Medicul recomanda efectuarea testului pentru bilirubina indirecta pentru a verifica functionalitatea tesutului hepatic. Modificarea concentratiei sanguine a bilirubinei indirecte este asociata cu:
- icterul;
- anemia;
- afectiunile hepatice.
Pret:
15 lei
Medicul recomanda efectuarea testului pentru bilirubina indirecta pentru a verifica functionalitatea tesutului hepatic. Modificarea concentratiei sanguine a bilirubinei indirecte este asociata cu:
Testul pentru bilirubina indirecta masoara concentratia fractiunii neconjugate (libera) a bilirubinei. Bilirubina un pigment de culoare galben-portocaliu, care rezulta in urma descompunerii globulelor rosii imbatranite. Bilirubina este captata de albumina si este transportata la ficat. Aceasta forma a bilirubinei este cunoscuta ca bilirubina neconjugata sau indirecta și este insolubila in apa.
La nivel hepatic, bilirubina este procesata, rezultand bilirubina directa sau conjugata, care este solubila in apa. Aceasta este excretata sub forma de bila, care participa in cadrul digestiei. Aceasta este ulterior excretata in urina si in materiile fecale.
Bilirubina indirecta nu poate fi masurata. Insa, pot fi obtinute valorile bilirubinei totale si a celei conjugate. In urma scaderii din valoarea totala a bilirubinei a fractiunii conjugate, rezulta concentratia sanguina a bilirubinei indirecte (neconjugata).
Medicul poate recomanda efectuarea testului pentru bilirubina indirecta pacientilor care prezinta:
De asemenea, este indicata efectuarea testului pentru bilirubina indirecta pentru a urmari eficienta tratamentului administrat.
Este recomandat ca recoltarea probei pentru testul de bilirubina indirecta sa fie efectuata dimineata, nemancate. Inainte de efectuarea procedurii, personalul medical realizeaza asepsia zonei, pentru a preveni infectiile.
Procedura de recoltare consta in prelevarea cu ajutorul unui ac a unei probe de sange, ce va fi stocata intr-un vacutainer. In timpul recoltarii pacientul poate resimti un usor disconfort in timpul punctiei, dar acesta dureaza doar cateva secunde.
Dupa efectuarea testului pentru bilirubina indirecta, pacientului ii este recomandata vizita la medic. Acesta va realiza interpretarea rezultatelor, stabilirea diagnosticului si a tratamentului corespunzator.
Concentratia bilirubinei se masoara in miligrame pe decilitru (mg/dL). Valorile normale sunt:
In cazul nou-nascutilor, concentratia bilirubinei totale este mai mica de 10 mg/dL. Dupa varsta de o luna, valoarea bilirubinei totale este cuprinsa intre 0,3 si 1,2 mg/dL.
Printre patologiile asociate cu modificarea concentratiei sanguine a bilirubinei indirecte se regasesc:
Cauzele cresterii bilirubinei neconjugate la nou-nascuti sunt:
Valorile scazute ale bilirubinei se obtin rar in practica medicala. Acestea nu au o semnificatie clinica importanta.
Este important de mentionat ca indiferent de valorile bilirubinei, interpretarea rezultatelor se realizeaza de catre medic, in functie de:
Intelgerea valorilor obtinute la analize poate fi dificila. De aceea, este important a vorbi deschis cu medicul si a-i adresa acestuia orice intrebare sau nelamurire. Printre posibilele intrebari ce pot fi utilizat se afla:
Pentru programare completează formularul:
Solicita programare
Judet
Locatie
Nume complet
Telefon
Mesaj
Prin completarea formularului de mai sus si apasarea butonului "Trimite mesajul" sunteti de acord sa fiti contactat/a de catre reprezentantii Elite Medical / IDS Laboratories in legatura cu serviciile medicale solicitate.