Dictionar de analize

Inapoi la index

Antigen rotavirus/adenovirus din materii fecale

Pret:

47 lei

Scopul testului

Rotavirusul si Adenovirusul sunt doua virusuri ce determina adesea gastroenterite la sugari si copii. Diagnosticarea acestora si identificarea agentului patogen responsabil sunt importante pentru alegerea celui mai potrivit tratament. Pentru aceasta se efectueaza testul pentru detectarea antigenului specific pentru Rotavirus si Adenovirus din materiile fecale.

Aceste virusuri se transmit pe cale fecal-orala. Un rol esential in transmiterea virala il are igiena. Astfel, pentru diminuarea riscului de infectare este important a pastra o igiena riguroasa (spalatul mainilor periodic si inainte de masa), precum si evitarea contactului cu persoanele infectate.

Ce masoara

Aceasta analiza are rolul de a determina prezenta antigenilor specifici celor doua virusuri. Antigenii reprezinta compusi proprii virusului. Pentru identificarea lor se utilizeaza anticorpi specifici. Daca antigenii sunt prezenti in proba prelevata de la pacient, acestia vor forma complexe impreuna cu anticorpii. Prin tehnici de imunocromatografie, aceste complexe sunt evidentiate. In cazul in care infectia nu este cauzata de Rotavirus sau Adenovirus, complexul antigen-anticorp nu se formeaza, iar rezultatul este negativ.

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai corecte, este util a face testul in primele 4 zile de la debutul simptomelor. Efectuarea testului dupa mai mult de o saptamana de la primele simptome nu este indicat, deoarece rezultatele nu sunt concludente.

Cand se face

Testul pentru detectarea antigenilor virali este indicat cand sunt prezente manifestari specifice enteritei virale. Aceasta investigatie poate fi recomandata:

  • sugariilor;
  • copiilor;

Semnele si simptomele specifice enteritei sunt reprezentate de:

  • diaree apoasa;
  • diureza scazuta (scaderea volumului de urina);
  • senzatie de greata;
  • varsaturi;
  • senzatia de gura uscata;
  • scaderea apetitului;
  • colici abdominale;
  • scadere ponderala;
  • stare de ameteala;
  • irascibilitate;
  • febra;

Este important de mentionat ca Rotavirusul determina cele mai multe infectii in perioada rece a anului (lunile decembrie-mai). Spre deosebire de acesta, Adenovirusul poate cauza infectii pe tot parcursul anului. De asemenea, Adenovirusul prezinta tropism pentru mai multe tipuri de celule, nu doar pentru cele aflate la nivel intestinal. Astfel, pot aparea infecti virale cu Adenovirus la nivelul sistemului respirator sau al ochiului (conjunctivita).

Indicatii recoltare

Pentru prelevarea probei nu este necesara o pregatire speciala inainte. Insa, este important a utiliza un recipient special (tub colector pentru materiile fecale). Este important ca proba se se preleveze de pe o suprafata curata, astfel incat materiile fecale sa nu intre in contact direct cu microorganismele aflate in vasul de toaleta.

Prelevarea probei se face prin intermediul tijei atasate capacului recipientului de colectare. Este important a se lua mostre din zonele ce au aspectul diferit fata de normal (zone lichide, ce prezinta consistenta de gel si care au o coloratie specifica). In cazul sugarilor, prelevarea probei de materii fecale se poate face direct din scutec. Insa, este important a nu contamina mostra cu urina.

Dupa recoltarea probei de sange, este necesar ca transportul la laboratorul de analize sa se realizeze cat mai rapid. Insa, daca nu este posibil, proba se poate mentine la frigider, pentru cel mult 24 ore.

Interpretare rezultate

Rezultatele sunt eliberate in aproximativ 1-2 zile. Buletinul de analize va contine fie un rezultat negativ, fie unul pozitiv. Un rezultat negativ este asociat cu lipsa infectiei. In cazul in care antigenii nu sunt detectati, dar simptomele sunt inca prezente, medicul va indica efectuarea altor investigatii.

Un rezultat pozitiv confirma infectia cu aceste virusuri. Astfel, medicul va recomanda tratamentul potrivit pentru fiecare pacient. De asemenea, acesta va atentiona membrii familiei cu privire la posibilul risc de transmitere a infectiei si la metodele de a preveni infectarea.

Ce sa intrebi medicul

Infectia cu Rotavirus sau Adenovirus apare preponderent la copii. La adulti, riscul de infectare scade ca urmare a pierderii unei proportii mari a receptorilor pentru aceste virusuri. Insa, infectia poate fi diagnosticata la persoanele imunosupresate sau la varstnici. Intelegerea modului de transmitere a bolii contribuie semnificativ la scaderea infectarii. Astfel, pacientii sau apartinatorii acestora sunt incurajati sa adreseze medicului intrebari, precum:

  • Care sunt complicatiile bolii?
  • Cum pot fi ameliorate simptomele?
  • Ce tratament exista?
  • Cum poate fi prevenita infectarea?
  • Ce vaccin se poate efectua pentru a reduce riscul de imbolnavire?
  • Cum scazi riscul de transmitere daca locuiesti in aceeasi casa cu o persoana infectata?
Suna acum Cere programare