Dictionar de analize

Inapoi la index

Aspartataminotransferaza (GOT/AST/TGO)

Pret:

17 lei

Scopul testului

Un test de sange care masoara AST este utilizat pentru a detecta deteriorarea celulelor. Cel mai adesea, testul este folosit pentru a ajuta la evaluarea starii ficatului, dar poate oferi o perspectiva si asupra altor probleme de sanatate.

In functie de situatie, testarea AST, de obicei combinata cu alte masuratori intr-un panel de teste, poate fi utilizata ca forma de screening medical, diagnostic sau monitorizare:

Screening este termenul medical pentru testare atunci cand nu aveti niciun simptom al unei afectiuni. Screeningul care include AST poate fi prescris daca aveti factori de risc pentru boli hepatice, cum ar fi obezitatea, diabetul, consumul semnificativ de alcool sau antecedentele familiale de probleme hepatice. AST poate fi, de asemenea, testat in cadrul unui panel, cum ar fi panelul metabolic in timpul controalelor de sanatate de rutina.

Diagnosticul are loc dupa ce au aparut simptomele si este procesul de gasire a cauzei acestor simptome. De exemplu, AST poate fi masurat daca ati avut icter, oboseala, umflaturi, scadere inexplicabila in greutate, mancarime, greata si varsaturi sau alte simptome asociate cu probleme hepatice.

Monitorizarea descrie pasii parcursi pentru a vedea cum evolueaza starea dumneavoastra de sanatate. In unele cazuri, este posibil sa aveti teste repetate care includ AST la intervale frecvente pentru a va urmari sanatatea ficatului. AST poate fi masurat pentru a urmari cat de bine functioneaza tratamentul pentru problemele hepatice. Un panel de teste cu AST poate verifica, de asemenea, semnele de afectare a ficatului, daca incepeti sa luati un medicament care ar putea sa va afecteze ficatul.

Ce masoara

Un test AST masoara nivelul de aspartat aminotransferaza din sangele dumneavoastra. AST este o enzima prezenta in mod normal in ficat, inima, creier, pancreas, rinichi si in multi alti muschi si tesuturi din organism. Enzimele precum AST intervin in desfasurarea proceselor biologice fundamentale in aceste organe si tesuturi.

In mod obisnuit determinarea AST se face ca parte a unui profil de alte enzime si proteine din sange, deoarece poate oferi medicului o imagine mai buna asupra starii dumneavoastra generale, in comparatie doar cu evaluarea rezultatului testului AST.

Cand se face

O masurare a AST in sange poate fi benefica in mai multe situatii medicale diferite. Daca aveti simptome de boala hepatica, un grup de teste care include AST poate ajuta la evaluarea cauzei si la determinarea gravitatii problemei.

Determinarea AST, ca parte a profilului hepatic si a celui metabolic extins, este adesea folosita pentru diagnostic daca trebuie sa mergeti la un examen medical de urgenta sau daca aveti simptome generale care ar putea fi cauzate de multe tipuri de probleme de sanatate.

Testarea nivelurilor de AST poate fi adecvata ca forma de screening, mai ales daca aveti un risc crescut de probleme hepatice. Unii medici prescriu testarea AST in timpul controalelor normale chiar si pentru persoanele fara factori de risc pentru boli hepatice. In ciuda acestui fapt, nu exista dovezi medicale clare care sa arate ca aceasta abordare larga a screening-ului genereaza mai multe beneficii decat dezavantaje, care pot include costuri crescute si teste de urmarire care nu sunt necesare.

Un test AST poate fi utilizat pentru monitorizare daca ati avut anterior un rezultat anormal al testului sau o boala hepatica diagnosticata. Daca incepeti sa luati un nou medicament care poate afecta ficatul, medicul dumneavoastra va poate prescrie un panel lipidic cu o masurare AST pentru a monitoriza posibilele efecte secundare.

Indicatii recoltare

Testarea aspartataminotransferazei necesita o proba de sange. Sangele este obtinut utilizand o procedura numita punctie venoasa, folosind un ac care este introdus intr-o vena a bratului dumneavoastra.

Interpretare rezultate

Nivelurile AST apar in raportul de testare exprimate, de obicei, in unitati pe litru (U/L) sau unitati internationale pe litru (UI/L). Pe langa valoarea determinata in sangele dumneavoastra, raportul de testare trebuie sa contina si intervalul de referinta al laboratorului.
Este important sa priviti cu atentie intervalul de referinta specific laboratorului care v-a analizat proba, deoarece nu exista un interval de referinta universal pentru AST. Intervalele pot varia, deoarece nu toate laboratoarele folosesc aceleasi metode de lucru si deoarece studiile nu au demonstrat cu precizie un interval specific persoanelor sanatoase.

In plus, nu exista un nivel AST care sa fie normal pentru toti oamenii. De asemenea, nivelul AST se poate modifica, fara sa aiba o semnificatie patologica, in functie de varsta, sexul, rasa, greutatea si alti factori pe care medicul dumneavoastra ii poate lua in considerare atunci cand interpreteaza rezultatul testului.

Pentru a intelege semnificatia rezultatelor dumneavoastra, medicul se uita adesea nu numai la AST, ci si la nivelurile altor enzime care sunt incluse intr-un profil hepatic. Asocierea rezultatelor normale sau anormale ale acestor enzime poate oferi indicii semnificative despre o problema de baza.

Deoarece nivelurile AST din sange pot creste atunci cand se produc deteriorari celulare, AST crescut poate reflecta diferite probleme de sanatate, inclusiv boli hepatice cum ar fi ciroza sau hepatita. Pentru a incerca sa determine cauza unui rezultat anormal, medicul poate lua in considerare cat de mare este nivelul AST si cum se compara cu nivelurile altor enzime hepatice.
Nivelurile foarte ridicate de AST reflecta adesea leziuni hepatice produse recent, in timp ce cresteri mai mici, dar persistente in timp ale AST pot fi legate de afectiuni cronice. Cu toate acestea, deoarece AST se gaseste si in alte parti ale corpului, acesta poate fi crescut in sange ca urmare a deteriorarii celulelor din alte zone decat ficatul.
Din acest motiv, medicul poate analiza nivelurile AST, asociindu-le cu cele ale enzimei alaninaminotransferaza (ALT). ALT este mai concentrata in ficat, asa ca daca AST este mare in timp ce ALT este normala atunci poate fi un semn al unei probleme in afara ficatului. In alte cazuri, totusi, a avea un nivel mult mai mare de AST decat ALT poate fi un semn de afectare a ficatului indusa de alcool.

De asemenea, este important de retinut ca, in sine, a avea AST crescut nu este dovada unei probleme medicale. Este posibil ca persoanele sanatoase cu functia hepatica adecvata sa aiba un nivel de AST in afara intervalului normal, care poate aparea pe baza unor factori individuali precum varsta, sexul, rasa, dieta, exercitiile fizice sau luarea de medicamente care pot afecta AST.

Datorita complexitatii interpretarii nivelurilor AST, inclusiv a relatiei acestora cu alte masuratori la un panel de teste, ar trebui sa discutati intotdeauna rezultatul testului cu un medic care va poate explica ce inseamna testul si cum reflecta starea dumneavoastra generala de sanatate.

Ce sa intrebi medicul

Pentru a intelege cel mai bine semnificatia si interpretarea testului AST, puteti formula cateva dintre urmatoarele intrebari atunci cand discutati despre test cu medicul dumneavoastra:

  • Care este intervalul de referinta pentru AST pentru laboratorul care mi-a facut testul?
  • Au fost valorile mele AST normale sau anormale?
  • Au fost efectuate si alte teste care sa aduca informatii in plus fata de AST? A fost vreunul dintre acele niveluri anormale?
  • Care este cea mai probabila explicatie pentru nivelul meu AST?
  • Ar trebui sa repet acest test sau sa efectuez si alte teste pentru supraveghere?
Suna acum Cere programare