Dupa obtinerea rezultatelor, este esential ca pacientii sa mearga la medicul curant. Acesta va realiza:
- interpretarea rezultatelor;
- stabilirea diagnosticului;
- recomandarea tratamentului corespunzator;
- planificarea etapelor de tratament.
Valoarea normala a markerului CA 125 este cuprinsa intre 0 si 35 U/ml (unitati pe mililitru). Prezenta unei concentratii normale nu exclude diagnosticul unei afectiuni oncologice. Daca sunt prezente simptome sugestive, medicul poate recomanda repetarea testului sau realizarea altor investigatii suplimentare.
Valori crescute
Se considera o concentratie marita a glicoproteinei CA 125, cand rezultatele testului indica o valoare peste 35 de unitati/mL. Printre tipurile de cancer care determina cresterea nivelului sanguin al acestei proteine se regasesc:
- cancerul endometrial;
- cancerul peritoneal;
- cancerul localizat la nivelul trompelor uterine;
- cancerul ovarian.
In cazul pacientilor oncologici, o concentratie a CA 125 peste valorile normale semnalizeaza:
- ineficienta planului de tratament;
- recidiva afectiunilor oncologice.
Cresterea valorii CA 125 poate fi intalnita in timpul menstruatiei sau in sarcina. De aceea, interpretarea rezultatelor obtinute se face in functie de starea clinica in care se afla pacientul.
Printre afectiunile din afara sferei oncologice care pot determina aparitia unui nivel crescut al glicoproteinei CA 125 se regasesc:
- endometrioza;
- boala inflamatorie pelvina;
- fibromul uterin;
- afectiunile hepatice.
Valori scazute
Medicul recomanda efectuarea testului pentru a monitoriza eficienta tratamentului oncologic. Astfel, o valoare scazuta a glicoproteinei CA 125 indica un raspuns pozitiv al afectiunii la aplicarea tratamentului corespunzator. Medicul poate recomanda si alte investigatii suplimentare, cu scopul unei monitorizari eficiente a tratamentului.