Calcitonina este un hormon care ajută la reglarea modului în care organismul folosește calciul. Este produsă de celule speciale din tiroidă, numite celule C. Tiroida este o glandă mică în formă de fluture, situată la baza gâtului.
Pe lângă calcitonină, tiroida produce și alți hormoni, în primul rând tiroxina (T4) și unele triiodotironine (T3), care ajută la controlul ratei metabolismului.
Scopul testului
În două afecțiuni rare, hiperplazia celulelor C și cancerul medular tiroidian (CMT), se produc cantități excesive de calcitonină. Testul de calcitonină măsoară nivelul din sânge și poate fi folosit pentru detectarea și monitorizarea acestor afecțiuni.
- Hiperplazia celulelor C este o afecțiune benignă ce cauzează creșterea anormală a celulelor in tiroidă. În unele cazuri, se poate transforma în cancer medular tiroidian.
- Cancerul medular tiroidian este malign – se poate răspândi dincolo de tiroidă și poate fi dificil de tratat dacă nu este descoperit în fază incipientă.
Cancerul medular este o formă rară de cancer tiroidian. Aproximativ 75% din cauzele cancerului medular tiroidian sunt sporadice, apărând la persoanele care nu au un istoric familial al bolii. Cele mai multe cazuri sporadice se dezvoltă atunci când oamenii au 40 sau 50 de ani și sunt mai frecvente la femei decât la bărbați.
Până la 25% din cazurile de cancer medular tiroidian sunt legate de o variantă moștenită (mutație) a genei RET, care duce la neoplazie endocrină multiplă de tip 2
(MEN 2). MEN 2 este un sindrom asociat cu mai multe boli înrudite, inclusiv cancerul tiroidian medular și feocromocitoamele. Varianta genei RET este moștenită într-un mod autosomal dominant. Aceasta înseamnă că este suficient ca o persoană să moștenească o singură copie a variantei genei fie de la tată, fie de la mamă, pentru a avea un risc mult mai crescut de a dezvolta cancer tiroidian medular. Această formă moștenită afectează bărbații și femeile în mod egal și poate apărea la o vârstă mai fragedă.