CA 15-3 este un marker tumoral, ce intervine in functionarea sistemului imunitar. Dozarea acestuia este indicata pacientilor aflati sub tratament oncologic, cu scopul de a monitoriza evolutia procesului tumoral. Acesta este asociat frecvent si cu prezenta cancerului de san.
Ca 15-3 (antigen carbohidrat)
Pret:
56 lei
Scopul testului
Ce masoara
Testul se efectueaza pentru a determina concentratia sanguina a antigenului canceros CA 15-3. Acesta reprezinta o proteina sintetizata si secretata de celulele mamare normale. Se evidentiaza o crestere a concentratiei sanguine a CA 15-3 la persoanele care sunt diagnosticate cu afectiuni neoplazice ale sanului.
Cresterea nivelului de CA 15-3 se poate confirma la:
- 80% dintre pacientele care prezinta cancer de san metastatic;
- 50% dintre pacientele diagnosticate cu aceasta afectiune, dar in stadii localizate si de dimenisiuni mici.
Cand se face
Testul CA 15-3 este recomandat pacientelor care prezinta cancer de san in urmatoarele cazuri:
- monitorizarea raspunsului la tratament a procesului neoplazic;
- pentru caracterizarea tipului de cancer;
- detectarea precoce a recidivelor bolii.
Nu se recomanda utilizarea testului CA 15-3 pentru screeningul cancerului de san deoarece:
- concentratia proteinei poate fi normala la unele cazuri;
- unele afectiuni din afara sferei oncologice pot determina cresterea concentratiei CA 15-3.
Indicatii recoltare
In cazul recoltarii probelor pentru testul CA 15-3 nu este necesara adoptarea unor masuri speciale. Pacientul este rugat sa se aseze pe scaun. Ulterior, se va plasa un garou la nivelul bratului si se realizeaza asepsia zonei de unde se va realiza punctia. Aceasta poate prezent un disconfort temporar pentru pacient. La finalizarea procedurii, se aplica cu o usoara presiune un pansament. Acesta are rolul de a preveni infectarea zonei punctionate, in timp ce mentinerea presiunii scade riscul de aparitie a echimozelor (vanatai).
Interpretare rezultate
Pacientilor care au efectuat testul pentru determinarea concentratiei CA 15-3 le este recomandata vizita la medic. Acesta va realiza interpretarea rezultatelor, stabilirea diagnosticului si a tratamentului corespunzator.
Concentratia sanguina a CA 15-3 se masoara in unitati pe mililitru (U/mL). Valoarea normala a proteinei este de pana la 30 U/mL. Aceasta poate diferi usor in functie de aparatul utilizat. Medicul poate recomanda efectuarea unor teste complementare care ajuta la stabilirea diagnosticului de certitudine.
Valori crescute
Concentratia proteinei CA 15-3 poate creste atat in afectiunile oncologice cat si in cele necanceroase. S-a constatat o crestere semnificativa a markerului in cazul cancerului de san cu metastaze.
De asemenea, concentratia crescuta a CA 15-3 este corelata cu gradul de invazie al tumorii. Astfel, valorile sunt mai crescute in cazul metastazelor la nivelul hepatic sau osos. O concentratie crescuta a markerului tumoral se poate evidentia la pacientii diagnosticati cu afectiuni maligne care intereseaza:
- plamanii;
- colonul;
- ovarele;
- pancreasul;
De asemenea, nivelul de CA 15-3 poate creste in urmatoarele afectiuni:
- boala inflamatorie pelvina;
- hepatita;
- ciroza;
- endometrioza;
- patologii benigne ale sanului.
In cazul pacientilor aflati sub tratament, o crestere a nivelului proteinei CA 15-3 semnifica lipsa de raspuns a bolii la metodele terapeutice aplicate. De asemenea, un nivel crescut al markerului poate ajuta la diagnosticarea precoce a recidivei tumorale.
Valori scazute
In cazul pacientilor care prezinta cancer de san, valorile scazute ale markerului CA 15-3 apar ca urmare a raspunsului bolii la tratamentul administrat. Pot exista situatii cand este necesara efectuarea unor teste complementare, cu scopul de a confirma eficienta tratamentului.
Ce sa intrebi medicul
Este recomandat ca dupa efectuarea testului, pacientul sa efectueze o vizita la medic. Acesta va interpreta rezultatele si va oferi persoanei informatii despre patologia sa. Printre intrebarile care se pot adresa cadrului medical se regasesc:
- Care este cauza cresterii concentratiei CA 15-3?
- Ce afectiuni sunt asociate cu o crestere a nivelului CA 15-3?
- Care este tratamentul optim al acestei afectiuni?
- Care sunt complicatiile asociate bolii?