Dictionar de analize

Inapoi la index

Antigen streptococ betahemolitic grup A

Pret:

48 lei

Scopul testului

Analiza pentru identificarea antigenului streptococului betahemolitic de grup A este utilizata pentru determinarea unei infectii cu aceasta bacterie. Simptomele infectiei bacteriene pot fi similare unei infectii virale, dar tratamenul in cele doua situatii difera foarte mult. De aceea, este important a determina care este cauza aparitiei infectiei.

O alta situatie in care aceasta investigatie este utilizata este reprezentata de evaluarea evolutiei bolii. Astfel, medicul poate determina daca infectia a fost vindecata si tratamentul a fost eficient. Cand infectia cu streptococ betahemolitic grup A nu este tratata corespunzator, apar complicatii severe, precum:

  • glomerulonefrita poststreptococica;
  • endocardita poststreptococica;
  • febra reumatica.

Ce masoara

Prin intermediul acestei analize este identificat antigenul specific streptococului beta hemolitic. Aceasta este o bacterie Gram negativa, care determina faringita (rosu in gat). Cele mai frecvente cazuri se inregistreaza la copii, dar si adultii pot fi afectati.

Transmiterea streptococului se face pe cale aeriana, prin picaturile Pfluge (picaturi de saliva ce sunt transmise in aer in timpul vorbitului, al cantatului). O alta metoda prin care infectia poate fi dobandita este prin intermediul unei igiene inadecvate. Astfel, contactul cu o persoana boala sau cu suprafetele contaminate poate reprezenta un factor de risc major, dearece infectia cu streptococ este contagioasa.

Cand se face

Streptococul are o perioada de incubatie de aproximativ 2-5 zile. Astfel, dupa aceasta perioada de timp pot aparea semne si simptome specifice. Printre cele mai frecvente simptome ale faringitei streptococice (anginei streptococice) se afla:

  • odinofagie (disconfort sau durere in gat);
  • inflamarea amigdalelor (sunt rosii si umflate);
  • adenopatii cervicale (ganglionii din zona gatului cresc in dimensiuni);
  • cefalee (durere de cap);
  • febra;
  • frison;
  • stare de greata;
  • varsaturi;
  • stare generala alterata.

Identificarea infectiei la copii este important a se realiza in cea mai scurta perioada de timp de la aparitia simptomelor. In anumite situatii, in lipsa tratamentului corespunzator, starea acestora se poate agrava sever. Semnele de ingrijorare care indica necesitatea vizitei urgente la medic constau in:

  • diureza scazuta (scaderea volumului de urina);
  • senzatia de gura uscata;
  • piele uscata;
  • senzatia de sete excesiva.

Infectia cu streptococ betahemolitic de grup A poate determina si alte infectii, precum:

  • scarlatina (infectie manifestata prin inflamatia amigdalelor, eruptie tegumentara caracteristica si aspect rosiatic al limbii, „limba zmeurie”);
  • celulita (inflamatie a tesutului subcutanat);
  • impetigo (se manifesta prin vezicule ce apar in jurul gurii si a nasului).

Pregatirea pentru analiza

Identificarea antigenului specific streptococului betahemolitic grup A este analizata o proba obtinuta de la nivelul faringelui, prin exudat faringian. Pentru a te pregati corect inainte de realizarea unui exudat faringian urmeaza acesti pasi:

  • nu consuma alimente sau bauturi cu cel putin 4 ore inainte de test;
  • nu te spala pe dinti sau folosi apa de gura inainte de prelevarea probei;
  • nu incepe tratamentul cu antibiotice (deoarece rezultatul obtinut poate fi fals negativ).

Indicatii recoltare

Prelevarea probei se realizeaza doar de catre personalul medical. Proba se obtine cu ajutorul unui tampon steril, ce este introdus in cavitatea bucala. In timpul recoltarii, se evita atingerea limbii, a obrajilor cu tamponul. Pentru un rezultat corect, tamponul atinge doar partea posterioara a faringelui si amigdalele palatine. Prin aceasta analiza este evidentiata prezenta streptococului in gat, la nivelul faringelui.

In timpul prelevarii probei, poti simti o usoara stare de greata. Aceasta apare ca urmare a atingerii cu tamponului a zonei sensibile a faringelui. Senzatia aceasta dispare in 1-2 minute de la finalizarea procesului de recoltare al probei.

Intregul proces dureaza cateva minute. La final, tamponul este introdus intr-un recipient steril, este etichetat si trimis la laboratorul de analize medicale pentru a fi analizat.

Interpretare rezultate

Laboratorul de analize medicale prelucreaza proba, iar dupa 2-3 zile elibereaza rezultatele obtinute. Acestea necesita a fi interpretate de medic. In functie de rezultatele analizei si de simptomele pacientului, medicul stabileste diagnosticul si care este cea mai potrivita schema terapeutica.

Determinarea antigenului se face prin tehnica ELISA (Testul imunosorbant legat de enzima). Aceasta este o metoda cu sensibilitate si specificitate crescute. Poate fi utilizat si un test rapid pentru streptococ, la indicatiile medicului.

Rezultat pozitiv

Identificarea antigenului specific streptococului betahemolitic grup A conduce la obtinerea unui rezultat pozitiv. In aceasta situatie, medicul prescrie tratament cu antibiotice pentru vindecarea infectiei. Suplimentar, poate recomanda efectuarea unei culturi bacteriene si a unei antibiograme, pentru identificarea antibioticelor la care bacteria prezinta sensibilitate, cu scopul de a avea o eficienta crescuta a tratamentului pentru streptococ.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ este de cele mai multe ori obtinut cand streptococul betahemolitic nu cauzeaza o infectie. Cu toate acestea, pot fi si situatii in care se obtine un rezultat fals-negativ. Printre acestea se afla: administrarea antibioticelor inainte de efectuarea exudatului, consumul alimentelor, al bauturilor sau spalatul pe dinti. In astfel de cazuri, medicul poate indica investigatii suplimentare, pentru determinarea cauzei care determina simptomele care creeaza disconfort.

Ce sa intrebi medicul

Este important sa intrebi medicul despre analiza de determinare a antigenului streptococ hemolitic grup A pentru a intelege mai bine procedura, rezultatele si implicatiile acestora. Iata cateva exemple de intrebari pe care le poti adresa medicului:

  • Ce tratamente sunt disponibile daca testul este pozitiv?
  • Este necesara repetarea analizei?
  • Cum pot preveni infectia cu streptococ?

Importanta acestei analize se reflecta in capacitatea sa de a ghida deciziile medicale. Astfel, este evitata prescrierea inutila a antibioticelor, iar calitatea vietii pacientilor este imbunatatita considerabil. O diagnosticare timpurie si corecta poate contribui la evitarea multor complicatii asociate acestei infectii si previne raspandirea infectiei in comunitate. Prin urmare, consulta periodic medicul si urmeaza recomandarilor acestuia pentru mentinerea sanatatii si prevenirea complicatiilor legate de infectiile streptococice.

Suna acum Cere programare