor este utila si pentru a evalua riscul de a dezvolta infectia. La femeile care au avut toxoplasmoza in trecut, riscul de a avea infectia si in timpul sarcinii este destul de scazut. Insa, riscul creste daca femeia insarcinata nu a fost niciodata infectata. De aceea, in cazul acesta medicul va recomanda masuri profilactive pentru evitarea infectarii.

Indicatii recoltare

Efectuarea acestei investigatii necesita o proba de sange venos. Pentru aceasta, se efectueaza o punctie venoasa ce dureaza cateva minute si nu este dureroasa. Initial, se face asepsia zonei, pentru a elimina bacteriile de pe suprafata pielii, se introduce acul si se preleveaza proba intr-un vacutainer fara anticoagulant. La sfarsit, se aplica un pansament, iar pacientul este rugat sa mentina o usoara presiune asupra zonei. In acest mod, este evitata formarea echimozelor (vanatailor).

Aceasta analiza nu necesita o pregatire speciala inainte de a fi realizata. De asemenea, recoltarea probei de sange se poate realiza in orice moment al zilei, rezultatele nefiind influentate de consumul de alimente sau bauturi.

Interpretare rezultate

Rezultatele obtinute sunt interpretate de catre medic, pe baza examenului clinic, a starii de sanatate a pacienului si a istoricului medical. In cazul pacientilor cu imunodeprimare (pacienti HIV, cu neoplazii), interpretarea buletinului de analize se face diferit. Spre exemplu, acestia pot obtine un rezultat fals negativ. In aceste situatii confirmarea diagnosticului se face prin determinarea materialului genetic al parazitului prin tehnici de PCR (polymerase chain reaction – reactia de polimerizare in lant).

Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte ale laboratului la care ati recoltat probele.

Valori crescute

Obtinerea unor valori peste 7,2 UI/ml este frecvent asociata cu un rezultat pozitiv. Insa, un rezultat situat intre 7,2-8,8 UI/ml este considerat a fi un echivoc, ceea ce poate semnifica:

  • un rezultat fals pozitiv;
  • infectie recenta;

In astfel de situatii, medicul poate recomanda:

  • repetarea analizei de dozare a anticorpilor IgM,
  • evaluarea prezentei materialului genetic prin PCR.

Valori scazute

Valorile scazute reprezinta de cele mai multe ori lipsa infectiei. Este important de mentionat ca un rezultat negativ nu confirma lipsa bolii. Spre exemplu, pacientii imunocompromisi pot obtine rezultate fals negative.

Rezultatele pot fi exprimate ca fiind negative sau ca avand valori mai mici de 7,2 UI/ml. Intotdeauna, rezultatele necesita a fi interpretate de catre medic. Acesta iti poate oferi cele mai potrivite sfaturi pentru a avea o sanatate optima.

Ce sa intrebi medicul

Simptomele si evolutia unei parazitoze pot fi dificil de inteles. De aceea, este important a comunica deschis cu medicul si a-i adresa intrebarile pe care le ai. In acest mod, vei intelege cum se manifesta aceste infectii, dar si cum pot fi prevenite. Printre intrebarile utile pe care le poti adresa medicului se afla:

  • Ce semnifica valorile anticorpilor?
  • Care sunt metodele de tratare a toxoplasmozei?
  • Exista riscul de a transmite infectia si altor persoane?
  • Cum pot fi ameliorate simptomele?
  • Care sunt metodele de a preveni toxoplasmoza?

Determinarea nivelului de anticorpi anti-toxoplasmoza gondii este o analiza utila pentru a depista infectia cu acest parazit. Efectuarea acestui test nu necesita o pregatire speciala a pacientului, iar procesul de prelevare al probei dureaza cateva minute. Toxoplasmoza este o parazitoza ce poate determina malformatii severe fatului daca mama se infecteaza in timpul sarcinii. De aceea, evaluare acestor anticorpi este esentiala pentru a preveni astfel de complicatii.

Suna acum Cere programare