Pacientilor care au efectuat testul pentru bilirubina directa le este recomandata vizita la medic pentru interpretarea rezultatelor si stabilirea diagnosticului corect. Nivelul de bilirubina directa este exprimat in unitatea de masura mg/dl (miligram pe decilitru).
In cazul adultilor, valoarea de referinta a bilirubinei directe este cuprinsa in intervalul 0,2-0,7 mg/dl. De asemenea, concentratia bilirubinei directe in cazul nou-nascutilor este mai crescuta. Intervalul de referinta specific acestora este 2-3 mg/dl.
Interpretarea valorilor obtinute se face prin raportare la valorile de referinta, cele considerate a fi normale. Fiecare laborator poate avea propriile valori de referinta, iata de ce este important sa va raportati in interpretare la valorile de referinte ale laboratului la care ati recoltat probele.
Valori crescute
Cresterea valorii bilirubinei directe poate fi intalnita in afectiuni:
Afectiunile extrahepatice care duc la un nivel crescut al bilirubinei implica aparitia unei obstructii mecanice la nivelul ductelor biliare. Cauzele cele mai frecvente ale acestora sunt:
- inflamatia;
- calculii;
- procesele tumorale;
Printre afectiunile intrahepatice care determina cresterea valorii bilirubinei directe se regasesc:
- sindromul Rotor;
- icterul postoperator;
- sindromul Dubin Johnson;
- hepatita;
- colestaza medicamentoasa;
- ciroza hepatica.
Valori scazute
Scaderea concentratiei bilirubinei directe sub intervalul de referinta a acesteia este o situatie rar intalnita. De asemenea, acest tip de modificare nu implica aparitia unei patologii si nu necesita instituirea unor masuri terapeutice.