In majoritatea cazurilor, proba de sange se obtine de la nivelul bratului, mai exact al plicii cotului. Insa, in functie de fiecare pacient, personalul medical va decide care este cea mai potrivita abordare.
Pentru recoltare, pacientul este rugat sa se aseze comod pe scaun. Se aplica un garou deasupra zonei de punctie, la nivelul bratului. In acest mod, fluxul de sange este diminuat, iar venele sunt mai bine evidentiate. Se realizeaza asepsia tegumentului, unde urmeaza a se face punctia venoasa. Punctia consta in introducerea blanda a unui ac in vena, prelevarea si stocarea unui volum redus de sange in vacutainer (tub special).
Ulterior, acul si garoul sunt eliminate. Se aplica un plasture deasupra locului unde a fost realizata punctia venoasa. Acesta are rolul de a preveni infectiile. Vacutainerul cu proba de sange este etichetat si trimis la laboratorul de analize, unde va fi prelucrat.
La finalizarea procedurii, pacientul este sfatuit sa mentina o usoara presiune la nivelul zonei unde s-a realizat punctia si a nu ridica greutati (bagajul), in primele minute dupa recoltare. In acest mod, sunt evitate principalele complicatii ale prelevarii: sangerarile si echimozele (vanataile).