Clostridium difficile (denumit în mod obișnuit C. difficile sau C. diff.) este un tip de bacterie care este asociată cu diareea apărută în urma utilizării antibioticelor. Testarea C. difficile și testele pentru toxinele produse de C. difficile identifică prezența acestor bacterii, genele asociate cu producția de toxine și/sau detectează toxinele produse de acesta.
Clostridium difficile a fost recent reclasificat și redenumit Clostridioides difficile, dar din moment ce mulți oameni încă folosesc fostul nume, acesta va fi folosit si în acest articol.
C. difficile poate fi prezent ca parte a florei bacteriene normale în tractul digestiv a până la 65% din sugarii sănătoși și 3% din adulții sănătoși. Uneori, atunci când antibioticele cu spectru larg sunt folosite pentru a trata alte infecții, de obicei pentru o perioadă îndelungată, echilibrul florei normale din tractul digestiv este perturbat. Flora bacteriană normală care este sensibilă la antibiotic este eliminată din tractul digestiv, în timp ce C. difficile, care este rezistent la antibiotic, rămâne și se multiplică excesiv sau pot rezulta noi tipuri (tulpini) de C. difficile.
În mod obișnuit, C. difficile produce două toxine: toxina A și toxina B. Combinația rezultată dintre scăderea florei normale, creșterea excesivă a C. difficile și producția de toxine poate deteriora mucoasa porțiunii inferioare a tractului digestiv (colon, intestin) și poate determina inflamația severă a colonului și diaree prelungită. Țesutul mort, fibrina și numeroasele celule albe din sânge pot forma o căptușeală pe suprafața intestinului inflamat (o pseudomembrană), o afecțiune care este denumită colită pseudomembranoasă.
Infecția cu C. difficile este cea mai frecventă cauză de diaree la persoanele care dezvoltă simptome de diaree în timpul spitalizării. Toxina C. difficile este detectată în probe de scaun la aproximativ 20-30% din persoanele cu diaree asociată tratamentului cu antibiotice și la mai mult de 95% din cei cu colită pseudomembranoasă. Deși C. difficile este identificată frecvent și la sugari, de obicei, nu provoacă diaree la această populație.
Riscul de a avea simptome crește odată cu vârsta și crește la cei care au un sistem imunitar slăbit, au afecțiuni acute sau cronice ale colonului, au fost anterior afectați de C. difficile sau care au suferit recent intervenții chirurgicale gastrointestinale sau chimioterapie. Diareea asociată cu C. difficile apare, de obicei, la persoanele care au luat antibiotice în urmă cu câteva zile, dar poate apărea și la câteva săptămâni după terminarea tratamentului.
Simptomatologia asociată cu C. difficile variază de la diaree ușoară la o colită severă, la megacolon toxic sau chiar la intestin perforat, care poate duce la sepsis și la deces. Semnele și simptomele pot include scaune moi frecvente, dureri și crampe abdominale, greață, febră, deshidratare, oboseală și număr mare de globule albe în sânge (leucocitoză).
Tratamentul implică, în mod obișnuit, întreruperea utilizării antibioticului original și administrarea unei terapii antibiotice orale specifice care vizează C. difficile. La majoritatea pacienților, starea generală se îmbunătățeste pe măsură ce flora bacteriană normală recolonizează tractul gastrointestinal, dar aproximativ 12-24% din cei afectați pot avea un al doilea episod în decurs de două luni.