Dozarea calciului din urina este indicata de medic cand sunt prezente simptome specifice litiazei renale, precum:
- disurie (disconfort la urinare);
- polachiurie (mictiuni frecvente);
- hematurie (prezenta sangelui in urina);
- disconfort sau durere in zona lombara sau inghinala;
- urina tulbure.
Nivelul de calciu din urina este un bun indicator al functionarii metabolismului acestui hormon. In cazul unor tulburari ale secretiei de parathormon, principalul compus implicat in reglarea calciului, pot aparea unele manifestari, cum sunt:
- oboseala;
- scaderea apetitului (poftei de mancare);
- constipatie;
- slabiciune musculara;
- durere articulara;
- stare accentuata de sete.
Aceasta analiza este indicata si cand este suspectata prezenta afectiunilor osoase. Nivelul de calciu din urina ofera informatii importante cu privire la metabolismul acestui mineral.
Pregatirea pentru analiza
Obtinerea unor rezultate cat mai corecte este influentata de modul in care pacientul se pregateste pentru efectuare analizei. Este indicat ca inainte de recoltare cu cel putin 2 zile sa se urmeze o dieta saraca in calciu. De asemenea, daca sunt utilizate medicamente care pot influenta nivelul de calciu excretat in urina, medicul poate recomanda intreruperea acestora.
Este util ca inainte de efectuarea acestei analize sa consulti medicul pentru a te asigura ca rezultatele analizelor sunt relevante. De asemenea, daca recoltarea probei de urina se face acasa, personalul medical ofera informatiile esentiale care sa te ajute sa realizezi cu succes fiecare etapa.